[E36] Problem ze stacyjką e36 compact

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
xducekx
Małopiszący

[E36] Problem ze stacyjką e36 compact

Post autor: xducekx »

Witam, od jakiegoś czasu zaczęła mi szfankować stacyjka, otóż czasem po włożeniu klucza można było ją przekręcić o 360 stopni, lecz po wyciągnięciu i ponownym włożeniu problem znikał.

2 dni temu problem się nasilił do tego stopnia, że spędziłem 15 minut na próbie "załapania?" stacyjki aby móc odpalić(zanim stacyjka załapała, można było pineską/patyczkiem przekręcać do woli stacyjkę... Wczoraj przy próbie odpalenia kluczyk przekręcił się na zapłon, a następnie stacyjkę chyba już szlag trafił bo się przekręciła i kręciła w kółko, a po ponownym włożeniu kluczyka nie można go przekręcić, jedynie gdy się go lekko wyciągnie... Po 30 minutach próbowania wyłączenia auta bądź też zapalenia go, poddałem się i odłączyłem akumulator...
Dzwoniłem do mechanika i umówiłem się na poniedziałek.
I tu nasuwają się moje pytania, mianowicie:
1) Jeżeli mechanik nie da rady tego naprawić, powiedział że najlepiej wtedy będzie abym zamówił sobie stacyjkę na allegro, czy każda taka stacyjka z modelu e36 będzie pasować?
2) Jeżeli teraz podłącze akumulator to stacyjka/auto(nie wiem jak to określić) będzie nadal w pozycji zapłonu? Jeśli tak to odpalę go, jeśli ktoś będzie pchać mój samochód?
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Jak chcesz podjedź oblukam co tam ci nawaliło raczej stacyjka do wymiany.
Stacyjki z e36 sa wszystkie takie same problem jest tylko w imo.
Jeżeli stacyjka jest w pozycji zapłonu mam na myśli świecące kontrolki aku oil samochód zapali. :bmw:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

Jak masz zapasowy kluczyk to go uzyj. Kluczyki bmw maja to do siebie ze sa mosiezne i kluczyki sie scieraja. Wkladajac jakikolwiek inny kluczyk stacyjka tez bedzie sie tak obracala. Wiec 100% jest winny kluczyk
:)
xducekx
Małopiszący

Auto jest u mechanika, stacyjka się zepsuła do tego stopnia, że musiałem holować auto... trza kupić nową...
Ostatnio zmieniony 2014-08-27, 12:28 przez xducekx, łącznie zmieniany 1 raz.
xducekx
Małopiszący

Up okazuje się, że są 2 rodzaje stacyjek, jedne pasują do stycznia 95 roku, a drugie od stycznia 95r... Ja potrzebuję tą drugą...
xducekx
Małopiszący

Odnawiam temat, ponieważ drugą już stacyjkę(szukałem ją 3 tyg) szlag trafił oO
Jest możliwość usunięcia blokady kierownicy, ponieważ aktualnie odpalam auto "śrubokrętem:D" i przeskakuje blokada, czasem się zatnie czy coś dlatego autem nie jeżdżę, ewentualnie czy mogę wsadzić stacyjkę ze starszego modelu(w sensie e36 lecz przed 95 rokiem), jest po prostu troszkę węższa niż tą którą potrzebuje, lecz kostka itp jest takie same...
ODPOWIEDZ