[E36] swap 1.6 m40 na 1.8 m40
[E36] swap 1.6 m40 na 1.8 m40
Witam
od pół roku mam e36 1.6 m40 i w sobote pekł korbowód chce przełozyc silnik na 1.8 m40 wiem ze osprzet podejdzie ale czy kolektor komputer i przepływka musi byc od 1.8 czy moze zostac z 1.6 prosze o pomoc i z góry dzieki
od pół roku mam e36 1.6 m40 i w sobote pekł korbowód chce przełozyc silnik na 1.8 m40 wiem ze osprzet podejdzie ale czy kolektor komputer i przepływka musi byc od 1.8 czy moze zostac z 1.6 prosze o pomoc i z góry dzieki
Generalnie osprzet pasuje potrzebujesz słupek silnika z kolektorem komputer i przeplywke od 1.8 najlepiej wszystko z jednego auta.
Swap na 6 garow jak najbardziej polecam koszta troche wyzsze a calkowicie inna bajka spalanie to samo przy 2.0 a jazda bez porownania wtedy potrzebujesz silnik z osprzetem skrzynia biegów wiazke i wał. Ale sadze ze bedziesz zadowolony decydujac sie na 6 garów
Generalnie jesli chcesz auto do normalnej jazdy miejskiej to zmien na IS jesli chcesz juz miec jakas moc a spalanie takie jak w mniejszych pojemnosciach to polecam 2.0 w góre.
Chcac pozostac przy pojemnosciach ponizej 2.0 to jak najbardziej IS polecany
Swap na 6 garow jak najbardziej polecam koszta troche wyzsze a calkowicie inna bajka spalanie to samo przy 2.0 a jazda bez porownania wtedy potrzebujesz silnik z osprzetem skrzynia biegów wiazke i wał. Ale sadze ze bedziesz zadowolony decydujac sie na 6 garów
Kolega pisał o swapie na 1.8 ale IS wiec roznica miecy 1.6 a IS jest dosyc znacznaMoloch pisze:Moc większą? Nawet tego nie odczujesz...
Generalnie jesli chcesz auto do normalnej jazdy miejskiej to zmien na IS jesli chcesz juz miec jakas moc a spalanie takie jak w mniejszych pojemnosciach to polecam 2.0 w góre.
Chcac pozostac przy pojemnosciach ponizej 2.0 to jak najbardziej IS polecany
nie polecam swapa na 1.8 M40 ja miałem ten silnik i włożyłem w niego kupe kasy ale i tak sie rozleciał wyciera sie wałek rozrzadu jak juz chcesz 1.8 to is m42 ja na taki zmieniłem jest mocniejszy ale to i tak za mało i żałuje ze nie poczekałem i nie uzbierałem wiecej kasy na coś mocniejszego teraz zbieram kase na 2.5 lub 2.8
-
- Zaawansowany forumowicz