[E36] Wyciek płynu chłodniczego E36

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
KOWAL
Zaawansowany forumowicz

[E36] Wyciek płynu chłodniczego E36

Post autor: KOWAL »

Witam...

Dzisiaj wróciłem ze szkoły i kiedy zaparkowałem i zgasiłem samochód to po chwili płyn dosłownie lunął z pod auta...

Nie wyciekł cały ale z litr, póltora na moje oko...

Dodam, że w wakacje miałem taką samą przygodę na trasie i mechanik wymienił chłodnicę i powiedział, że po problemie, ale nie wydaję mi się żeby znów chłodnica była tego przyczyną.
Nawet chyba się niestety zagotował a wskazówka odchyliła się od pionu zaledwie 0,5mm.
Nie znam się zbytnio na mechanice a może ktoś z Was ogarnia lub miał podobny przypadek.
Wygląda jakby wyciekł pod zbiorniczkiem ale sam już nie wiem...

Pomóżcie.
Obrazek
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Jeżeli masz płyn w chłodnicy zamiast wody to po ostygnięciu i wyschnięciu chłodnicy zostanie ci na plastikach biały osad oblukaj w który miejscu się zaczyna i będziesz wiedział skąd ci wylatał płyn zdarza się ze zbiorniczki w nieoryginalnych chłodnicach maja słaba uszczelkę i puszcza :wink:
Bywa i tak że przytkane są kanały spowodowane wlaniem jakiegoś ustrojstwa do układu w celu uszczelnienia :wink:

Natomiast jeżeli wszystko jest ok to pozostaje uszkodzenie łopatek pompy wodnej co w wyniku przekłada się na nagły wzrost ciśnienia w układzie bo grawitacyjnie silnik się nie schłodzi i sam nie zrobi obiegu cieczy.
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Awatar użytkownika
KOWAL
Zaawansowany forumowicz

Post autor: KOWAL »

okej, dzieki German za rady:)

jutro zobacze co i jak i i dam znac :)
Obrazek
ODPOWIEDZ