Wypluwa płyn chłodniczy, przegrzewa się

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Dave3er
Zaawansowany forumowicz

Wypluwa płyn chłodniczy, przegrzewa się

Post autor: Dave3er »

Witam. Mam taki problem. Dziś jadąc na spota w drodze do celu na wysokosci plejady bytom wskaznik temp. wody wskazał mi prawie maks. Wypluło całą wode, no to kupiłem 5l płynu chlodniczego, dolałem ale po odpaleniu auta zamiast zasysnąć ją do układu to wypluwał ją , do tego nie grzeje mi w srodku ogrzewanie i non stop silnik się przegrzewa. Ja stawiam na termostat, inni mowią ze uszczelka pod glowicą. Czekam na jakies sensowne odpowiedzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Jestem pewien na 90% że to wina termostatu już kiedyś przerabialiśmy taki przypadek w jednym autku i dokładnie takie same objawy termostat był uszkodzony :wink:

Co do uszczelki pod głowicą w momencie jej uszkodzenia z pewnością przy tej pogodzie auto bi ci się nie zagotowało :wink:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Awatar użytkownika
Ksawer
Maniak forumowy

Post autor: Ksawer »

Aby uszczelka pod głowicą poszła to musiałbyś ją wcześniej przegrzać lub mieć strasznego pecha.Stawiam tak jak kolega GERMAN termostat i porządne odpowietrzenie :wink:
Obrazek
Dave3er
Zaawansowany forumowicz

Dzięki wielkie chłopacy, narazie kupię termostat i zobaczę co będzie się działo jeżeli to nie pomoże to bede brał sie za głowice.
Awatar użytkownika
Ksawer
Maniak forumowy

Post autor: Ksawer »

Zanim ruszysz głowicę zobacz czy masz obieg płynu chłodniczego czy jest sprawna pompa wody :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
LuQ
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: LuQ »

i nie polatałeś wczoraj bokiem, a szkoda :)
Sprawdź sobie węże od chłodnicy, jeżeli rzeczywiście termostat padł to dolny wąż (dochodzący do termostatu) będzie zimny w innym przypadku zostaje gorsza opcja czyli głowica, ewentualnie jeszcze pompa wody.
Obrazek
Dave3er
Zaawansowany forumowicz

Wszystko jest już jasne. Nie sprawdziłem co poprzedni wlasciciel wlał do chłodnicy, okazalo sie ze byl tam płyn letni, wszystko zamarzło. O dziwo nic nie rozwaliło, tzn. pompa wody, chłodnica są całe. Przepłukałem cały układ wrzątkiem, spuściłem wszystko i nalałem płynu zimowego... wydaje się wszystko być okej. Chociaż uszczelke pod głowicą i tak mam do wymiany.
ODPOWIEDZ