[E39] soczewka lamp przednich

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
bubu
Małopiszący

[E39] soczewka lamp przednich

Post autor: bubu »

Witam tak jak w temacie mam lampy zwykłe bez soczewek a chciałbym je sobie zrobic powiedzcie mi czy da się zamontowac soczewke z angola do europejskich lam bo mam okazje tanio kupic czy ktoś się w to bawil i czy wogule da sie zamontowac soczewke do zwykłych lamp :m:
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

bubu pisze:da sie zamontowac soczewke do zwykłych lamp
dac sie da napewno tylko czy ma to sens ?? trzeba nćwno caly tył lampy i szkła bo tez sa inne

A nie lepiej przelozyc cale lampy?? nie wime wlasnie jak to wyglada w e39 ale w e34 i e36 mozna lampy przestawiac przy pomocy kilku srobek w zakresie anglia europa
:)
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

Pablo bzdury pisze...bo nigdy nie widzial lampy od E39 w srodku...

NIE DA SIE PRZEROBIC LAMP...caly odblysnik jest nieco inny i inaczej kieruje swiatlem....nie da sie przestawic angielskiej lampy z e39 na europe...nasze lampy oswietlaja pobocze prawe ( _/ _/ ) a angielskie oswietlaja lewe ( \_ \_ ) ...jedyne co da sie zrobic ( zarowno z naszymi jak i angielskimi lampami ) to przestawic je zeby nie oswietlaly pobocza ( robimy lampy made in usa - symetryczne _ _ ) co tez jest nie zgodne z polskimi przepisami...i kazdy przeglad diagnostyczny skonczy sie dramatem juz nie mowiac o tym ze bedzie to slabo oswietlalo droge...

soczewka jest przykrecana do odlysnika i caly odblysnik lacznie z zarowkami wisi w srodku lampy na regulatorach z gory a na dole na silniczku od regulacji wysokosci...caly srodek musi byc EU zeby oswietlala tak jak trzeba...obudowy lampy tak samo jak przednie szklo(szkla w kloszu) sa takie same zarowno dla ang jak i eu wersji...

najlepiej kupic lampy z drugiej reki...nawet bardzo zniszczone z zewnatrz...przed liftowe bo klosz nie jest klejony na ten debilny klej...rozebrac lampy umyc w srodku wszystko ladnie a sam klosz zewnetrzny kupic np na allegro nowy za grosze ew przepolerowac samemu stary klosz co da naprawde duzo satysfakcji...
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

BeleX pisze:Pablo bzdury pisze...
nie wime wlasnie jak to wyglada w e39 ale w e34 i e36 mozna lampy przestawiac przy pomocy kilku srobek w zakresie anglia europa

czytaj ze zrozumieniem posty
BeleX pisze:bo nigdy nie widzial lampy od E39 w srodku...
Tutaj akurat ty bzdury piszesz bo widzialem i to nieraz nawet gdzies potrzaskane mi jeszcze leza a jak nie wiesz co ktos widzial a co nie to nie pisz [na forum nie przeklinamy] ;)
:)
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

w kazdym razie sie nie da... :) jest opcja ograniczenia drogi swiatla...nic wiecej :)
bubu
Małopiszący

Witam tak panowie ja rozumie ze angol ma na odwrot ustawione lampy ale mi chodzi głownie o to czy da się włożyc soczewke do zwykłej lampy bo moze uda mi sie załatwic uszkodzone lampy z europejczyka z soczewkami :566:
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

bubu pisze:Witam tak panowie ja rozumie ze angol ma na odwrot ustawione lampy ale mi chodzi głownie o to czy da się włożyc soczewke do zwykłej lampy bo moze uda mi sie załatwic uszkodzone lampy z europejczyka z soczewkami :566:
soczewka ma tylko jedno zadanie - zbiera swiatlo ktore odbija odblysnik...takze na 90% soczewka bedzie pasowala...cala reszta tez bedzie ok...pod warunkiem ze odblaski beda europejskie...chociaz tutaj glowy sobie urwac nie dam...

ale raczej bedzie ok......przyslona ktora ogranicza swiatlo znajduje sie miedzy odblysnikiem a soczewka ( ta do zmiany snopu swiatla ) wiec soczewa pokazuje to co daje odblysk
Awatar użytkownika
Rider_85
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Rider_85 »

BeleX pisze:
bubu pisze:Witam tak panowie ja rozumie ze angol ma na odwrot ustawione lampy ale mi chodzi głownie o to czy da się włożyc soczewke do zwykłej lampy bo moze uda mi sie załatwic uszkodzone lampy z europejczyka z soczewkami :566:
soczewka ma tylko jedno zadanie - zbiera swiatlo ktore odbija odblysnik...takze na 90% soczewka bedzie pasowala...cala reszta tez bedzie ok...pod warunkiem ze odblaski beda europejskie...chociaz tutaj glowy sobie urwac nie dam...

ale raczej bedzie ok......przyslona ktora ogranicza swiatlo znajduje sie miedzy odblysnikiem a soczewka ( ta do zmiany snopu swiatla ) wiec soczewa pokazuje to co daje odblysk
Przysłona znajdująca się między lustrem, a soczewką decyduje czy lampy są ustawione na ruch lewo, czy tam prawostronny.
W E36 wyjmujesz lampę, odkręcasz 3 śrubki i przestawiasz pozycję całego zespołu lustro, przysłona, soczewka na "anglika".
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

kamil_85 pisze:
BeleX pisze:

Przysłona znajdująca się między lustrem, a soczewką decyduje czy lampy są ustawione na ruch lewo, czy tam prawostronny.
W E36 wyjmujesz lampę, odkręcasz 3 śrubki i przestawiasz pozycję całego zespołu lustro, przysłona, soczewka na "anglika".
fajnie ze piszesz o E36...ale temat dotyczy E39 :)
Awatar użytkownika
Rider_85
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Rider_85 »

BeleX pisze:
kamil_85 pisze:
BeleX pisze: soczewka ma tylko jedno zadanie - zbiera swiatlo ktore odbija odblysnik...takze na 90% soczewka bedzie pasowala...cala reszta tez bedzie ok...pod warunkiem ze odblaski beda europejskie...chociaz tutaj glowy sobie urwac nie dam...

fajnie ze piszesz o E36...ale temat dotyczy E39 :)
No fakt, ale budowa reflektora soczewkowego w przeważającej ilości samochodów jest taka sama (przesłona).
Niekoniecznie jest możliwość przestawienia lamp na ruch lewo lub prawostronny.
bubu
Małopiszący

można przerobić zwykłe lampy na soczewki wystarczy kupić soczewki (mogą być angole) szkła reflektorów i nowe plastiki do regulacji rozbieramy lampe wyciągamy stare odbłyśniki wymieniamy szkła i regulacje z soczewki wywalamy regulacje przesłony i obrucic przesłone jezeli mamy soczewki z angola poskładać do kupy i ewentualnie można zrobic jeszcze black hella i ringi zrobie zdjęcie jak mi przyjdą nowe klosze z dymionym kierunkiem jak to wyglada jak ktoś by chciał to niech napisze to mu pomoge . aha jakby ktoś miał aluzje czy ta przeróbka jest zgodna z prawem to diagnosta wogóle sie niedoczepił a sprawdzał tylko mi wyregulował reflektory i jest git :m:
ODPOWIEDZ