Piszac zespol mam na mysli turbine i sprezarke. To to samo na co potocznie mowi sie "turbo".
Jesli chodzi o dobor... to interesuje mnie jakie obliczenia trzeba wykonac aby odpowiednio dobrac to urzadzenie. Chodzi mi o przeplyw spalin... wydatek cisnienia... i inne dane. Orientujesz sie w tym ?
Venom pisze:
Jesli chodzi o dobor... to interesuje mnie jakie obliczenia trzeba wykonac aby odpowiednio dobrac to urzadzenie. Chodzi mi o przeplyw spalin... wydatek cisnienia... i inne dane. Orientujesz sie w tym ?
maciek_m30 pisze:Korona jaką suszarke polecasz do m30b35 3.5 zeby nie bylo za duzego laga ? obecnie ma 234,7hp celuje w 300+ cisnienie ok 0,5 - 0,6bara
Najlepiej było by policzyć i dobrać odpowiednią turbosprężarkę nową, ale podejrzewam że chodzi ci o cos taniego i używanego?
tak, projekt raczej bedzie no moze nie nisko, ale średniobudżetowy, wiec wolalbym kupic uzywke. I tak najwiecej sie wykosztuje na kolektor, bo chce zeby byl zrobiony porządnie i zlece to pewnej profi firmie, ktora ma na swoim koncie wiele grubych projektów juz...
Z tym kolektorem przesadzasz, E23 745i ma tez silnik 3,5l i kolektor żeliwny skrzynkowy jak w TDS, jednak do 300KM wystarczy w zupełności. Co do turbiny to ciężko znaleźć do auta 3,5l cos z używek żeby było bez laga i wystarczało do 300KM. Z osobówek nic nie dopasujesz (chyba że ori k27 z 745i od razu z kolektorem; inne będą za małe), pozostają turbiny z mniejszych ciążarówek o pojemności 6-7l takie jak np T04 lub Hx40. Ale podane modele to tak naprawdę rodziny turbosprężarek, i mogą się znacznie między sobą różnić (niektóre nie będą się nadawały) więc trzeba by po numerach każdą która cie zainteresuje sprawdzić z osobna. Za używki trzeba zapłacić 1-2tys zł.