[e46 316i m43] stały błąd czujnika temperatury

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
!Pawel
Małopiszący

[e46 316i m43] stały błąd czujnika temperatury

Post autor: !Pawel »

Siemanko :) Mam mały problem ze swoim e46 mianowicie ciągle oświeca mi się check - według mechanika stały błąd czujnika temperatury. W momencie gdy wykasuje błąd mogę trochę pojeździć - czasami 500km czasami 50km i check znowu się oświeca. Czy ten błąd może powodować wyskakiwanie check'a Wymieniłem ostatnio czujnik ten który jest w przewodzie z chłodnicy oraz termostat - ori bmw. Powiedzcie mi gdzie szukać przyczyny ? Czy nie przejmować się w ogóle i jeździć tak. :P Pozdro :mrgreen:

Ps. Dzisiaj byłem podpiąć jeszcze raz auto pod kompa - są dwa błędy 115 i 171. Drugi z nich - 171 da się usunąć a 115 jest stała i nie da się go wykasować.
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Mariuszo86 »

Zmień stacje paliw i zalej coś lepszego może to wina paliwa? Ale dobrze by było gdyby ktoś napisał co to za błędy
" .... i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony, spytał o nasze zarobki - usiadł i zapłakał.. "
Obrazek
!Pawel
Małopiszący

MARIUSZO86, tankuję tylko PB98. Najpierw tanowałem na Tedex Oil 98Pb gdzie cały czas tankowałem A4, potem zalałem na Sheelu V Power Nitro Plus a teraz do pełna Vervy 98. :) Błędy to:
115- control grid-controlled cooling
171- pruefung kraftstoff-versorgungssystem

Wymieniłem już olej, świece, oraz wszystkie filtry łącznie z filtrem paliwa. Wczorej wykasowałem błąd, zatankowałem Vervy 98 i sprawdzam czy Check znowu się oświeci :)

Trochę już czytałem na różnych forach o tych dwóch błędach i wyczytałem że jednym pomaga wymiana przepływomierza itp - a nie chce wywalać 600zł na ori przepływkę
póki nie będę miał 100% diagnozy. Więc jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o info :)

Pozdro :)
!Pawel
Małopiszący

ktoś coś podpowie ? lub ktoś miał podobny problem ? Przy ilu jest odcięcie w m43tu ? Bo wczorej przegoniłem trochę auto i wyszło lekko za 6000obr/m i auto nie miało charakterystycznego "łutututu" tylko silnik tak jakby zaczął hamować. Pozdro :)
ODPOWIEDZ