[E36] Oil Service - wymiana oleju

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
wojteks86
Zaawansowany forumowicz

[E36] Oil Service - wymiana oleju

Post autor: wojteks86 »

helou
zapalila mi sie juz kontrolka oil service, jest tam olej polsyntetyczny
silnik 1.6, benzynka
przebiegu ma moja bryczka juz ponad 260 tys. i pare osob doradzilo mi przejsc na mineralny
ja jestem dupa z tym wszystkim wiec sie pytam was - zostac na polsyntetyku czy przejsc na mineralny?

i od razu pytanie - gosciu mi podawal oznaczenie tego oleju ktory juz tam jest ale zapomnialem to (10w cos tam cos tam) - czy jak wleje jakis inny polsyntetyk to czy stanie sie kuku?

doradzcie pliz :D
Admin
Site Admin

Post autor: Admin »

lej półsyntetyk a jaki to uzyj SZUKAJ
pawel-e34
Zaawansowany forumowicz

Post autor: pawel-e34 »

skoro to półsyntetyk to pewnie oznaczenie 10w40.Moja betka ma przebiegu 270 tys. i cały czas leje pólsyntetyk i tak samo radze. Po co zmieniać jak jest dobrze.Gdybyś miał mineralny a zmieniłbyś na półsyntetyk wtedy mógłbyś mieć problemy. Nie zapomnij o filtrze oleju.

olej: Mobil 1, Shell Helix, Castroll
filtr: Kneht lub Man
bociek

Post autor: bociek »

ja tez jezdze na 10w40 i nie nazekam. :D poco zmieniac cos co nie sprawia problemu i jest dobre :D
Awatar użytkownika
wojteks86
Zaawansowany forumowicz

dzieki chlopaki :) niech zostanie 10w40

[ Dodano: 25 Listopad 2008, 21:42 ]
jeszcze jedno pytanie - jak sie po wymianie oleju pozbyc kontrolki Oil Service? :->
rozumiem ze trzeba to jakos skasowac to pomozcie nowemu ;)
medeuska

Post autor: medeuska »

ja też chce wiedziec jak zresetowac Oil Service... widzę, że koledze nie odpisaliście...:(
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

Ja nie pamiętam jak się to robi ;) Napisz medeuska do Krzysia on to pamięta :P hehe
Awatar użytkownika
wojteks86
Zaawansowany forumowicz

ale mechanik ktory wymienial mi olej wiedzial jak to zrobic - kupilem u niego filtr oleju i olej to gratis wymiana :D trzeba bylo jakies zworki pod maska zewrzec i wlaczyc stacyjke
na necie mozesz znalezc schemat
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
medeuska

Post autor: medeuska »

dziękuję bardzo :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jacko
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Jacko »

mam taki sam silniczek 1.6 benzynka ja narazie śmigam na mobilu 10w 40 ale za tysiaka mam wymiane oleju i sie przezucam na Valvoline maxlife 10w40 + modifikator troche o tym czytałem ale samemu chce to wyprubować :bmw: :kolebka:
Awatar użytkownika
Soki
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Soki »

Czekamy na opinie z użytkowania olej podobno nie najgorszy, mój silniczek również zalany jest Valvoline i na pewno jest lepszy od Mobila który jest rozlewany w Polsce.
FASOL

Post autor: FASOL »

SIEMA MOJA BETA TEZ JEZDZI NA 10W40 TERAZ WYMIENIAŁEM PRZY 277000TYSI¡CACH I NIE BENDE LAŁ INNEGO BO NAWET W KATALOGU PISZ¡ ZE TAKI OLEJ CZA LAć MYŚLAŁEM ZE JAK STARSZE AUTO TO WLEJE 15W40 ALE MI ODRADZILI POZDRO
ODPOWIEDZ