Witam, ostatnio odpalilem moje e30 po mieisęcznej przerwie, z racji pogody teraz stoi w garażu i...
odpalił jak to zawsze bywa od razu ale szarpało nim jak by nie palił na wszystkie gary a ma ich az 4. Po kilku sekundach sytuacja się normuje i trzyma równe obroty tak jak zwykle.
Problem pojawia sie znowu po dodaniu gazu, ja mu depne a on albo traci moc i nie umie sie wkrecic na obroty albo wkreca sie powoli cały czas szarpiąc jak by palił na powołę a juz na pewno 3 cylindry. Jak już się wkręci na ok 2tyś obrotów to sytuacja się poprawia i chodzi już normalnie jak spadnie poniżej to problem powraca.
Dodam że jak już trochę pochodzi i się rozgrzeje to jest lepiej, szarpanie zmniejsza się i lepiej się wkręca.
co zrobiłem po wykryciu usterki: odpiolem sondę lambda, podmienilem przepływomierz, cewke zaplonową, sprawdziłem aku i ładowanie (13,7), wyczyscilem swiece. Nic nie pomogło
Wydaje mi sie ze to jest uszczelka pod głowicą ale pewności nie mam, zrobiłem jakieś 10-13 km i nie zauważyłem ubytku w plynie chłodniczym, jak myślicie co to może być? i ewentualnie jak to sprawdzić
[E30] m40 nie pali na wszystkie gary
- Mystic888
- Maniak forumowy
- Kontakt:
Mialem podobnie. Nowe kable i swiece zalatwily sprawe. Czesci do tego silnika sa w smiesznych cenach, wiec kupuj wszystko nowe, bo podmieniac na uzywki nie ma sensu. jak samochod duzo stal, to najpierw pojezdzij, zeby sie obudzil. Moze mu sie poprawi.
Pierwsze co bym zrobic to na kompa skoczyl.
Pierwsze co bym zrobic to na kompa skoczyl.
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
Kolebka pisze:Panowie naprawione kable, swiece itp wszystko w porządku, problemem okazały się zaśniedziałe styki palca rozdzielacza i kopułki, rozebrałem wyczyściłem drobnym papierem ściernym aż zielone znikneło i pojawił się ładny złotawy kolor założyłem i pali jak na wściekłe m40 przystało
No i proszę jak niewiele a jak potrafi ucieszyć troszkę cierpliwości i dbałość o szczegóły jak zwykle popłaca no i w kieszeni na świąteczne prezenty zostało
REASUMUJĄC +10 kucy dla wściekłej bestii
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle