[E46] Swieci pomaranczowa kontrolka oleju!?
-
- Zaawansowany forumowicz
[E46] Swieci pomaranczowa kontrolka oleju!?
Witam! Mam problem z kontrolka oleju w E46 gdy odpale auto po chwili zapala sie pomarnaczowa kontrolka oleju chwile sie swieci i gasnie!
Myslalem ze to moze wina starego oleju wymienilem olej i dalej to samo sie dzieje!?
Myslalem ze to moze wina starego oleju wymienilem olej i dalej to samo sie dzieje!?
-
-
Tak samo mam i z tego co wiem to nie jesteśmy jedyni, to ponoć przypadłość wielu e46 (podobno nieszkodliwa)
Pomarańczka po kilku sekundach
[URL=http://www.fotosik.pl]
Dokładnie... I tak jak piszesz jest Nieszkodliwa Ale winą jest czujnik poziomu oleju który znajduje się w misce... Oryginalny czujnik załatwi sprawę i przestanie się to świecić ¯adne zamienniki nie pomagająKoNiK pisze:Tak samo mam i z tego co wiem to nie jesteśmy jedyni, to ponoć przypadłość wielu e46 (podobno nieszkodliwa)
Pomarańczka po kilku sekundach
-
- Kontakt:
nie do konca jest to czujnik poziomu oleju, sprawdzilem to nic innego jak przeciez + i - i nawet po zalaniui odpowiedniego poziomu i skasowaniu bledu i zwarciu nie zawsze chce zniknac "dioda" pomaranczowa.
W moim przypadku chodzi o cisnienie OLEJU ktore jest za niskie lub za wysokie przy rozruchu, powiedzmy bmw ustawilo sobie 4bary z tolerancja -0,5 + - na zimnym silniku a cisnienie jest inne (np. nie wiem no pompa oleju nie potrafi podac w tym czasie takiego cisnienia) i wyskakuje błąd.
W kazdym razie jak znika pozniej to raczej jest ok, bo kto by sie bawil w powazniejsze zmiany ...
U mnie czasem przy rozruchu nie zaswieci sie kontrolka ktora wedlog niektorych ujscie swoje ma w czujniku poziomu oleju.
Niektorzy tez wymyslili sobie ze jak raz sie zaswieci (ktos zaniedba stan oleju) to juz pozniej zawsze swiruje na pare sekund przy odpaleniu samochodu. U mnie napewno nie chodzi o stan ...
No i problemem tez jest dokladnie odczytanie tego bledu przez np. inpe gdyz informacja podawana jest dokladnie na te 10sek czy tam iles ile dioda swieci i informuje o problemie, naszczescie chwilowym.
W moim przypadku chodzi o cisnienie OLEJU ktore jest za niskie lub za wysokie przy rozruchu, powiedzmy bmw ustawilo sobie 4bary z tolerancja -0,5 + - na zimnym silniku a cisnienie jest inne (np. nie wiem no pompa oleju nie potrafi podac w tym czasie takiego cisnienia) i wyskakuje błąd.
W kazdym razie jak znika pozniej to raczej jest ok, bo kto by sie bawil w powazniejsze zmiany ...
U mnie czasem przy rozruchu nie zaswieci sie kontrolka ktora wedlog niektorych ujscie swoje ma w czujniku poziomu oleju.
Niektorzy tez wymyslili sobie ze jak raz sie zaswieci (ktos zaniedba stan oleju) to juz pozniej zawsze swiruje na pare sekund przy odpaleniu samochodu. U mnie napewno nie chodzi o stan ...
No i problemem tez jest dokladnie odczytanie tego bledu przez np. inpe gdyz informacja podawana jest dokladnie na te 10sek czy tam iles ile dioda swieci i informuje o problemie, naszczescie chwilowym.
e36 M50B25 TURBO ! pierwsze m50 z 394 kucami na pokladzie bez kucia / stage 3 in progress
e46 3.0 D Touring - od pkt. A - > B
www.k64.pl BMW Performance
e46 3.0 D Touring - od pkt. A - > B
www.k64.pl BMW Performance