[E36] Dziwne drgania kierownicy

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
arass
Zaawansowany forumowicz

[E36] Dziwne drgania kierownicy

Post autor: arass »

Witam!

Ostatnio wymieniałem wahacz przedni lewy z powodu krawężnika, kupiłem używany, mechanik powiedział że tylko to było uszkodzone, jednak po wymianie podczas hamowania z większych prędkości kierownica mi drga, również gdy mocno wcisnę pedał hamulca, przy mniejszej prędkości czuje dziwny 'przeskok' z przodu, nie wiem dokładnie jak to opisać, co może być powodem ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

a moze krzywe tarcze masz? Moze zbiesznosc zla? Ustwiales cos po tym zabiegu?
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Awatar użytkownika
arass
Zaawansowany forumowicz

Przed wymianą wahacza było wszystko ok, zbieżność ustawiałem ok 3 miesiące temu
pawel-e34
Zaawansowany forumowicz

Post autor: pawel-e34 »

skoro wahacz sie pokrzywił to równie dobrze inne elementy podwozia mogly ulec uszkodzeniu i niekoniecznie można t zauważyć bez rozbierania. W mojej e34 mam podobny problem kierownica drga przy hamowaniu i niesamowice cos sie tlucze gdy jade po nierównej drodze. Na stacji diagnostycznej powiedzieli mi że wszystko jest ok. W ten weekend bede rozbierał każdy element i sprawdzał każdą gałke, swożeń, itp., itd.
Awatar użytkownika
franz3xxi
Maniak forumowy

Post autor: franz3xxi »

napewno zapomniał mechanik czegoś dokręcić :) :bmw:
Obrazek
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

u mnie w 325 przetaczalem tarcze i piasty bo mialy odchylke i bylo git pojezdzilem troche (szybko) i znowu sie tarcza skrzywila (zacisk chodzi lekko )wiec znowu mnie czeka toczenie albo wymiana niestety tak juz jest jak sie grzeje hamulce :mrgreen:
LUCKY
Zaawansowany forumowicz

Post autor: LUCKY »

u siebie mam cos podobnego przy predkosci 60-70 drgania kierownicy i pozniej miedzy 120 a 130 przy wiekszych predkosciach tego juz nie rowniez przy hamowaniu sa drgania w srode bede mial kompletny zestaw naprawczy tj. tuleje i sworznie na caly przod jak i gumy usztywniajace stabilizator ...na poczatku myslalem ze cos jest nie tak z opona lub zle wywazone kola lecz to nie bylo to i dlatego tez wymienie te elementy moze u ciebie jest to samo
Silnik jest Bogiem , prędkość nałogiem , turbo podstawą a nitro zabawą
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Mialem to samo, wymieniłem tarcze, krzywe tarcze i już kierownica nie wibruje...
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
bociek

Post autor: bociek »

tez takie cos mailem wymienilem amorki wachacze i wszytkie lepemnty gumowo metalowe. Dopiero po wymianie swozni przeslalo mi telepac kierownica.
Pablo

Post autor: Pablo »

mialem to samo wymienilem tarcze bo juz sie konczyly i o ponad polowe mniej telepało jak wywazylem kola to wszystko ustalo
Awatar użytkownika
arass
Zaawansowany forumowicz

Na początek zrobię coś ze stukami na nierównościach, potem wymienię sworznie i zobaczę co dalej
Martin

Post autor: Martin »

mam podobną sytuacje tylko że kiera wibruje przy większych prędkościach tylko w trakcie lekkiego chamowania a jak mocniej zachamuje to ustaje :???:
bociek

Post autor: bociek »

Martin zobacz sworznie czy sie nie koncza mi tez kiera mocno drgala przy mniej wiecje 90-100km/h
LUCKY
Zaawansowany forumowicz

Post autor: LUCKY »

wracajac do tego tematu mialem drgania przy 60-80 i 110-130 wymienilem tuleje sworznie i gumy usztywniajace stabilizator w ostatnia sobote bylem w polsce ustawilem zbieznosc wymienilem opony na nowe i dalej mam te same drgania w ten weekend wymienie tarcze...jesli nie ustapia te drgania co mogloby byc jeszcze tego powodem?? pozatym mam dziwne stuki jakby z walu z tymze podpora walu jest nowa :(
Silnik jest Bogiem , prędkość nałogiem , turbo podstawą a nitro zabawą
Awatar użytkownika
arass
Zaawansowany forumowicz

Wydaje mi się że jeśli miały by być to tarcze to drgania zaczynały by się tylko przy hamowaniu, mi drgania podczas jazdy ustały ponieważ miałem za mało powietrza w jednym kole zostały mi do wymiany tarcze :)
ODPOWIEDZ