Spalanie i zimowe opony

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
zerg
Małopiszący

Spalanie i zimowe opony

Post autor: zerg »

Witam wszytskich serdecznie. Mam zamiar kupic zimowe opony i w zwiazku z tym mam kilka pytań. Posiadam e46 320d 136 hp i mam letnie opony rozmiar 17 cali na 225/45 szerokości. Po pokonaniu trasy 1000 km mieszanej miasto/trasa sporo przyspieszania itd. komputer pokazał spalanie 6,2 litra a średnia prędkość to 63 km/h I tutaj moje pytanie bo mam zamiar kupić zimowe opony 195/65 15 cali Zastanawiam sie czy spalanie spadnie na takich oponach. Bo jeśli to nie bedzie miało wpływu na spalanie to pozostane przy 17 calowych z tym ze ja wolał bym 15 z powodu komfortu (małe dziecko 2 miesiące) i na 17 strasznie trzepie po naszych AUTO - STRATACH !
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

różnica może być nie zauważalna, wogole w zime inaczej się jeździ zalezy ile opadów będzie itd.. Spalanie bedzie podobne ewentualnie z pol litra wieksze ale to chyba sie nie ma co rozczulac ;)
zerg
Małopiszący

Post autor: zerg »

Myślalem ze na 15 calowych 195 letnich czy zimowych spalanie powinno być nieco mniejsze. Nie znam sie wiec moge się mylic. 17 calowe felgi sa dobre ale nie na nasze drogi i szerokosc opony nie nadaje sie do jazdy. Strasznie auto skacze w koleinach.
Awatar użytkownika
Aman
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Aman »

Ja jak sie przerzucalem z 15 letnich na 17 letnie to nie odczulem roznicy poza tym ze auto sie bardziej trzyma drogi :) A ze spalaniem jest tak ze ile sie wleje to tyle spali :P Ale tak powaznie to tak jak Pazutra napisal bedzie minimalnie ciut wieksze :) a tak poza tym wszystkim to i tak wzimie auto bedzie wiecej palilo :/
Obrazek
Bylo e46 320d, e39 528i, E46 320d jest E46 330Ci ...:::AmAn:::...
CICHY
Zaawansowany forumowicz

Post autor: CICHY »

Podzielam wypowiedź kolegów, zeszły sezon przejeździłem latem na 15stkach, na zimę wrzuciłem 15stki 195/65, a w tym roku założyłem 17stki 225/45 i różnica w spalaniu to max 0,5l, ale wiadomo bardziej trzepie. Np. w tej zimy przy 25 stopniowym mrozie spalanie miałem nawet na poziomie 9l, ale to wiadomo,że zanim się silnik zagrzał to trochę minęło,a robiłem krótkie trasy... więc jeśli chodzi o spalanie to różnicy dużej nie ma.
...z pasji do samochodów, z miłości do BMW...

Obrazek
ODPOWIEDZ