[E36] Zapach spalin w kabinie i metaliczny dzwięk

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
arek83
Małopiszący

[E36] Zapach spalin w kabinie i metaliczny dzwięk

Post autor: arek83 »

Panowie mam taki problem w kompakcie czuć spaliny w kabinie najbardziej w korku a drugie pytanie to mam taki metaliczny dzwięk przy przyspieszaniu jak w polonezie od czego to zależne .. auto w lpg
Sebek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Sebek »

Tak na szybko i pierwsza mysla jaka mi przychodzi tonieszczelny uklad wydechowy w okolicach kolektora 2 sprawa filtry kabinowe do wymiany moga tez byc i czuc wtedy wszystko, zaczal bym od spradzania szczelnosci wydechu, mialem przypadek co prawda w innej marce i w dieslu ze dydech byl tak zawalony syfem i do tego nieszczelny przy kolektorze ze nawet przy samym odpalaniu silnika z rana cale spaliny zaciagalo do srodka samochodu bo filtrow kabinowych wcale tam nie bylo ktos se je powyciagal
BYŁO - E36 318i SEDAN -> BYŁO - E36 323/325i SEDAN -> JEST E36 TOURING
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Jeżeli czuć spaliny na bank problem tkwi w wydechu uszkodzona siatka drgań lub nieszczelność w okolicach kolektora wydechowego przez to spaliny trafiają do kabiny.
Metaliczny dźwięk podczas przyśpieszania może również mieć związek z układem wydechowym luźne wygłuszenie lub wypalony tłumik zależy o jakim metalicznym dźwięku mowa bo wyrąbane zawory również wydają metaliczne dźwięki :wink: :bmw:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
marian25
Małopiszący

Post autor: marian25 »

jest jakiś sposób na sprawdzenie szczelności układu wydechowego ?
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

marian25 pisze:jest jakiś sposób na sprawdzenie szczelności układu wydechowego ?
Polecam zastosowanie sposobu Organoleptycznego z reguły nieszczelności towarzyszą sadze wokół rury lub samym miejscu uszkodzenia zmienia się dźwięk poprzez głośne buczenie, cykanie , pierdzenie łatwiej ujarzmić bestię bo spada jej moment w ekstremalnych przypadkach częściej woła pić :roll:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
arek83
Małopiszący

Post autor: arek83 »

Dzięki panowie byłem u speca od wydechów i okazało się że tłumik sprawny szczelny a smród pochodzi z wycieku i kapie za kolektorem a do tego zasyfiały filtr kabinowy , i jest też wypruty katalizator stąd taki dzwięk metaliczny .
ODPOWIEDZ