[E39] Dziwne dzwonienie w tylnym kole

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Dzyndzel
Małopiszący

[E39] Dziwne dzwonienie w tylnym kole

Post autor: Dzyndzel »

witam wszystkich mam problem z moim BMW

podczas jazdy nawet na najmniejszych nierównościach dzwoni mi coś w tylnym lewym kole
nie wiem co to może być

Może macie jakieś pomysły rady??
Awatar użytkownika
Majk
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Majk »

Nie wiem czy to pomoże. U mnie dzwoni zacisk hamulca a powodem tego jest wyrobiony jeden z ząbków sprężyny/zabezpieczenia o tego http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=34&fg=05 część nr.3. Jednym słowem ma luz i klocki obijają się o tarcze. Co jakiś czas to wypada i dzwoni ale jak włożę na swoje miejsce dzwonienie cichnie. Jeśli to nie to to po prostu proponuje podjechać na stację diagnostyczną na trzepak i wszystko wyjdzie.
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne ;) "
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Post autor: Moloch »

jeśli jest to dzwonienie to na 90% będzie to miało coś w spulnego z zaciskiem, mi np. poluzowały się śróby które trzymały zacisk i też dochodziły dziwne odgłosy...
Dzyndzel
Małopiszący

wielkie dzieki bardzo możliwe bo klocki tez bedą do wymiany jutro zaraz po robocie to obejze jak to nie bedzie to to zwróce sie jeszcze raz po pomoc
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Sprawdź jeszcze dodatkowo czy jak wystawisz głowe z auta czy to słychac, w moim przypadku było to bardziej słychać na zewnątrz niż w aucie
Dzyndzel
Małopiszący

w aucie tego nie słychac tylko jak szyby otworze tak jak by coś o w lewym tylnym kole
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

takie cykanie to moze byc dawwwwwno nie zagladany hamulec reczny :) wiem ze w E39 zaglada sie tam przy zmianach tarczy tylnej...czyli raz na pare lat :)

po drugie moze byc problem z samymi klockami ktore maja luz...to akurat latwo sprawdzic sciagajac kolo

Obrazek

z obrazka ktory podal majk sprawdzil bym jeszcze element numer 2......czyli to takie do ktorego przykreca sie zacisk........jezeli wczesniej jezdziles na pokrzywionych tarczach to prawdopodobnie do wymiany bedzie element numer: 7,8,9...
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Dzyndzel jeśli słyszysz to przy otwartym oknie to sprawdź czy nie poluźniły ci się śruby trzymające zaciski :) tak jak u mnie
szreder
Zaawansowany forumowicz

Post autor: szreder »

a ja jeszcze dodam , by sprawdzić czy resor/sprężyna czasem nie pękł , bynajmniej ja tak mialem , i było słychać metaliczny dzwięk na zewnątrz z tyłu samochodu
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

widziałby że auto nierówno stoi myśle że to nie to.
ODPOWIEDZ