[E34] gwintowanie miski oleju

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
arcabuz

[E34] gwintowanie miski oleju

Post autor: arcabuz »

Mam male pytanko. Czy sa sposoby na nagwintowanie powtorne miski olejowej bez jej wyciagania? Kreci mi sie korek spustowy poniewaz magik ktory ostatni raz zmienial mi olej najwyrazniej przekrecil gwint w misce i teraz nie mozna sruby wykrecic. Na razie zrobilem to na silikonie a olej wyssali mi zebym mogl wlac nowy ale nie wiem jak dlugo to wytrzyma a nie mam zamiaru wymieniac miski olejowej. :cry:
Ostatnio zmieniony 2008-06-17, 13:01 przez arcabuz, łącznie zmieniany 1 raz.
daro 16v

Re: gwintowanie miski oleju

Post autor: daro 16v »

arcabuz pisze:Mam male pytanko. Czy sa sposoby na nagwintowanie powtorne miski olejowej bez jej wyciagania? Kreci mi sie korek spustowy poniewaz magik ktory ostatni raz zmienial mi olej najwyrazniej przekrecil gwint w misce i teraz nie mozna sruby wykrecic. Na razie zrobilem to na silikonie a olej wyssali mi zebym mogl wlac nowy ale nie wiem jak dlugo to wytrzyma a nie mam zamiaru wymieniac miski olejowej. :cry:
masz mise alu czy metalowa?przypuszczalnie alu wiec zrzuc mise mozna nagwintowac na wiekszy otwor jesli masz odpowiednia srube a jak nie to firmy ktore sie zajmuja spawaniem alu napawaja i gwintuja na nowo.
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

ja w swojej e30 (alu miska) tez mialem taki problem i kupilem najwieksza srube jaka tam wejdzie a tzw miesa bylo malo (chyba M14 )z drobnym gwintem i pod to wiertlo -zrobilem i dzielalo :D
adamwsb

Post autor: adamwsb »

ja w golfie mialem podobny problem, auto bylo tak niskie ze mialem zdarta miske i pol korka wiec to cale zaspawalem :D i nie cieklo :P
Awatar użytkownika
franz3xxi
Maniak forumowy

Re: gwintowanie miski oleju

Post autor: franz3xxi »

daro 16v pisze:
arcabuz pisze:Mam male pytanko. Czy sa sposoby na nagwintowanie powtorne miski olejowej bez jej wyciagania? Kreci mi sie korek spustowy poniewaz magik ktory ostatni raz zmienial mi olej najwyrazniej przekrecil gwint w misce i teraz nie mozna sruby wykrecic. Na razie zrobilem to na silikonie a olej wyssali mi zebym mogl wlac nowy ale nie wiem jak dlugo to wytrzyma a nie mam zamiaru wymieniac miski olejowej. :cry:
masz mise alu czy metalowa?przypuszczalnie alu wiec zrzuc mise mozna nagwintowac na wiekszy otwor jesli masz odpowiednia srube a jak nie to firmy ktore sie zajmuja spawaniem alu napawaja i gwintuja na nowo.
dokladnie :P

najlepiej zrzucic miske zeby pozniej wyczyscic te paprochy ze srodka :)
Obrazek
arcabuz

Post autor: arcabuz »

Macie racje lepiej zrzucic miske. Na razie zrobilem to silikonem po wczesniejszym odtluszczeniu. Trzyma juz 2 miesiace takze bede teraz jezdzil na odsysanie oleju a na nagwintowanie miski poczekam az bedzie uszczelka pod miska olejowa do wymiany. Dla wszystkich co maja podobny problem , da sie zakleic korek silikonem na wysokie temperatury, tylko musi byc porzadnie odtluszczony.
dorka

Post autor: dorka »

No to teraz chyba juz wiem co mi cieknie po wymianie uszczelki :( :(
ODPOWIEDZ