[E46] Stałe oświetlenie wnętrza??
-
- Zaawansowany forumowicz
[E46] Stałe oświetlenie wnętrza??
Wpałd mi do głowy troche zwariowany pomysł.
A mianowicie. W E-46 podczas otwierania drzwi zapalają się lampki koło lusterka oraz te na dole koło pedałów (u pasażera pedałów nie ma ) ale wiadomo o co chodzi.
Czy dało by się te dolne podłączyć np: do zapalniczki albo gdzie indziej żeby po zapaleniu świateł postojowych i dalej mijania one ciągle świeciły?? (oczywiście w grę wchodzi wymiana żarówek na bursztynowy kolor).
Koło lusterka wstecznego są dwie fabryczne diody które bardzo delikatnie oświetlają konsole centralną. Pomyślałem że fajnie by wyglądało coś takiego również na dole.
Może ktoś wie jak się za to zabrać?? Czekam
Z góry dzięki!!!
A mianowicie. W E-46 podczas otwierania drzwi zapalają się lampki koło lusterka oraz te na dole koło pedałów (u pasażera pedałów nie ma ) ale wiadomo o co chodzi.
Czy dało by się te dolne podłączyć np: do zapalniczki albo gdzie indziej żeby po zapaleniu świateł postojowych i dalej mijania one ciągle świeciły?? (oczywiście w grę wchodzi wymiana żarówek na bursztynowy kolor).
Koło lusterka wstecznego są dwie fabryczne diody które bardzo delikatnie oświetlają konsole centralną. Pomyślałem że fajnie by wyglądało coś takiego również na dole.
Może ktoś wie jak się za to zabrać?? Czekam
Z góry dzięki!!!
było: e46 318ci '04, e46 316i '05, e46 320i '03, e91 320d ’10
jest: patrz pod nick.
"...gdyby Bóg kochał przedni napęd, to chodzilibyśmy na rękach..."
Adrian już napisał coś sensownego...
O wiosce również
Pisze przecież żebyś sobie kupił dwie żarówki i po metrze, albo dwa kabla.
¯adna filozofia, + do +, - do - i świeci.
Możesz to sobie podłączyć pod którekolwiek ze świateł, zapalniczkę i co CI wpadnie do głowy.
Nie wiem o jakie sensowne wypowiedzi Ci chodzi...
O wiosce również
Pisze przecież żebyś sobie kupił dwie żarówki i po metrze, albo dwa kabla.
¯adna filozofia, + do +, - do - i świeci.
Możesz to sobie podłączyć pod którekolwiek ze świateł, zapalniczkę i co CI wpadnie do głowy.
Nie wiem o jakie sensowne wypowiedzi Ci chodzi...
A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
Dobra! Widze że się z Wami nie dogadam. Napisałem że chodzi mi o te światełka które już są fabrycznie na dole zamontowane (Marcin, masz E46 więc wiesz o co chodzi).
Nie chce dodatkowych przyklejać.
Poza tym chodzi mi tylko o delikatną "poświate" a nie dyskotekowe oślepienie!!
Czytajcie prosze dokładnie.
Nie chce dodatkowych przyklejać.
Poza tym chodzi mi tylko o delikatną "poświate" a nie dyskotekowe oślepienie!!
Czytajcie prosze dokładnie.
Adrian też ma e46
Ząbiak, powiedz mi jaki jest problem w kupnie
kabla???
+i- wpinasz pod zapalniczkę
ciągniesz przewód pod konsolą do lampek z "komfortu" i wpinasz się w nie.
Po przekręceniu stacyjki na 1 świecą lampki w nogach.
Jeśli chcesz mieć jakieś inne światło podczas jazdy to zapytaj Adriana
co by polecił.
ten sam kabel, który wpinasz w zapalniczkę możesz podłączyć sobie pod dowolne urządzenie, które będziesz chciał.
Mniej więcej o to mi chodziło kilka postów wyżej
Ząbiak, powiedz mi jaki jest problem w kupnie
kabla???
+i- wpinasz pod zapalniczkę
ciągniesz przewód pod konsolą do lampek z "komfortu" i wpinasz się w nie.
Po przekręceniu stacyjki na 1 świecą lampki w nogach.
Jeśli chcesz mieć jakieś inne światło podczas jazdy to zapytaj Adriana
co by polecił.
ten sam kabel, który wpinasz w zapalniczkę możesz podłączyć sobie pod dowolne urządzenie, które będziesz chciał.
Mniej więcej o to mi chodziło kilka postów wyżej
-
Więc kabel jeśli jest potrzebny ok. Ale jakieś dodatkowe diody.
Więc od zapalniczki do tych lampek comfort na dole.
A gdybym jeszcze chciał żeby działało na nich zciemnianie i rozjaśnianie tak samo jak na konsoli i desce rozdzielczej? Czy zamiast do zapalniczki powinienem je podłączyć gdzieś indziej, czy na oświetleniu zapalniczki rozjaśnianie też działa?? (nigdy sie nie przygladałem).
Więc od zapalniczki do tych lampek comfort na dole.
A gdybym jeszcze chciał żeby działało na nich zciemnianie i rozjaśnianie tak samo jak na konsoli i desce rozdzielczej? Czy zamiast do zapalniczki powinienem je podłączyć gdzieś indziej, czy na oświetleniu zapalniczki rozjaśnianie też działa?? (nigdy sie nie przygladałem).
pod warunkiem, że będzie ono zasilane 12V, diody z oświetlenia tyle nie mają.ten sam kabel, który wpinasz w zapalniczkę możesz podłączyć sobie pod dowolne urządzenie, które będziesz chciał.
chyba, ze kupisz sobie diody i wciśniesz je w pakiet komfort, a wtedy możesz sobie pociągnąć zasilanie choćby z podnoszenia i opuszczania szyb, bo najbliżej.
Nie ma tutaj żadnej filozofii nie chodzi mi tutaj o diody święcące tylko prostownicze (1N4007)
Jeżeli chcesz żeby po zapaleniu postoju lub świateł mijania zapalały się twoje lampki w nogach musisz podpiąć się pod sterownik świateł ( ten po lewej stronie) znajdź kabel fioletowo żółty i wyprowadź sobie kabel do lampek w ten kabel daj diodę 1N4007 lub podobna (kreską na diodzie do lampek)i gotowe. Gdy zapalasz światła oświetla Ci deskę + lampki na nogach dioda 1N4007 jest po to ze jak zapalisz światło w środku to żeby nie świeciła Ci się deska , regulacja przy sterowniku ściemniasz i rozjaśniasz itp.
Jak będziesz zostawiał te lampki na dole bo będzie swiecis za jasno i będziesz dokładał sobie diody LED bursztynowe to robisz tak jak pisałem tylko bez diod prostowniczych i będzie ok. pamiętając o + i -
Jeżeli chcesz żeby po zapaleniu postoju lub świateł mijania zapalały się twoje lampki w nogach musisz podpiąć się pod sterownik świateł ( ten po lewej stronie) znajdź kabel fioletowo żółty i wyprowadź sobie kabel do lampek w ten kabel daj diodę 1N4007 lub podobna (kreską na diodzie do lampek)i gotowe. Gdy zapalasz światła oświetla Ci deskę + lampki na nogach dioda 1N4007 jest po to ze jak zapalisz światło w środku to żeby nie świeciła Ci się deska , regulacja przy sterowniku ściemniasz i rozjaśniasz itp.
Jak będziesz zostawiał te lampki na dole bo będzie swiecis za jasno i będziesz dokładał sobie diody LED bursztynowe to robisz tak jak pisałem tylko bez diod prostowniczych i będzie ok. pamiętając o + i -
-
Dzięki Adrian. Chodzi o to żeby nie było napięcia wstecznego podczas otwierania drzwi. Też na to wpadłem podczas rozbierania zapalniczki bo podpiołem się własnie pod oświetlenie zapalniczki. Już wszystko działa. Narazie bez diód prostowniczych bo jeszcze nie nabyłem. Narazie tylko jak zapale światła. Minus został oryginalny tylko plusa odlączyłem i pociągnąłem własinie od oświetlenia popielniczki. Kupię diody prostownicze i podepnę już wszystko razem. serdecznie dziękuje za pomoc. Pozdrawiam