[E34] Przekładka silnika

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
MichałKato
Małopiszący

[E34] Przekładka silnika

Post autor: MichałKato »

Siema wszystkim, mam problem z moim TDS-em mianowicie poszła się bujać panewka na 2 korbowodzie już drugi raz i po obejrzeniu korbowody widać ze stara(nowa) panewka wtopiła się w niego. Zdecydowałem ze lepiej mi wyjdzie zrobić przekładkę silnika> Stąd pytanie, przekładał już ktoś silnik w e34? Silnik wychodzi bez żadnego problemu czy jest trochę kombinowania. Ile mniej więcej roboty jest przy tej operacji ? Dodam ze wszystkie narzędzia potrzebne mam. żurawia do silników tez :)
Z góry dzięki wszystkim za odpowiedz i pomoc :) :bmw:
Awatar użytkownika
Mystic888
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Mystic888 »

jak zadajesz takie pytania to nawet sie za to nie bierz. Szkoda czasu i pracy.
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
Awatar użytkownika
MichałKato
Małopiszący

Jestem mechanikiem, ale jakoś nie zdarzyło mi się nigdy wyciągać silnika ;) A moja pytanie miało na celu dowiedziec sie mniej wiecej jak wyglada to czasowo w E34
Kamil35
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Kamil35 »

Odkręcasz wydech,poduszki silnika i skrzyni,wiązke która leci do silnika i skrzyni odpinasz silnik wyciągasz razem ze skrzynią do góry,chyba że chcesz rozbierac cały przód
A i w e34 maska otwiera sie od szyby więc tez chyba do ściągniecia

Ps o chłodnicy,przewodach do niej,o przewodzie do wysprzęglika skrzyni oraz o odczepieniu wału od skrzyni nie pisze bo to jasne

Jak coś zapomniałem to sorki
Awatar użytkownika
MichałKato
Małopiszący

Kamil35, co odpiąć to wiem także spoko ;) najbardziej mnie zastanawiało czy wyjdzie bez problemu ze skrzynia. Maskę odkręcić będzie trzeba na pewno żeby nie przeszkadzała :).
Myślę ze w 1 dzień da rade wyciągnąć stary i wsadzić nowy motor

Jeszcze jedno pytanie, moj silnik to 2,5 tds a mam możliwość kupna z e36 tez 2,5tds ale widzę po zdjęciach ze inaczej jest ułożona miska olejowa. W e34 cmok i bagnet jest bliżej przodu auta ,a w 2,5 tds z e36 jest znów bliżej skrzyni. I teraz pytanie czy silnik z e36 wejdzie do e 34?
Ostatnio zmieniony 2014-12-28, 23:14 przez MichałKato, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mystic888
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Mystic888 »

Musisz miske zmienic.
Realoem.com i porownaj sobie czesci.
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
Kamil35
Zaawansowany forumowicz

Nie wiem jak w tds ale w benzynowych trzeba przekładać miske i smok .Przełóż ze swojego silnika i nie będzie wątpliwości
Awatar użytkownika
MichałKato
Małopiszący

A da rade bez problemu przełozyc smoka ? sa otwory tak jakby po drugiej stronie?
Kamil35
Zaawansowany forumowicz

otwory pasują róznia sie tylko tym ze e36 ma główke smoka z tyłu a34 odwrotnie
Awatar użytkownika
MichałKato
Małopiszący

Dzięki wielkie za pomoc :) odezwę się jak przełożę silnik czy wszystko poszło pomyślnie :)
Awatar użytkownika
Ksawer
Maniak forumowy

Post autor: Ksawer »

Łapy silnika oraz kolektor wydechowy od razu też sobie przekręć zanim włożysz silnik :wink:
Obrazek
ODPOWIEDZ