[E60-E61] Dymi na czarno i nierówno chodzi

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
Aquarius
Zaawansowany forumowicz

[E60-E61] Dymi na czarno i nierówno chodzi

Post autor: Aquarius »

Witam!
Może ktoś będzie wiedział co to się dzieje. Dziś jadąc sobie ok 80km\h dodałem gazu auto zebrało się jak zawsze ale po chwili usłyszałem dziwny metalowy dźwięk i stracił na mocy a za mną pojawiła się czarna chmura dymu. Na wolnych obrotach trzęsie silnikiem tak jak by jeden cylinder nie palił i ciągle kopci a jak jest rozgrzany to wygląda jak by się palił tyle dymu już nie mówie co się dzieje jak dodam gazu. Myślałem że może wpadła klapka z kolektora ssącego które tak lubią się urywać ale zdjąłem kolektor i jest w porządku wszystkie są na swoim miejscu. Mechanik powiedział ze to prawdopodobnie wtryskiwacz ale skąd ten metaliczny dźwięk. Jeśli ktoś miał coś podobnego lub wie co to, to niech da znac:)
Awatar użytkownika
Łatysz
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Łatysz »

może to być cewka najprawdopodobniej musiałbyś je sprawdzić na który gar nie pali ... Ewentualnie zawór ERG ale to mniej prawdopodobne
Mycie, Pranie samochodów, Nabijanie Klimatyzacji, Wymiana Opon//Wyważanie, usuwanie wgnieceń bez malowania itp. Pomoc Drogowa
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

Łatysz pisze:może to być cewka
cewka w dieslu? ejj noo.. nie rob go w konia :D a przy EGR raczej nei trzęsie silnikiem :) chociaż nie dam ręki uciąć, bynajmniej się nie spotkałem.
Co do trzęsawek:
Mi raz się zapłon rozjechał.. Wyremontowałem pompę i śmigało, a zobacz czy ci olej z silnika nie znika, chociaz to raczej nie wina doładowania, raczej cos z zasilaniem będzie, jak oddasz do naprawy daj znac co, ja obstawiam, albo pompa albo wtryski.
Czorny
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Czorny »

padnięty wtryskiwacz wydaje metaliczny stuk,tak jak by ktoś młotkiem walił :wink:
i kopcić bedzie bo ropa sie leje na cylinder i wypala się :m:
Awatar użytkownika
Łatysz
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Łatysz »

pazura87, no fakt nie pomyślałem :P sorka xD
Mycie, Pranie samochodów, Nabijanie Klimatyzacji, Wymiana Opon//Wyważanie, usuwanie wgnieceń bez malowania itp. Pomoc Drogowa
Awatar użytkownika
Aquarius
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Aquarius »

I już działa:) okazał się wtryskiwacz 2 cylindra, po wymianie auto od razu równo zaczęło chodzić no i przede wszystkim już nie kopci jak stara fabryka:)
ODPOWIEDZ