[E46] Problem z oponami

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

[E46] Problem z oponami

Post autor: KoNiK »

Kupiłem miesiac temu BMW 320 i chiałbym do niej kupić zimówki (zima tuż tuż, a to moje pierwsze autko i to do tego z tylnym napędem), planuje kupić stalowe 15 tylko nie wiem jak szeroką opene najlepiej kupić i o jakim profilu. Mozecie mi pomóc, albo wiecie moze co zaleca producent ?

ps: a tak przy okazji witam wszystkich jako nowy :bmw:
Awatar użytkownika
dave
Maniak forumowy

Post autor: dave »

195/65/15 :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

Tak sobie to wymyśliłeś czy masz do tego jakąś teorie ?? :razz:
To przy okazji chętnie sie dowiem gdzie idzie tanio oponki kupić (nówki)
ps: jakieś rady odnośnie modelu i marki opon ?
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

KoNiK jak otworzysz drzwi od kierowcy to powinienieś mieć na słupku naklejkę z rozmiarami opon jakie są przeznaczone do tego modelu :)
Awatar użytkownika
dave
Maniak forumowy

Post autor: dave »

No właśnie a ja myślałem że masz e 36 ale do e 46 to raczej 205 szerokość na 65/15 .
No i witam na forum :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

KoNiK pisze:Tak sobie to wymyśliłeś czy masz do tego jakąś teorie ??
To przy okazji chętnie sie dowiem gdzie idzie tanio oponki kupić (nówki)
ps: jakieś rady odnośnie modelu i marki opon ?
KoNik, bez urazy, ale nie spodziewaj się, że każda odpowiedź na Twoje pytanie będzie poparta dowodami, certyfikatami etc. Niekiedy są to tylko opinie, czsem mylne...
Gdybyś napisał skąd jesteś to, może uda się coś wymyślić w pobliżu.
Ja kupiłem jeszcze w sierpniu komplecik FULDA 205/65/16 nówki za 349zł u handlarza na giełdzie Gliwicach.
Pozdrawiam i witam na forum.
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

To pytanie nie było w sensie że nie wierze i rządam dowodów, raczej chodziło mi o to czy to właśnie jest prywatna opinia, czy poparta jakimiś informacjiami, np tym ze mam to na nalepce :568: napisane i kolega też miał to mi podał co tam widnieje bo ja tłuk :567: nawet tego nie zauważyłem :razz:

ps:dzięki za pomoc podskocze sobie do tych gliwic
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

Model e36 ma napisane 195/65/15... :)

A co do e46 to nie wiem ale jak mówię masz tam naklejkę :)
rapanu

Post autor: rapanu »

Witam jest tak jak piszą inni masz nalepke gdzie pisze co i jak.z tego co sie orientuje to do e46 sa szesnastki zas do e36 15 większosc ludzi pewnie ci powie ze na zime opona im węrzsz tym lepije ale za wąska opona to znowu lipa na suchej nawierzchni.z wlasnego doswiadczenia ci powiem ze mialem z tylu opony kierunkowe i asymetryczne z mojego doswiadczenia moge powiedziec ze te asymetryczne mi sprawowały sie lepiej dlatego w tym roku terz takie zalorze.Nietwierdze jednak ze ze opony asymetryczne sa lepsze,moze niech ktos jeszcze sie wypowie na czym jezdzi a napewno nietylko tobie przydadzą sie takie wypowiedzi.pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

rapanu pisze:z tego co sie orientuje to do e46 sa szesnastki zas do e36 15
Nie koniecznie, ja na stalowych mam zimówki 15tki na 195 w e46 i nie ma to wpływu na nic, może trochę na wygląd :cry:
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Aurel
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Aurel »

ja tam do e30stki zakładam wąskie oponki na tył z wysokim profilem(175/70/14) bo jakbym miał w zimie gdzieś już na krawęznik leciec to przywalić oponą nie felgą, na szerszych bardzo sie niewidze tego auta na drogach bo rozkład masy jest kiepski ( jeszcze woże krawężnik w bagażniku zeby dociażyć tył :mrgreen: Ja mysle ze do Twojego te 195/60 lub 65 wystarczy.
ODPOWIEDZ