[E36] 316 coupe "skacze na obrotach"

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
masiVe

[E36] 316 coupe "skacze na obrotach"

Post autor: masiVe »

witam,
mam pytanie czym mogą być spowodowane skoki obrotów tuż po odpaleniu tak jakby sie dławiła benzyną i skacze na obrotach strasznie dopóki nie docisne pedału do jakiś 3,5-4 tys. obrotów. wskazówką może byś np. wąż z chłodnicy do silnika po lewej stronie jest chłodniejszy niż ten przy zbiorniczku wyrównawczym...? mam wrażenie jakby płyn nie przepływał od chłodnicy przez termostat i dalej...
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 11:08 przez masiVe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Soki
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Soki »

Możesz mieć zapowietrzony układ i termostat się nie otwiera ale to na pewno nie ma nic do rzeczy. Takie szarpanie może być spowodowane uszkodzeniem czujnika obrotów, lub przepływomierz ale tutaj beż podpięcia pod komputer i zdjagnozowania można tylko gdybać. Wiec trzeba jechać wydać około 50zł i wszystko będzie jasne :)
Admin
Site Admin

Post autor: Admin »

za wolne obroty odpowiada silnik krokowy, jemu sie przyjrzyj
FaTuM

Post autor: FaTuM »

falowanie obrotów hmm zobacz czy nie masz gdzieś poszarpanej gumy od przepływomierza w M43 lubi to pękać :) od dołu zobacz cały przejrzyj, wykręć to masz 3 minuty pracy. Lub tak jak Kolebka mówi krokowy , ale to by trzeba było słyszeć.
WilQ

Re: e36 616 coupe "skacze na obrotach"

Post autor: WilQ »

masiVe pisze:witam,
mam pytanie czym mogą być spowodowane skoki obrotów tuż po odpaleniu tak jakby sie dławiła benzyną i skacze na obrotach strasznie dopóki nie docisne pedału do jakiś 3,5-4 tys. obrotów. wskazówką może byś np. wąż z chłodnicy do silnika po lewej stronie jest chłodniejszy niż ten przy zbiorniczku wyrównawczym...? mam wrażenie jakby płyn nie przepływał od chłodnicy przez termostat i dalej...
Ten wąż jest chlodniejszy dlatego ze termostat się nie otworzył, jesli jest mowa o odpaleniu samochód po dłuzszym postoju. Jesli ci faluje na obrotach to sprawdż świece,krokowy, przepływke. Mi auto tez falowalo na obrotach i zalewało go benzyna przyczna były swiece.
ODPOWIEDZ