[E36] Olej do wspomagania
[E36] Olej do wspomagania
Cześć, chciałem sobie dolać płynu AFT do wspomagania kierowniczego tylko ze mam mały problem. Otóż powinienem dolać olej Dextron lub Dextron II, które są koloru czerwonego, natomiast sprawdziłem kolor płynu obecnie nalanego i jest on brązowy.
I teraz się zastanawiam czy jest to czerwony brudny czy faktycznie brązowy, nie chciałbym dolewać gdy pewności nie mam. Prosiłbym o krótkie info, bo sam jeszcze nie dolewałem płynu.
BMW E36 318i
I teraz się zastanawiam czy jest to czerwony brudny czy faktycznie brązowy, nie chciałbym dolewać gdy pewności nie mam. Prosiłbym o krótkie info, bo sam jeszcze nie dolewałem płynu.
BMW E36 318i
Ostatnio zmieniony 2008-06-17, 12:53 przez jointano, łącznie zmieniany 1 raz.
Wczoraj oglądałem ów zbiorniczek z płynem do wspomagania, zaraz pod nim jest gumowy wężyk, który można odczepić, tak więc spuszczenie płynu ze zbiorniczka polega na wypięciu wężyka, natomiast zastanawiam się jak wylać płyn z pozostałej części układu, bo nie wiem czy przez ten wężyk wszystko wycieknie. W każdym razie ja na pewno tak zrobię, więc się podzielę jak mi poszło
Dobra chłopaki wszystko super... Ale powiedzcie mi jak spuscic calosc? Bo ja dolalem (czerwonego) Hipolu typu ATF tak jak doradzil mi Pablo, a powinien być DEXRON III i sie zwazyl mi plyn... Lub jakis talent wczesniej wymienial plyn na jakies inne gowno... Przynajmniej tak sadze, bo jak odkrecam zbiorniczek to w zbiorniczku jest tak jakby piana na gorze i jest strasznie gesty... Teraz pompa chodzi mi jak stare pudlo... Meczy sie tak jakbym mial mocno skrecone kola... Czasami przepcha ten syf co tam sie zrobil i dziala normalnie, ale jak wpadnie znowu jakis syf to znow jeczy... Dlatego musze WSZYSTKO spuscic z calego ukladu i wlac jakas plukanke... Przeplukac uklad i znow spuscic i dopiero wtedy wlac normalnego plynu DEXRON III taki jak zaleca BMW. Ewentualnie byc moze jest inny powod takiego zachowania pompy? Mam nadzieje, ze to nie pompa na zajechaniu?