[E36] Compact a licznik z ekonomizerem.

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
Awatar użytkownika
Piomar
Zaawansowany forumowicz

[E36] Compact a licznik z ekonomizerem.

Post autor: Piomar »

Pytanie czy do BMW E36 compact idzie założyć licznik z ekonomizerem. Bo w swoim 1.6 nie mam i mnie do niego zakładanie nie interesuje. Ale mam na oku Compacta 323 i też nie ma ekonomizer i interesowało by mnie czy jest możliwość założenia takowego licznika bo przy takim silniku przydał by się.
Awatar użytkownika
Adio
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Adio »

Compact bodajże w zegarze w konsoli pod radiem pokazywał spalanie ? W tym takim malym obc
Awatar użytkownika
Piomar
Zaawansowany forumowicz

Pokazuje śr. spalanie a nie chwilowe jak to robi ekonomizer. A mi by chodziło o spalanie w danej chwili jakie jest.
Daniel
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Daniel »

Zasięgałem rady u kolegi i przy okazji obczajałem każdy rocznik compacta e36 na allegro.pl i nie widzialem żadnego z ekonomizerem ( jesli sie myle niech mnie ktoś poprawi. )
Czy będzie działał ekonomizer gdy wsadzisz inny licznik z ekonomizerem ?? Odpowiem że powinien działać ale licznik musi być wersji 4 cylindrowej bo wnioskuje że taką masz :) jeśli wsadzisz wersje r6 będą problemy z obrotami tzn wskaźnikiem obrotów :)
No a do r6 wsadzamy z r6 jak bys chciał do tego 323.
Jeśli się zdecydujesz na wymiane i wymienisz to daj znać :)
W rękach maszyny jesteśmy tylko zabawką !
Awatar użytkownika
tommybiker6
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: tommybiker6 »

Miałem kiedys sedana 316i, zamiast obrotomierza i ekonomizera miał zegarek. Znajomy odkupił ode mnie samochó i kupił sobie licznik z tymi własnie bajerami. i wszystko działa jak powinno. Ale co do compacta... to naprawde nie mam pojecia, w zwykłym sedanie normalnie działało.

Mozesz spróbowac podmienić licznik od kogoś, tak bys miał najłatwiej to sprawdzić
BMW E36 320i Mauritiusblau Metallic
Awatar użytkownika
Piomar
Zaawansowany forumowicz

Nie w tym co mam nie planuję zmieniać licznika. Jak co to dopiero w tym 323 ale na razie brak funduszy. Dzięki za odpowiedź
przemo820
Zaawansowany forumowicz

Post autor: przemo820 »

Ekonomizer powinien działać bez problemu ponieważ czerpie dane oparte na wypadkowej pomiędzy obrotami silnika a prędkościomierzem, dzieje się tak w przypadku analogowych wskaźników. Nowsze zegary które mają ekonomizery cyfrowe pobierają teoretyczne dane spalania z kilku czujników m.i. czujnik temperatury silnika, obroty silnika, prędkości, czujnika położenia przepustnicy, przepływomierza z czujnikiem temp. powietrza.
Daniel, ma rację, jak jest to compakt 323 to poszukaj licznika z 323 z ekonomizerem i nie powinno byc problemu :wink:
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

takie zegary zeby dzialaly trzeba bedzie prawdopodobnie przeprogramowac...nie wiem czy zgra sie to z kompem...na bank nie bedzie to takie plug and play...w E39 jak zmienia sie zegary od innego auta to trzeba je przeprogramowac (bez znaczenia maly czy szeroki komp)...wgrac przebieg ktory ma auto do ktorego sa zegary zakladane...bo inaczej najzwyczajniej w swiecie nie dzialaja...w zegarach masz inspekcje itd a inspekcja jest ustalana na podstawie ilosci spalonego paliwa...spalone paliwo ciagnie z kompa od silnika na podstawie czasu wtryskow i predkosci samochodu plus obroty i pare innych drobiazgówl przy okazji...sprobowac mozna przekladki ale trzeba miec kogos z kompem do tego...
Ostatnio zmieniony 2011-02-04, 01:22 przez BeleX, łącznie zmieniany 1 raz.
...tak znowu sie czepiam...
Daniel
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Daniel »

BeleX, w e36 jest to plug and play. Ważna jest wersja silnikowa.
W rękach maszyny jesteśmy tylko zabawką !
FaTuM

Post autor: FaTuM »

W Compact były tylko ekonomizery w 323ti :)
Awatar użytkownika
Waldi
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Waldi »

FaTuM pisze:W Compact były tylko ekonomizery w 323ti :)
kumpel w 323ti nie ma ekonomizera więc nie wiem czy wogóle były w compactach
Obrazek
Kiedy Wyścigi Zawładną Twoim życiem, żyjesz Już Tylko Od Startu Do Startu
Awatar użytkownika
Adio
Zaawansowany forumowicz

Z tego co wyczytalem na innych forach to jak zalozysz ekonomizer to wszystko pieknie ladnie odpalisz auto i wskazowka pojdzie do ponad 20ltr tak jak to jest z ekonomizerem a gdy ruszysz bedzie sie trzymała na 0 i tyle z zabawy
Awatar użytkownika
Piomar
Zaawansowany forumowicz

Adio czyli z twojego postu wynika że to działać nie będzie hmm. W sumie to trochę dziwne czemu by miało nie działać te same silniki co w innych wersjach nadwoziowych więc powinno działać po podmianie licznika byle był licznik z tej samej wersji silnikowej. Ale cóż mogę się mylić.
Awatar użytkownika
Adio
Zaawansowany forumowicz

Moze sie myle przeczytalem na ten temat post na innym forum. Wszyscy pisali wkladaj wkladaj wkladaj bedzie pasowalo i co się okazało że Dupa blada bo był ten problem co napisałem powyżej... No ale wychodząc z założenia że liczniki nie są drogie to może spróbuj. Jeszcze co wyczytałem to to że podmieniają sam przód licznika bo on się niby na kilka części dzieli. Czyli wychodzę z założenia że są na to 2 metody i może akurat któraś z nich będzie działała. Niewiem czy moge wklejać linki z innego forum w razie czego sorry!

http://www.bmw3er.pl/viewtopic.php?p=45882 PRZECZYTAJ SOBIE !!
ODPOWIEDZ