[E36] Sprzęgło - ciągle śmierdzi...
-
- Małopiszący
[E36] Sprzęgło - ciągle śmierdzi...
Moją przygode z forum zaczne jak w temacie.
Tydzień temu zakupiłem e36 i było wszystko ok ale pewnego razu mnie poniosło i na drugim biegu przypaliłem sprzęgło dość mocno... ;/
Chwila zapomnienia i małego doświadczenia z BMW.
Ale problem teraz polega na tym , że sprzęgło w sumie się nie ślizga ale calutki czas spalonym sprzęgłem czuć , najbardziej oczywiście jak zapalam i gasze silnik.
Moje pytanie brzmi:
*Czy to sprzeglo jest juz do wymiany?
*Czy przestanie śmierdzieć jeśli nie jest?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi.
Tydzień temu zakupiłem e36 i było wszystko ok ale pewnego razu mnie poniosło i na drugim biegu przypaliłem sprzęgło dość mocno... ;/
Chwila zapomnienia i małego doświadczenia z BMW.
Ale problem teraz polega na tym , że sprzęgło w sumie się nie ślizga ale calutki czas spalonym sprzęgłem czuć , najbardziej oczywiście jak zapalam i gasze silnik.
Moje pytanie brzmi:
*Czy to sprzeglo jest juz do wymiany?
*Czy przestanie śmierdzieć jeśli nie jest?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi.
-
- Zaawansowany forumowicz
sprzęgło śmierdzi bardzo długo a raczej te tarcze cierne. Jak kiedyś spaliłem sprzęgło w ciężarówce to w kabinie śmierdziało jeszcze z dobre 3 tygodnie. Powinno minąć ale nie przypalaj go a do wymiany , jak nie ślizga to po co chcesz je wymieniać ?
BMW to nie tylko zwykła marka, to cecha charakteru,to klasa, to elegancja ...
-
- Małopiszący
W sumie odwiedziłem dziś mechanika i stwierdził , że do wymiany , zrobił test zaciagnal reczny , puscil sprzeglo prawie do konca a auto nawet nie zaczelo gasnac , nastepnie ruszyl z 3 biegu...
Za samą robocizne wyśpiewał 300 a zaproponował nakucie tarczy sprzęgła, moje pytanie brzmi czy warto tą tarcze nakuć czy lepiej kupić nówke - ale oczywiście koszt tez ma znaczenie
Za samą robocizne wyśpiewał 300 a zaproponował nakucie tarczy sprzęgła, moje pytanie brzmi czy warto tą tarcze nakuć czy lepiej kupić nówke - ale oczywiście koszt tez ma znaczenie
-
-
- Małopiszący
-
-
- Małopiszący
- Przemo
- Kontakt:
hm sama tarcz 270? walnij od razu kompletne srzęgło. 380zł? coś w tych granicach. sachsa.
robocizna wydaje się zbyt dużo zaśpiewał. robiłem ostatnio sprzegło w e34 2.5. miałem pewne obawy jak to wyjdzie/ koledzy podpowiedzieli/troche poczytałem/ reszta gimnastyka i troszkę sprytu ;]
Jak się ma pojęcie co gdzie i jak ugryżć-pójdzie szybko. Ja niestety troche dłużej się z tym bawiłem, gdyż 1wszy raz zmienialem sprzegło .
robocizna wydaje się zbyt dużo zaśpiewał. robiłem ostatnio sprzegło w e34 2.5. miałem pewne obawy jak to wyjdzie/ koledzy podpowiedzieli/troche poczytałem/ reszta gimnastyka i troszkę sprytu ;]
Jak się ma pojęcie co gdzie i jak ugryżć-pójdzie szybko. Ja niestety troche dłużej się z tym bawiłem, gdyż 1wszy raz zmienialem sprzegło .
Zapraszam do mojej Galerii
http://bts-bmw.pl//viewtopic.php?p=224761#224761
Bawarskie Zakłady Motorowe
-
ja wymienialem kiedys komus w e36 ale 2.8 chyba ona byla , nie pamietam .... przygotuj sobie klika przedluzek , torxy nasadki i kilka przedluzek zeby dojsc do gornych srub w skrzyni pozniej troche wyopbrazni rozdzielenie tego wszystkiego i wymiana sprzegla nie zaloz tego odwrotnie haha niewiem czy dal bym 300 za wymiane , ale warsztaty tak biora ...
musisz wyjac caly wydech,osłony kata,odkrecic podpore wału,odkrecic wal od skrzyni, i wysprzeglik, popuszczasz lape skrzyni, odkrecasz sruby w kolo skrzyni (troche sie nawku******) zdejmujesz skrzynie a pozniej widok sprzegla itd.itp i analogicznie odwrotnosc milej zabawy
musisz wyjac caly wydech,osłony kata,odkrecic podpore wału,odkrecic wal od skrzyni, i wysprzeglik, popuszczasz lape skrzyni, odkrecasz sruby w kolo skrzyni (troche sie nawku******) zdejmujesz skrzynie a pozniej widok sprzegla itd.itp i analogicznie odwrotnosc milej zabawy
BMW to nie tylko zwykła marka, to cecha charakteru,to klasa, to elegancja ...
-
- Małopiszący
- Przemo
- Kontakt:
kolego zobacz ten filmik wszystko da sie zrobic ;]
http://www.youtube.com/watch?v=qIf5nbjFFJI chłopaki maja fantazje
http://www.youtube.com/watch?v=qIf5nbjFFJI chłopaki maja fantazje
Zapraszam do mojej Galerii
- michal87sc
staryy..... ja bym sie w to nie bawił osobiscie przeczytalem temat do momentu nakłuwania..... nie raz sie okazuje ze tanie jest drogie.... albo ze trzeba placic 2 razy....
za komplet tarcza/docisk/łożysko.... do e39 około 500zl do e36 1,8 moze troche taniej i robocizna pewnie kolo 300.....
Ale bedziesz mial jesli bedziesz normalnie jezdzil juz do konca zywota auta pewnie
U mnie sam nie wiem jak to jest 2 razy mi sie wydawalo ze sie slizga troche.... na podkarpaciu ale tam góry tutaj u nas nie odczuwam tego wiec narazie posmigam i na jesieni moze zainwestuje
za komplet tarcza/docisk/łożysko.... do e39 około 500zl do e36 1,8 moze troche taniej i robocizna pewnie kolo 300.....
Ale bedziesz mial jesli bedziesz normalnie jezdzil juz do konca zywota auta pewnie
U mnie sam nie wiem jak to jest 2 razy mi sie wydawalo ze sie slizga troche.... na podkarpaciu ale tam góry tutaj u nas nie odczuwam tego wiec narazie posmigam i na jesieni moze zainwestuje
"Przez całe ciało przechodzą ciarki. Dwie nerki rozpoznawczy znak wiadomej marki..."
-
- Małopiszący
- michal87sc