SWAP 1.8 na 3.5

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Andrzej

SWAP 1.8 na 3.5

Post autor: Andrzej »

Mam pytanie (jak w temacie):
czy duzo by bylo nz tym roboty i co w ogole o tym sadzicie?
To bym kupil:
http://cgi.ebay.de/BMW-E34-E32-3-5-Lite ... dZViewItem
Nie chodzi mi o uzyskanie jakichs kosmicznych predkosci, ale wylacznie o to, zeby auto mialo dobre kopyto.
Czytalem gdzies, ze na 3 biegu bedzie sie fantastycznie zbierac :)
Spalanie mnie nie interesuje, bo i tak dostanie gaz, a poza tym 7-ka z tym silnikiem palila mi 13 l benzyny.
Awatar użytkownika
franz3xxi
Maniak forumowy

Post autor: franz3xxi »

silnik fajny tylko przerobek masa :/ wiec nie wiem czy sie oplaca taka zamiana :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

trzeba wszytsko przerabiac. Tylko ci rama zostanie. A i trzeba komore silnika tez przerabiac. A wiec cala zawiecha, hamulce, skrzynia, dyfer, komp, elektryka no i kola z pozadnym kapciem zeby jakas trakcja byla!!
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

kieds mi ktos powiedzial kto takie cudo zrobil ze trzeba przerobic lapy na silniku (pospawac stalowe i cofnac do tylu) o wisco zapomnij no i skrzynia tez z 3.5 a wal z e30 ale trzeba dac do skrocenia i wywarzenia .Nic o zmianie zawieszenia nie bylo tyle pamietam.Ponoc idzie nie ziemsko i pali tyle samo paliwa-duzo!
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

mysle ze ten silnik 3,5 ma wieksza mase od 1,8 wiec nie wiem jak by z przodu zawiecha wytrzymala. No i trzeba tez umiec ta moc zahamowac wiec hamulce niezbedne.
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
adamwsb

Post autor: adamwsb »

ja powiem tyle :) ten silnik jest za ciezki !! jak go zalozysz to zapomnij o wywazeniu auta a o ruszeniu z miejsca na mokrym ! Za wielka masa, zawieszenie ci nie wytrzyma za dlugo a o szybkim pokonywaniu zakretow zapomnij bo przodu na drodze nie utrzymasz, bedzie uciekac. Co do mocy i spalania to proponuje rozwiazanie ktore ja bede robic, mianowicie M52B28 silnik lekki a mocny i osiagi napewno lepsze niz stary ciezki 3.5. Spalanie tez duuuuzo mniejsze tylko.... koszta swapu troche wieksze :) osobiscie nie polecam tym bardziej ze to dosyc awaryjne silniki
Andrzej

Post autor: Andrzej »

Dzieki wielkie za sensowne porady.
Reasumujac:
Swap nie - zmiana auta na mocniejsze tak!
Pomysl wzial sie z tad:
http://www.bmwm.beep.pl/artykuly/silniki/silniki.htm
Z reszta juz zarzucony...
devro

Post autor: devro »

Andrzej znam jednego kolege ognistego z bmw-mani on jest z Gliwic i wlasnie wsadzil silnik m30b35 do e-30 i jezdzilo mu to super. Napisz do niego i popytaj co i jak, napewno cos Ci podpowie.Pozdrawiam.
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

devro pisze:Andrzej znam jednego kolege ognistego z bmw-mani on jest z Gliwic i wlasnie wsadzil silnik m30b35 do e-30 i jezdzilo mu to super. Napisz do niego i popytaj co i jak, napewno cos Ci podpowie.Pozdrawiam.

Jak mnie pamiec nie myli teraz ma e36 4.4 V8 :) 286ps... :D Kopci jak glupie... :D :D SoRKI ZA oT
ODPOWIEDZ