[Exx] Szpera DIY :)

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Kebab 325
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Kebab 325 »

Głodek pisze:nie wiem czy dobrze mysle ale tak sie zastanowiłem nad tym ,mianowicie chodzi mi o to te kawałki metali co sa umieszczone w srodku za sprężynami to jak one beda wyciskane na boki to beda tarły o zębatki z półosiek ,a wiąże sie z tym ze bedzie sie to zcierało i długo to nie wytrzyma i będzie mnóstwo opiłków
Dokladnie :) dlatego co ori to ori :)
meeega zglebione ;)
Glodek
Maniak forumowy

Post autor: Glodek »

¯eby ci sie kolego to wczasie jazdy nie rozpadło ,bi jeszcze sie za......sz ,jeszcze podobno podklada sie jakies podkładki gdzies ale nic o tym nie wiem
Obrazek
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

Głodek pisze:¯eby ci sie kolego to wczasie jazdy nie rozpadło ,bi jeszcze sie za......sz ,jeszcze podobno podklada sie jakies podkładki gdzies ale nic o tym nie wiem
dokladnie...ciekawe co bedzie jak skonczy sie metal i rozpadnie sie to na kawalaki...blokujac np jedno kolo w czasie jazdy w okolicy 130 km/h...potem bedziemy czytac o kolejnym bmw ktore z niewyjasnionych przeyczyn skrecilo na przeciwny pas ruchu...kierowca nie utrzymal pojazdu na drodze

chcecie szpere to spawajcie na 100% albo zakladajcie ori...takie rozwiazania...no coz...ten metal nie jest przystosowany do tego zeby caly czas dostawal po dupie od zebatki z przekladni...to juz nie chodzi o to ze mozecie sie zabic...gorzej jak sie nie zabijecie i zabierzecie kogos innego na druga strone...
...tak znowu sie czepiam...
Glodek
Maniak forumowy

dokładnie jak BeleX pisze ,zastanów sie jeszcze nad tym i wyciagaj puki nic sie nie stało
Obrazek
Wojtek
Małopiszący

Post autor: Wojtek »

A czy Wy panowie wiecie jak działa taki mechanizm różnicowy? Widzieliście kiedyś jak wygląda rozebrany i jak to działa? Chyba nie.... A więc odpowiadam - NIC się nie zetrze, bo ruchy tych zębatek od półosiek względem siebie są bardzo niewielkie, bo to mechanizm różnicowy - czyli różnica pomiędzy prędkością każdej osi.
E36 316i SWAP na M52B28 -> E39 525tds -> E39 528iA Touring
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

Wojtek pisze:A czy Wy panowie wiecie jak działa taki mechanizm różnicowy?
mechanizm roznicowy to 3 zebatki...jedna centralna i dwie od polosi....to co tutaj pokazane naciska na polosie zeby zmniejszyc roznice w napedzaniu obu kol...fakt ze calosc jest nakrecana z zupelnie innej zebatki...zewnetrzenej...ale mimo to...zawsze jakies sily scierania dzialac beda...a zadnej gwarancji nie ma...mozna to zrobic...ale stawiac na to zycie swoje i innych na drodze...sam nie wiem

nie wiem jak zaciesnia szpery bmw...ale to raczej nie ten sposob...
...tak znowu sie czepiam...
Glodek
Maniak forumowy

dokładnie tak jak Belex pisze tarcie zawsze bedzie ,jak by nie bylo to bez sensu wsadzac takowy wynalaze , to jest moje zdanie
Obrazek
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

jedna wielka qpa nie polecam ( kiedy przy predkosci180km/h peka mechanizm roznicowy to sobie wyobraz co sie dzieje) pozdro
nie zalecam palenia gumy na jedno kolo ;)
ODPOWIEDZ