Termostat E46 2000r 318i
-
- Małopiszący
Termostat E46 2000r 318i
Witam może ktoś mi powie po co przy tym termostacie jest ta wtyczka bo mnie to ciekawi jak H http://allegro.pl/item1165494369_termos ... l_bmw.html
A dlaczego sie pytam bo pojezdziłem dzis po mieśćie moim kochanym BMW i mi sie woda zagotował i rozerwało zbiorniczek przy chłodnicy masakra załamany jestem moja kochana Niunia jest chora i wyciagnołem ten termostat i chciałem go wywalic i wyrwałem te kabelki i teraz sie zastanawiam do czego to potrzebne, włozyłem ten termostat do gotujacej wory i sie nie otwarł albo tak jakis prad dopływa i go otwiera ????
A dlaczego sie pytam bo pojezdziłem dzis po mieśćie moim kochanym BMW i mi sie woda zagotował i rozerwało zbiorniczek przy chłodnicy masakra załamany jestem moja kochana Niunia jest chora i wyciagnołem ten termostat i chciałem go wywalic i wyrwałem te kabelki i teraz sie zastanawiam do czego to potrzebne, włozyłem ten termostat do gotujacej wory i sie nie otwarł albo tak jakis prad dopływa i go otwiera ????
-
- Małopiszący
jak to wykluczasz visco bo nie ma ? BMW BEZ VISCO ?Sebć30.2,5 pisze:Hey wykluczam visca bo niema jest tylko wetylator napedzany silnikiem elektrycznym ktory jest podłaczony do czujnika temperatury przy chłodnicy ale jesli włoze termostat do goracej wody powinien sie przesunac prawda ??
termostat pracuje w temp cieczy chlodzacej...i ta temp powinna miec okolo 100...chcesz zobaczyc czy termostat sie otwiera to go ugotuj w garnku przez chwile...podlanie go wrzaca woda jak kwiatka wiele nie da
...tak znowu sie czepiam...
A co w tym dziwnego ?? Jedne mają wiatrak na sprzęgle wiskotycznym inne mają zwykły silnik elektryczny..BeleX pisze: BMW BEZ VISCO
Jak napisałeś silnik jest chłodzony płynem a nie wodą, a temp wrzenia płynu nieraz sięga powyżej 120 stopni..
Jeśli zwykły, bimetalowy termostat nie wyraża chęci współpracy z wrzuceniem go do wrzącej wody i wygotowaniem, to nadaje się do wymiany! Czujnik z kablami, to pewnie jakieś info dla chłodnicy..
Pęknięcie zbiornika może również oznaczać niesprawny korek od chłodnicy ( zbiornika wyrównawczego) bądź walniętej uszczelki pod głowicą, stąd za duże ciśnienie w układzie ;p
Ewentualnie brak obiegu, a co za tym idzie nie sprawna pompa cieczy chłodz.
a nie wiedzialem wychodzi na to ze ten czujnik w termostacie moze dawac jakies info wlasnie do wiatraczka ( szybciej ....wolniej )Kubok pisze:A co w tym dziwnego ?? Jedne mają wiatrak na sprzęgle wiskotycznym inne mają zwykły silnik elektryczny..BeleX pisze: BMW BEZ VISCO
i jak bedziesz gotowac termostat to uwazaj na ten czujnik...moze sie rozgotowac
...tak znowu sie czepiam...
-
- Małopiszący
-
- Małopiszący
wiesz niewidomym nie jestem ale wiekszosc termostatow sie otwiera przy 97 stopni a ten niby przy 105 ale i tak powienien sie czyba uchylic co niepazura87 pisze:ze troszke masz problem ze stwierdzeniem czy termostat jest uszkodzony, ale w wodzie gotującej powinien sie otworzyc.
[ Dodano: 23 Sierpień 2010, 23:01 ]
Sprawdze to jutro z tym płynem ale zeby takie znaczenie miało to kilka stopni ciekawe
no ale co by mogło sie stac innego ze mi zagotowało wode w silniku
uszczelke wykluczyłem pod głowica nie przedostaje sie cisnienie z karteru
[ Dodano: 23 Sierpień 2010, 23:02 ]
To BMW e46 2000r 318i 115km a zdjecie termostatu jest na samej gorze
[ Dodano: 24 Sierpień 2010, 08:02 ]
Zaraz sobie to sprawdze z tym płynem jak to dziła
[ Dodano: 24 Sierpień 2010, 10:45 ]
Witam włozyłem go do płynu chłodniczego i zaczoł sie otwierac przy 102 stopniach to teraz mnie zastanawia dlaczego rozerwało mi zbiorniczek hmmmmmmm i zagotoawał sie woda
Ostatnio zmieniony 2010-08-24, 14:34 przez SebaE30.2,5, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Małopiszący
Moze jak słoik z ogórkami hahh
Ale juz kupiłmem nowy korek za 17 zł i jak w niego dmucham to przelatuje powietrze a ten stary ani nie drgnie
A dam zbiornik do spawania to mnie bedze z 10 zł kosztowało zanim załoze nowy a miało by sie stac to samo z nim do pewnosci to jeszcze go opaskami zepne zeby było git
A CZŁOWIEK UCZY SIE CAŁE ZYCIE I TAK UMIERA CIEMNY HAHAH
[ Dodano: 24 Sierpień 2010, 16:36 ]
A tak na marginesie mam kabel obd2 i zciagnołm carsofta i chce go zinstalowac na mojej win7 i nie idze
Ale juz kupiłmem nowy korek za 17 zł i jak w niego dmucham to przelatuje powietrze a ten stary ani nie drgnie
A dam zbiornik do spawania to mnie bedze z 10 zł kosztowało zanim załoze nowy a miało by sie stac to samo z nim do pewnosci to jeszcze go opaskami zepne zeby było git
A CZŁOWIEK UCZY SIE CAŁE ZYCIE I TAK UMIERA CIEMNY HAHAH
[ Dodano: 24 Sierpień 2010, 16:36 ]
A tak na marginesie mam kabel obd2 i zciagnołm carsofta i chce go zinstalowac na mojej win7 i nie idze