SERVIS BMW e39 TDS

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

SERVIS BMW e39 TDS

Post autor: Mariuszo86 »

Witam

mam takie pytanko gdzie najlepiej zamówić i jakiej firmy filtry powietrza, kabinowe, olejowe i paliwowe?

oraz jaki olej radzicie zalać silnik, skrzynie biegów i dyfer?

Będę robił kompresje w swoim silniku także chcę zalać jak najlepszym olejem silnik wiadomo na początek byle jaki by zrobić z 1 000 km wypłukać silnik i dopiero ten porządny. A jak ma się sprawa z olejem w skrzyni i w dyfrze też należy zrobić takie płukanko czy wystarczy wylać stary i wlać nowy? Zastanawiam się nad olejem MOTUL oraz VALVOLINE

Jak macie jakieś zaufane str z których zamawiacie to prosze podajcie
" .... i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony, spytał o nasze zarobki - usiadł i zapłakał.. "
Obrazek
Awatar użytkownika
LuQ
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: LuQ »

ile ludzi tyle opinii będzie ;p ja leje 5w40 do silnika i jestem zadowolony :)

takie pytanko, w ramach "robienia kompresji" jakie zabiegi przewidujesz i ile Cię to szarpnie? :D
Obrazek
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Z tego co widze po silniku i jego zachowaniu to wnioskuje tylko pierscienie wymienic i zplanować ale wiadomo jak się silnik otworzy to zobaczymy co tam będzie do roboty, bo z tego co wiem napinacz mam do wymiany i zastanawiam się jeszcze nad wymianą pompy wody oraz uszczelki pod miche i głowice ze o wężach od wspomagania i o układzie dolotowym turbinki wraz z ewentualnym jej czyszczeniem nie wspomne myśle że na samym silniku to zamkne się w granicy 2 000 zł plus oleje i filtry to 2 500 bo to znajomi mechanicy będą to robić koło Krakowa
" .... i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony, spytał o nasze zarobki - usiadł i zapłakał.. "
Obrazek
Awatar użytkownika
LuQ
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: LuQ »

No to nawet nie dużo to wyjdzie jak na tyle rzeczy do zrobienia :)
MARIUSZO86 pisze:Z tego co widze po silniku i jego zachowaniu to wnioskuje tylko pierscienie wymienic i zplanować
Możesz trochę to rozwinąć? Sam mam tdska i dobrze wiedzieć na co zwracać uwagę w razie czego ;D
Obrazek
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

wiesz przedmuchów nie ma odma czysta a brak kompresji czyli wnioskuje że to pierścienie są bo kiedyś mi wywaliło płyn chłodniczy bo wąż spadł z chłodnicy i troszke go przygrzać musiało zanim mi silnik zgasiło to trwało prae sek dosłownie i przypuszczam że szlak trafił pierścienie. Jak na TDS'a to wcale nie narzekam super elastyczny silnik i oszczędny
Obrazek
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

no i kurde nie będzie BEATKI :lol: bo wczoraj BEATKĘ oddałem do pompiarza i tydzień bez auta będe ale lipa :( póki co nastawnik super ale tłoczek na pompie wyrobiony i koszt całej operacji na gotowo z wyjęciem naprawą i włożeniem z powrotem pompy 600 zł. A za miesiąc góra dwa wymiania napinacza i być może łańcuchy rozrządu ( komplet rozrządu 1400zł napinacz ślizgi łańcuchy ) do tego pompa wody i pierścienie także z robocizną chłopaki wemą 2000 zł nie jest żle chyba nie ??
Obrazek
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

A powiedz gdzie robisz ten silniczek chodzi mi o warsztat :smile:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

a koło krakowa będę robił a czemu pytasz?
Obrazek
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Dosyć tanio ci to wycenili dobrze by było jakbyś w końcu ogarnął ten silnik bo jak pamiętam jakiś czas się z nim borykasz i tak się zastanawiałem ze już ci nerwy puściły i bunia sprzedana. Poza tym trzymam kciuki Pozdro. :bmw: :razz:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

No co Ty szybko jej nie sprzedam. Fakt troche nerw napsuła i nie miałem kasy wcześniej tego zrobić troche odłożyłem kasy i najpierw pompa później silnik a przed zimą jszcze blacharke zrobie muszę kupić jakieś gołe 4 drzwi tylnią klape oraz maske używki w dobrej cenie można kupić za 50 zł pod kolor także później tylko polerka z odnową lakieru i można się cieszyć prawie nową Beatką
Obrazek
ODPOWIEDZ