[E46] 330i Problem z ogrzewaniem

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Riyo
Małopiszący

[E46] 330i Problem z ogrzewaniem

Post autor: Riyo »

Cześć, witam. Mam problem z ogrzewaniem w wersji z climatronic'iem tzn przy wyłączonej klimie (zwykły nawiew) z nawiewów "na twarz" ciągle bez względu na ustawiona temperaturę i położenie pokrętła (tego centralnego z kropeczkami) leci zimne powietrze. Nawiewy na szybę i nogi reagują na zmianę temperatury aczkolwiek mam wrażenie, że preferują ciepłe powietrze bo już na ustawieniu 16,5 stopni jest ciepełko. Po załączeniu klimy w zasadzie to samo, na twarz cały czas leci lód.
Dodam, że auto dobrze się nagrzewa i trzyma temperaturę

Co było sprawdzone:
- oczywiście na pierwszy rzut bezpieczniki
- wyciągnąłem nawiew centralny i linka od pokrętła jest na miejscu (przynajmniej od strony nawiewu)
- dzisiaj zalany nowy płyn chłodniczy i odpowietrzony układ

Ostatnio też z miejsca (lewa strona pod zderzakiem) gdzie uchodzi woda z klimy razem z woda jest jakiś płyn bo mi plamka w garażu została ale to dosłownie kilka kropel, ale to nie wiem czy ma związek.

Wiem, że na forum takich tematów dużo ale mam wrażenie, że każdy problem troszkę inny co je natomiast łączy to elektrozawór. Czy w moim przypadku też tu może leżeć problem czy może to coś innego? Jeśli to ten zawór to może ktoś mnie na niego naprowadzić i powiedzieć czy da się to wymienić samemu czy też robota warsztatowa? Z góry dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ