[E36] problem z 1.8 m40

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
daro
Małopiszący

[E36] problem z 1.8 m40

Post autor: daro »

witam. mam mały problem jeżdżę na mobilu super s 10w40 i moje bmw 1.8 m40 raz idzie do końca obrotomierza a raz chwyta "muła" przy 5.000obr. i dalej się nie wkręci jakieś pół roku temu wymieniłem wałek, dzwignie i popychacze. ale przed tem był olej mineralny i cały czas wkręcał się tylko do 5.0000 po wymianie było wszystko ok aż do teraz Może wie ktoś co to może być Może wlać jakiś inny olej np. castrol gtx 15w40 który jak gdześ czytałem jest polecany do tego silnika Pomocy tak się nie da jeździć :sad: :sad: :sad:
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

to nie wina oleju.. Sprawdzic dolot, sonde, przepływomierz, silnik faluje? Filtr powietrza ok?
daro
Małopiszący

filtr ok dolot też tylko nie wiem co z sondą ale z tego co słyszałem to ona nie pracuje powyżej 2.500 obr. a silnik czasami faluje
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

jesli silnik faluje, to zobacz sobie przepływomierz i tą sondę... gdzies wczoraj pisalem jak sprawdzic sondę miernikiem
daro
Małopiszący

poszukam tego sprawdzenia sondy, a wież może jak sprawdzić przepływke, dowidziałem się też że może być gdzieś nieszczelny wydech przed sondą sprawdzę i napisze efekty
Admin
Site Admin

Post autor: Admin »

jak ci silnik faluje na wolnych to moze to być wina krokowego, jak ci sie nie wkreca na obroty to z reguly jest to wina wałka. jak to sie nie dzieje zawsze to przyczyna moze lezy w zapłonie, swiece, kable itp. Sonde jak odlączysz to obroty nie powinny falować.
Mi obroty jeszcze falowaly jak po remoncie nie podłączylem jednego przewodu gumowego ale nie sprawdzalem wtedy czy sie wkreca. To byl przewod do pokrywy dekla zaworow
daro
Małopiszący

już mam było małe peknięcie gumy na dolocie przy wejśćiu na wąż do silniczka krokowego. wymieniłem gume i jest ok. dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ