[E46] n42 318i 143 - ucieka olej

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
nike93
Małopiszący

[E46] n42 318i 143 - ucieka olej

Post autor: nike93 »

Na początku jako nowy użytkownik witam wszystkich ;)

Panowie i Panie mam mały problem z moją ukochaną :bmw: :/
Otóż jakieś ponad 4 miesiące temu z Niemiec sprowadziłem sobie e46 318i 143km i wróciłem nią spokojnie na kołach. Wiadomo załatwiłem wszystkie sprawy rejestracyjne i od razu zabrałem się za zamianę filtrów, oleju itp. Jeździłem jakieś półtorej miesiąca po wymianie gdy zaświeciła mi się pierwszy raz żółta kontrolka stanu oleju. Okazało się, że musiałem dolać z 0,7l na jakieś 1000+ km co nie byłoby złe z tego co czytam. Ale z czasem już po 600km 500km ubywa mi stan oleju do minimum. Najdziwniejsze w tym wg mnie jest to, że przy takim ubytku oleju końcówka tłumika powinna być zalana olejem a za mną jadąc ogólnie powinno być siwo a z tego co zauważyłem moja bawarka raz na jakiś czas puści takiego buszka i tyle. A jadąc za mną nawet jak docisnę to znajomi mówią mi że jest czysto co też jest dziwne przy takich ubytkach... Pierwsze co zrobiłem sam to sprawdziłem z znajomym mechanikiem odme i była dobra nawet jakiś czas temu widać wymieniania. Teraz zachodzi pytanie czy ktoś z was może miał podobny problem i coś poradzi ? Wycieków widocznych brak a przy takim ubytku powinna być kałuża oleju, wszyscy wszędzie co czytam po forach stawiają na uszczelniacze lub pierścienie.
Ja osobiście pierścienie a racji małego kopcenia bym wykluczył ale nie wiem, raczej stawiam na uszczelniacze. Ktoś coś może ?

I druga sprawa jakiś godny polecenia mechanik pasjonat BMW który nie będzie np bał się wymienić same uszczelniacze bez ruszania głowicy w okolicach Zabrza/Gliwic/Kato/RudyŚląskiej/Mikołów itp ;) ?

Z góry dziękuje za pomoc ;)
luki e 46
Małopiszący

Post autor: luki e 46 »

Mój co prawda bierze 200ml na 1000km ale też rozglądam się za fachowcem z okolicy.Taki zabieg mozna wykonać bez zdejmowania głowicy,a mało kto chce sie podjąć.Mam motor n46b20
ODPOWIEDZ