[E36] strasznie sie grzeje !

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
YYari
Zaawansowany forumowicz

[E36] strasznie sie grzeje !

Post autor: YYari »

Witam mam problem ... juz kolejny tym razem przez moja kobiete :570:
otóż uczyła sie łuku :) egzamin itp :grin: :grin:
i no jak to kobieta nie patrzyłą w ogole na wskazówke temepreatury no i sobie tak smigała
10 min 20, 24 25 i nagle patrze " O K****" no i lece a tam z pod maski jakby sie miało podjarac ... no tak jak myslicie przegrzała no i płyn zaczoł z zbiorniczka poprostu pitac jak tylko mogl ... no i teraz moj problem ( do tego zdarzenia bylo wszystko okej)

dzis rano wstaje jade no wszystko ok teperatura normalna nagle no jak to rano korek...i patrze wskazówa za połowa dalej dalej dalej i prawie az przed czerwonym polem a trwało to moze z 5 do góra 10 min .... pytanie co sie mogło stac przez to ... dodam ze dolałem wczoraj płynu chłodniczego...
do tego jezeli daje nawiew na ciepłe powietrze to leci ale minimalnie( praktycznie nie odczuwalne ciepło ... )
pytanie co sie mogło stac ja juz z tego poprostu jestem głupi ! :(

prosze o pomoc co mam sprawdzic itp we własnym zakresie ...
co ewentualnie wymienic !

pozdrawiam AREK
Admin
Site Admin

Post autor: Admin »

zpowietrzony układ chłodzenia moze masz.
Awatar użytkownika
franz3xxi
Maniak forumowy

Post autor: franz3xxi »

Kolebka pisze:zpowietrzony układ chłodzenia moze masz.
tak jak Kolebka napisał odpowietrz układ chlodzenia powinno pomóc. bo jak dolałeś płynu to powinno go być wystarczająco w układzie. wystarczy odpowietrzyć. złe odpowietrzenie to bolączka BMW. :bmw:
Obrazek
Awatar użytkownika
Soki
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Soki »

Układ chłodzenia BMW to żadna bolączka osobiście nie znam auta z tak dobrym chłodzeniem, które jest w stanie przejść takie katowanie i się nie przegrzać. Ja osobiście nigdy nie miałem poważnych problemów ze swoimi BMW, najważniejsze to sprawdzić i dobrze odpowietrzyć układ. Jeżeli ktoś nie wie jak odpowietrzyć nawet niech nie pyta tylko jedzie z tym do konkretnego mechanika. Następnie sprawdzić czy termostat otwiera się na czas oraz Visco działa poprawnie.
Awatar użytkownika
franz3xxi
Maniak forumowy

Post autor: franz3xxi »

Soki pisze:Układ chłodzenia BMW to żadna bolączka osobiście nie znam auta z tak dobrym chłodzeniem

nie napisalem że układ chłodzenia tylko odpowietrzenie tego układu.
Obrazek
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

apropo chłodzenia już były posty, sprawdz wiec ruru odchodzące z termostatu, porownaj ich temperatury, tak samo węże wlot / wylot chłodnicy.. zalewaj płyn na załączonym silniku i włączonym ogrzewaniu.
YYari
Zaawansowany forumowicz

no i wiec tak:
stary plyn wylalem cały , zalalem nowym tak jak jest opisane na forum i bylo wszystko ok chwila moment i znowu sie grzeje ... czyzby padł termostat ? bo ja juz nie mam sil na to ;/
pytanie jeszcze jedno jezeli mialbym do wymiany ( chociaz i tak wymienie ) termostat to jaki bedzie odpowiedni do mnie ? jakis model nr ? czy cos bo dzis koles mi pokazywal 2 rózne i nie wiem ktorby be dzie odpowiedni .... jak ktos sie orientuje to niech napisze podam odrazu model itp mojej bmw 316 1.6 silnik m40 " VIN ( ostatnie 7 ) EL82354 "
albo moze ktos z okolic kato moglby podjechac i mnie cos poratowac bo ja juz głowy nie mam do tego :( a nie znam sie tez na tym za bardzo ...

lub czy moze byc to uszczelka pod glowica wywalona albo glowica sie roz ......

pomocy ! :(
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

Post autor: KoNiK »

YYari pisze:lub czy moze byc to uszczelka pod glowica wywalona albo glowica sie roz ......

pomocy ! :(
No może szczególnie jak mówisz że Ci wskazówka troche na czerwonym polu posiedziała, mi przez takie coś uszczelka pod głowicą sie sypła.
YYari
Zaawansowany forumowicz

KoNiK powiedz mi tylko czym to sie odznacza jak poszła moc spada czy cos ? pierwszy raz takie cos mam jeszcze tym bardziej nie z mojej winy .... POMOCY ludzie :(
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

No mi troche mocy ubyło, grzał sie szybciej, płyn chłodniczy sie tracił (tak szybko że 100km nie zrobiłem a już płynu tyle ubywąło ze obiegu nie było i znów czerwone pole) więc do mechanika dałem i sie okazało ze uszczlka, teraz już jest ok
YYari
Zaawansowany forumowicz

a wiele Cie skasował za to ? fakt do twojej pewnie bedzie drozzsza jak do mojej :) ale mniej wiecej ?
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

Już nie pamiętam półtora roku temu to było i przy okazji pare innych pierdółek mi zrobił
YYari
Zaawansowany forumowicz

no wiec wczoraj doszłem do tego wymienilem termostat, plyn odpowietrzylem itp :) wszystko fajnie az do czasu nagle z pod chłodnicy cieknie mi .... teraz pytanie czy moze to byc spod węza czy moze korka spustowego czy moze z czegos innego ? powiem ze węza ruszalem wiec moze juz cybant nie trzyma jak powinien ? :)
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

:573: ciezko cybernetycznie to ocenic :D
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

no dokładnie teraz bd problem zauważyć z czego cieknie bo jak wyjedziesz na droge odrazu wszystko jest mokre, jak bd sucho musisz pojeździć i popatrzeć co jest wilgotne i z czego ewentualnie kapie
ODPOWIEDZ