e36 318IS, czy warto wywalić katalizator?

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

e36 318IS, czy warto wywalić katalizator?

Post autor: Moloch »

Mam następujący problem, w trakcie przyśpieszania z ruły wydobywqa się metaliczny dźwięk, jako że tłumik został wymieniony obstawiam że posypał się katalizator, i tu mam do was pytanie czy po wywaleniu katalizatora Bunia stanie się dużo głośniejsza? Dodam że aktualnie mam wmontowany tłumik sportowy który już podgłośnij auto lecz do stopnia w 100% znośnego, boję się że jak wyciągnę katalizator będzie mnie prędzej słychać i widać a tego chciałbym uniknąć jaka jest wasza opinia?
Daniel
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Daniel »

Smród benzyny i bedzie głośniejszy. Metaliczny dźwięk? Lepiej sprawdź czy masz jeszcze ten katalizator bo może ktoś już go czymś zastąpił no chyba że stało CI sie to wtedy gdy była w Twoim posiadaniu :)
W rękach maszyny jesteśmy tylko zabawką !
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

No raczej tak, apropos smrodu to już czuś dosyć intensywnie zaraz po odpaleniu, nie wiem czy to objaw rozpadniętego katalizatora? Gdy go kupiłem nie słyszałem by aż tak to było słychać, może coś tak ale na pewno ciszej niż teraz.
Daniel
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Daniel »

Wniosek z tego taki że raczej doszedł kres twojego kata albo tego co mialeś za niego wsadzonego. Jeśli nie chcesz sie pakować w kata to wytnij go lecz za tym idzie metaliczny dzwiek no i jesli ci nie przeszkadza zapach bezyny na postoju. Możesz zamiast niego pobawić sie jakimiś stożkami , strumienicami itp itd a jak nie zdaja egzaminu to zawsze można wyciąć :mrgreen: :mrgreen:
W rękach maszyny jesteśmy tylko zabawką !
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

czyli jeśli wywalę katalizator metaliczny dźwięk pozostanie? trochę nie dobrze będę musiał coś wymyśleć :???:
FaTuM

Post autor: FaTuM »

zadne metaliczne dzwieki nie sa po wytnieciu ja niemam kata , ryk jak rajdowka to fakt ;) benzyna smierdzi jak otworzysz szybe zapach bezcenny jak go przycisniesz czuc jak na stacji ,ale i samochod jest szybszy moze jakeis 10 KM Ci doda :D Troche na minus ze tak morde drze kiedys posluchasz ja jak przycisne to na Kosciuszki w Rybniku od Bazyliki słychać mnie na PKP :D:D
Awatar użytkownika
Adio
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Adio »

No ja nie mam kata w swojej bo sam wytargałem i jakoś benzyny nie czuję... Głośniejsza jest na pewno ale żeby mi benzyną śmierdziało to nie ma mowy... Lubie zapach benzyny to nawet by mi nie przeszkadzało ale go nie czuje. Mocy nawet przybyło i spalanie spadło
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Hmm bo jest taki problem ze ja mam wsadzony tłumik z WM sporta... on jest przelotowy z dyfuzorem i już jest głośny boje sie że jak dowale czystą rułką bez kata to narobie wsi...
Awatar użytkownika
Turbo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Turbo »

wsi nie narobisz ale hałasu to tak :D ja tez nie mam kata i fajnie słychać bulgot r6 :twisted: i to na ori tłumiku :wink:
Obrazek
Niebezpiecznie to jest wsadzać kutasa do turbiny na odpalonym silniku.
FaTuM

Post autor: FaTuM »

Marcin ma racje , pieknie slychać prawdziwe R6. masz is-e ale napewno bedzie jakas poprawa wywalaj niczym sie nie przejmuj mi sie podoba jak kazdy odwraca glowe , niech gadaja co chca. A za nowego Kata sie nie wyplacisz a tego sprzedaj na gieldzie dostaniesz z 300 zł spokojnie ;) Kolega kupuje auta i robi rury i sprzedaje w Gliwicach Katy po 300-500 zł ;]

Jedyny problem to przeglad :) Chyba ze wcisniesz jakas agro strumienice za 90 zł ;) Konkretna Strumienica jak do rajdowki naszej okolo 400 zł ;)
Awatar użytkownika
Turbo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Turbo »

na WM Sporcie bedzie bardziej basowy jak kata wywalisz ale nie powinno byc az tak głośno :)
Obrazek
Niebezpiecznie to jest wsadzać kutasa do turbiny na odpalonym silniku.
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

co do przeglądu niema prolemu:) mam znajomeco co mi podbije więc mogę wsadzić tam zwykłą rułkę :twisted: tak czy siak jutro chyba zabieram się za wywalanie katalizatora, dzięki wielkie chłopaki za pomoc
piotrew
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: piotrew »

polecam założenie strumienicy przyśpieszysz wylot spalin :kolebka:
piotrew
Obrazek
"Każdy wie, że zbiegają się laski, gdy widzą śmigło na rancie maski."
Glodek
Maniak forumowy

Post autor: Glodek »

ja sam wyciłem kata,i różnice czuc,,a na przeglądzie sie nie do walił ,polecam
Obrazek
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Mam rozumieć że to z tą strumiennicą to ironia? :mrgreen: miałem w planach ją założyc ale gdy dowiedziałem się że nie daje nic poza świadomością chudszego portfela to zwątpiłem, jakie jest wasze zdanie?
ODPOWIEDZ