[E39] OGRZEWANIE

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
djmario
Site Admin
Kontakt:

[E39] OGRZEWANIE

Post autor: djmario »

witam.

Mam taki problem otoż, nie dziala mi w pełni ogrzewanie,od strony kierowcy nadmuch chodzi idealnie ale od strony pasażera tylko dmucha ledwo wyczuwalnie, jeżeli przekrece to pokrętlo na konsoli centalnej:

Obrazek

na niebieskie czyli zimne to obie strony chodza jak należy

jak przekręce na czerwone czyli gorące to strona kierowcy jest ok a strona pasazera niestety nie.

Dodam ze jest to wersja z climatronikiem dwustrefowym, wszystkie filtry lącznie z kabinowymi wymienione, płyn chłodniczy też nowy.

nie podejrzewam jeza, bo bywogole było kiepsko z nadmuchem.

Czekam na sugestie.
Latać bokiem to jo lubia wtedy w nosie sobie dłubia
Obrazek
Obrazek
Chroń mnie Boże przed mym samym bo pod maską mam barany :P
Artur330d

Post autor: Artur330d »

Wyciągnij filtr przeciwpyłkowy i spróbuj włączyć ogrzewanie. Powinno być ok, u mnie było podobnie i filtr przeciwpyłkowy był zużyty.
Awatar użytkownika
djmario
Site Admin
Kontakt:

filtry przeciwpylkowe sa nowki sztuki, dzis zalozylem, ale to juz wczesniej sie dzialo dlatego zwlekalem z zapytniem w tej kwestii
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: zdziaszek »

To pokrętło służy do przełączania nadmuchu w "strefie twarzowej" na nagrzewnicy z ciepłego na zimne i odwrotnie. Być może linka sterująca nie do końca otwiera kanał na nagrzewnicy i stąd taki problem - ale to moje przypuszczenia...
P.S. Polecam sprawdzić też nadmuch przy przełączeniu z obiegu zewnętrznego na wewnętrzny czy jest jakaś różnica.
"...ciesz się tym co masz, nie wymagaj za wiele..."

PRFESJONALNY MONTAŻ ORAZ SERWIS INSTALACJI TV, TV-SAT :)
Awatar użytkownika
djmario
Site Admin
Kontakt:

zdziaszek pisze:Być może linka sterująca nie do końca otwiera kanał na nagrzewnicy i stąd taki problem - ale to moje przypuszczenia...
Prawdopodobnie tak sie stało tylko teraz pytanko jak dostać sie do linki, lub do tego korytarza zeby nim poruszac, zeby sie doblokowal :neutral: :???:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: zdziaszek »

djmario pisze:
zdziaszek pisze:Być może linka sterująca nie do końca otwiera kanał na nagrzewnicy i stąd taki problem - ale to moje przypuszczenia...
Prawdopodobnie tak sie stało tylko teraz pytanko jak dostać sie do linki, lub do tego korytarza zeby nim poruszac, zeby sie doblokowal :neutral: :???:
W e46 starczy wyciągnąć listwę ozdobną nad radiem, potem odkręcić i wyciągnąć radio i wtedy droga wolna by odkręcić wlot powietrza nad radiem. Po odkręceniu 2 śróbek całym wlotem starczy "wyjechać" - choć może stanowić lekki opór, ponieważ jest dobrze spasowany z rurą doprowadzającą powietrze. Następnie można z niego wypiąć te linkę która dochodzi do nagrzewnicy i nią steruje. Po wypięciu można na sucho (przestawić i pojeździć trochę bez ozdobnej kratki nawiewu) sprawdzić poprawne otwarcie i zamknięcie ( tzn czy z obu rur będzie dmuchało tak samo).
Nie wiem jak jest w e39 ale myślę że powinno być tak samo albo podobnie.
"...ciesz się tym co masz, nie wymagaj za wiele..."

PRFESJONALNY MONTAŻ ORAZ SERWIS INSTALACJI TV, TV-SAT :)
Awatar użytkownika
djmario
Site Admin
Kontakt:

pobawie sie tym jutro bo dzis na spot trzeba jechać a bez kratki to lipa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jeżeli to zrobi oczywiscie klikne POMOGL :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ