[E36] Oryginalne szyberdachy ??

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Daniel
Maniak forumowy
Kontakt:

[E36] Oryginalne szyberdachy ??

Post autor: Daniel »

Siemka.
Jako posiadacz e36 myślałem że widziałęm juz no prawie wszystko w tych samochodach z elektryki szyb i dachu oraz manualnego otwierania szyb :) No ale jednak nie :) A mianowicie:
Napisał do mnie jeden z forumowiczów który kupił sobie e36 i mówił że ma problem z otwieraniem szyberdachu. Po zobaczeniu tego dachu w pewnej chwili przyszło mi do głowy że to nie może być oryginał, szyberdach otwierany na korbkę. Po obejrzeniu dokładnym wszystko jest niby tak jak w elektryku tylko że jest ta korbka. Jeśli jest to oryginał montowany w bmw to czy też ma 2 opcje otwierania się czyli w górę ( uchylenie ) i normalne otwieranie. Pytam bo w tej opcji szyberdach uchylał się tylko w górę nie chciał się otwierać lub nie może sie otworzyć.
Z góry dzięki za wszelakie info :)
W rękach maszyny jesteśmy tylko zabawką !
Awatar użytkownika
Sławek
Maniak forumowy

Post autor: Sławek »

były na korbki w e36, otwiera się normalnie jak w wersji z prądem: trzeba tylko kręcić w dwie strony w jedną się uchyla do góry a jak się kręci w drugą to do tyłu się odsuwa ;)
Daniel
Maniak forumowy
Kontakt:

no właśnie jak kręciłem w stronę otwierania sie to ni huhuhuhuhhuhhhhh nie drgnie zostaje w pozycji zamkniętej :)
Awatar użytkownika
Sławek
Maniak forumowy

Post autor: Sławek »

Daniel jak korbka jest w pozycji gdzie dach jest zamknięty to jest możliwość kręcenia w prawo lub w lewo(trzeba trochę siły użyć). A jak nie działa to znaczy że zje..ne :mrgreen:
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

ja to bym na sile nic nie robil tylko to przesmarowal i dopiero probowal krecic w jedna i druga :)
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Krisstoff
Maniak forumowy

Post autor: Krisstoff »

Ja u siebie też mam coś nie tak z szyberdachem w e46... Uchyla się do góry ale zamknąć się już nie chce. Odgłos jest taki jakby silnik przeskakiwał po tej zębatce prowadzącej
Obrazek
Awatar użytkownika
Piomar
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Piomar »

Mi w E36 szyberdach za to tylko się otwiera nie chce się uchylać (elektryczny) Jak naciskam uchylenie to odjeżdża tylko część podsufitki nawet nie do połowy szyberdachu i stop.
Daniel
Maniak forumowy
Kontakt:

Maroko pisze:Daniel jak korbka jest w pozycji gdzie dach jest zamknięty to jest możliwość kręcenia w prawo lub w lewo(trzeba trochę siły użyć). A jak nie działa to znaczy że zje..ne :mrgreen:
Siły to użyłem ale nie chciałem złamać tego wszystkiego hehe.
Nic trzeba będzie rozebrać albo uchylic i zobaczyć co tam jest nie tak.
Awatar użytkownika
Adio
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Adio »

U mnie silniczek slychac ale go cos K*********** blokuje i juz mnie to denerwuje ;(
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

BeleX pisze:nic nie robil tylko to przesmarowal
zeby go przesmarowac to trzebabyloby go wyjac i rozebrac bo inaczej jak sie tam chcesz dostac jak nieda sie otworzyc??

jak zdejmiesz podsufitke poklep po wszystkim i posprawdzaj czy cos gdzies tam nie klinuje albo czy linka nie jest urwana

troche z innej beczki mozna go przerobic na elektryczny wystarczy wsadzic silniczek bez zadnych przerobek i kawalek sufitu z guziczkiem wiazka powinna byc bo w 99,9% przypadfkach bmw ktore mialy reczny szyber byly pod sufitem schowane wiazki
:)
Awatar użytkownika
zawias
Maniak forumowy

Post autor: zawias »

mamy do sprzedania silniczek z szyberdachem jak cos :wink:
lechu77
Małopiszący

Post autor: lechu77 »

Piomar pisze:Mi w E36 szyberdach za to tylko się otwiera nie chce się uchylać (elektryczny) Jak naciskam uchylenie to odjeżdża tylko część podsufitki nawet nie do połowy szyberdachu i stop.
ja mam to samo zrobiłeś coś z tym po mnie to wkurza z której strony sie za to zabrać
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Z dachami jest problem :/
Najlepiej zdjąć podsufitkę, odkręcić cały mechanizm i "zbadać" go na stole.
Możliwe, że jest coś z silnikiem, który "odwija" tylko część spirali, może sama spirala jest gdzieś przyblokowana...
Albo może wystarczy zdjąć, opsikać jakimś silikonem czy WD40 i po sprawie.
Ze zdjęciem całego mechanizmu nie ma problemu, tylko są potrzebne dwie osoby, bo dużo śrubek i ciężki...
Jak by co to mam trochę sprawnych klamotów z dachu do QP e36 ;)
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ODPOWIEDZ