Skrzynia ZF 6HP19 konwerter

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
ppatryk
Zaawansowany forumowicz

Skrzynia ZF 6HP19 konwerter

Post autor: ppatryk »

Witam

Czy ktoś z Was orientuje się może jakie numery powinien nosić konwerter do silnika N47
Pacjent to moje e92
mój numer skrzyni GA6HP19Z - 24 00 7 572 465
natomiast konwerter ma numer - 24 40 7 588 745

Poszukuję numeru konwertera, który jest wybity na nim, na obudowie, akurat w tym przypadku nie ma żadnych oznaczeń BMW - sprawdzane na kilku konwerterach.
Znalazłem dwa potencjalne do zakupu, ale żaden nie posiada numeru BMW, są do tych samych silników czyli N47D20A, jeden do x3 a drugi do e90, natomiast mają inne numery, po których nie jestem w stanie znaleźć nic w necie, tylko, że taki konwerter można zakupić.

Pytanie także, czy mogły występować dwa różne konwertery w tym samym silniku? Np inny miało x3 a inny e90?
Ciężko sprawdzić mi jakie ja mam numerki, ponieważ jak już zdemontuję to będę chciał od razu wymienić.
Obrazek
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Tu masz numery tel do serwisu skrzyń chyba jedyny na śląsku jaki mogę polecić powinni rozwiać twoje wątpliwości :

ABS PALKA tel: 32 299-11-37 lub 502-172-307
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

German pisze: ABS PALKA tel: 32 299-11-37 lub 502-172-307
Dokładnie firma nazywa się ASB PAŁKA

Może i są dobrzy, ale nieuprzejmi :P
Nie wiem jak będzie w tym przypadku, ale mnie nie chcieli udzielić żadnej odpowiedzi, kazali przyholować auto ;/ (ujęli to trochę dosadniej dzwoniłem tam 3 razy, za pierwszym pani stwierdziła, że nie ma szefa żeby zadzwonić później, potem z szefem, który kazał rozmawiać z mechanikiem a na końcu dowiedziałem się że nie udzielą mi takich informacji ale mogą to naprawić ;), a problemem okazał się brak komunikacji sterownika skrzyni z komputerem silnika)
Awatar użytkownika
ppatryk
Zaawansowany forumowicz

mi też kazali przyjechać, bo muszą podnieść i posprawdzać, ale coś się boję, ponieważ mam jakiś taki uraz do naciągaczy
no nic raczej samochód pójdzie do Piórkowskiego i tam mi załatwi regenerację konwertera, tylko najgorsze jest to czekanie tydzień na samochód :)
Obrazek
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

ppatryk pisze:Piórkowskiego i tam mi załatwi regenerację konwertera
Regeneracje konwertera :shock:

Ehhh czego to już dzisiaj się nie robi :lol: oby ci to dobrze pospawali i wyważyli :wink:

Co do Palki powiem wam że kilka osób z forum już tam było i nikt nie narzekał na obsługę oraz serwis w ubiegłym tygodniu dzwoniłem z kodem błędu i powiedzieli mi usterkę więc może kwestia na kogo sie tam trafi :smile:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Awatar użytkownika
ppatryk
Zaawansowany forumowicz

German pisze: Regeneracje konwertera :shock:
normalna sprawa, można regenerować
nawet gdzieś się doczytałem, że kupując np nową skrzynie do auta ZF, też się raczej kupuje regenerowaną
jest kilka zakładów, które się tym zajmują, ale niewiele robi to dobrze
moim zdaniem lepiej regenerować za 1000 zł niż kupić nowy za kilka tysięcy zł
a te konwertery na allegro za 1900 zł to są właśnie regenerowane :)
Obrazek
karpiu12345
Zaawansowany forumowicz

Post autor: karpiu12345 »

ja w ABS robiłem dwie skrzynie :) gadaj z właścicielem a nie z sekretarka :)kolo ma sentyment do e34 :P kiedyś taką jeździł :) i najlepiej dzwoń rano , kiedy jest jeszcze spokojny , bo później już jest podrażniony całym dniem heh zależy jak z nim gadasz to tak on będzie gadał z Tobą , ja nie mam z nim problemów :)
BMW to nie tylko zwykła marka, to cecha charakteru,to klasa, to elegancja ...
ODPOWIEDZ