zrąbany zamek drzwi przednich, da się naprawić czy nowy??

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
BarMoto
Zaawansowany forumowicz

zrąbany zamek drzwi przednich, da się naprawić czy nowy??

Post autor: BarMoto »

Poprzedniej zimy chyba zepsułem zamek przednich drzwi, na duzych mrozach w mojej beci przymarzają zamki do tego stopnia że nawet nie mogę włożyć w nie kluczyka, polewałem gorącą wodą i jakoś dawało radę, aż w pewien dzień zamek przedni od strony pasażera odmówił posłuszeństwa, tzn wsadzam kluczyk i mogę sobie kręcić w prawo/lewa a nawet i 15minut i nic..

miał/ma ktoś podobnie? chodzi o E36 COMPACT. jakieś diagnozy przed dobraniem się do zamka od środka...? może po prostu wystarczy kupić nowy zamek?

btw...zna ktoś dobry sposób na zabezpieczenie takiego zamka na zimę żeby nie przymarzał?
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

BarMoto, Zapamiętaj że nigdy a to prze nigdy w zimie nie polewamy zamka wodą tym bardziej w środku nie wiem kto ci podsunął taki pomysł :shock:
Do zamków można pstryknąć olej WD co jakiś czas lub wazelinę aplikując na kluczyk i wkładać do zamka :wink:
Podejrzewam że tym sposobem z woda rozwaliło ci wkładkę tam sa takie małe sprężynki następnym razem jak zamarznie zamiast lać wodę przystaw gębe do zamka i chuchaj dmuchaj zamiast lać woda :grin:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
szczepciu
Zaawansowany forumowicz

Post autor: szczepciu »

a sprawdziłeś czy cięgno jest na swoim miejscu?? Jak już "naprawiłeś" wkładke wodą to może coś z samym mechanizmem
BarMoto
Zaawansowany forumowicz

zeby dostac sie do auta lałem ciepłą wodę na zamek z zewnatrz...nie w srodku..

mogę do jakoś sam naprawić? macie gdzieś może jakąś instrukcję jak zdemontować ten panel na drzwi żeby dostać się do tego zamka?
szczepciu
Zaawansowany forumowicz

Post autor: szczepciu »

BarMoto
Zaawansowany forumowicz

dzięki dzięki :D
ODPOWIEDZ