[E36] Opony Zimowe do E36

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.

Jakiego producenta opony s± najlepsze? (Na których je¼dzi³e¶/a¶)

Godyear
4
8%
Dunlop
3
6%
Contnental
12
24%
Firestone
3
6%
Fulda
1
2%
Pirelli
4
8%
Michelin
4
8%
Bridgestone
6
12%
Dêbica
6
12%
Inny
6
12%

Liczba głosów: 49

Awatar użytkownika
Armageddon
Małopiszący

[E36] Opony Zimowe do E36

Post autor: Armageddon »

Planuję zakup opon zimowych na dniach. Jak wiadomo opony zimowe szczególnie w naszych autkach to nie byle zakup. Chcę kupić coś dobrego, najbardziej zależy mi na jakości opon, żeby świetnie trzymały się drogi na mokrym, na śniegu i na suchym. Niskie zużycie bieżnika jak i wysokość spalania też nie jest mi obojętna. Po prostu opona ma być dobra. Zależy mi na waszych opiniach bo wszelkie testy to w większości jedna wielka ściema, pozycja opony zależy od tego ile dany koncern na daną oponę da pieniędzy tzw. kosztów promocji. Najlepszym przykładem jest tutaj test ADAC, sezon czy 2 sezony temu - dokładnie nie pamiętam FALKEN był w czołówce, w tym roku nie dali na "promocję" ani złamanego grosza i opona wylądowała na szarym końcu. Kiedyś jeździłem na Firestone Winterhawk I i trzymały się świetnie drogi, 110km/h na ośnieżonej jezdni dla tych opon to żaden problem, trzymanie boczne jak i droga hamowania świetna, żadnych uślizgów tyle, że od tamtej pory zmienił się bieżnik opony ponieważ teraz są już Winterhawk II EVO no i napęd też jest inny - wtedy jeździłem na przednim napędzie. Proszę o konkretne modele opon jakie polecacie i opisanie mniej więcej doświadczeń na różnych oponach jakie mieliście.
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

wypisałeś tyle producentów ile chyba istnieje :D mógłbym polecić kilku hehe ale co tam kliknę któregoś.
Ps. w zeszłym sezonie jeździłem na oponach SAWA ESKIMOS, i nie miałem żadnego problemu po górach jak niektóre przednionapędowce. Często jeździłem po górzystych terenach i naprawdę nie miałem problemów. Tak samo autostradami. Fakt są głośniejsze.
Nie są drogie i godne polecenia.
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Mariuszo86 »

witam ja mam oponki MABOOR ( producent CONTINENTAL) oponki niby Portugalskie produkowane w Niemczech :wink: . Nie mogę nic o nich złego powiedzieć dobrze trzymają nawet przy 140 km/h (na suchym i po deszczu) są cichutkie jak na zimówki prawie je nie słychać.

Plusy :
niska cena
fajny bieżnik
miękka guma
dobrze trzymają się drogi musi być lód by ESP zadziałało albo mocniej na gaz
dobrze chamują trzeba mocno na chamulec depnąć by ABS zadziałało lub lód :D
bodrze odprowadzają wodę i błoto pośniegowe
ze śniegu też dobrze autko wyjeżdża (brak testów w terenie górzystym)

Minusy:
nie markowa nazwy opony :mrgreen:
" .... i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony, spytał o nasze zarobki - usiadł i zapłakał.. "
Obrazek
Awatar użytkownika
djmario
Site Admin
Kontakt:

Post autor: djmario »

ja popylam na Dębicy frigo 2, moj ojciec tez na nich pomyka i naprawde jestem z nich zadowolony pod kazdym wzgledem :bmw: :bmw:
Latać bokiem to jo lubia wtedy w nosie sobie dłubia
Obrazek
Obrazek
Chroń mnie Boże przed mym samym bo pod maską mam barany :P
PRIMO
Przyjaciel klubu

Post autor: PRIMO »

Vredestein :)
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Krisstoff