[E39] Namiętnie przepala bezpiecznik
- Majk
- Zaawansowany forumowicz
[E39] Namiętnie przepala bezpiecznik
Panowie jak w temacie. Od dwóch dni namiętnie przepala mi bezpiecznik nr.15 w schowku i wyskakuje mi na desce kontrolka akumulatora. Nie wiem dokładnie od czego on jest bo opis bezpieczników mam po italianisku ale domyślam się że ma to coś wspólnego z ładowaniem. Jest to bezpiecznik 7.5A i przepala go zawsze po przekręceniu kluczyka. Poszło mi już chyba z 5 bezpieczników z czego na próbę poszedł nawet 10A a nawet 25A. Czy miał już ktoś do czynienia z czymś takim? Gdzie szukać przyczyny? I od czego dokładnie jest ten bezpiecznik(za co odpowiada)? Aha ładowanie mam ok. Proszę szanowne grono o szybką pomoc
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne "
- Antek
Witaj , bezpiecznik nr. 15 w E39 jest od : Złącze diagnostyczne, sterowanie silnikiem, zabezpieczenie przed kradzieżą .
Info w 100% pewna ! I bezpiecznik powinien mieć 8A (amper) .
Nie masz gdzieś wilgoci ? Może kable od alarmu czy złącza diagnostycznego gdzieś nie stykają, albo dostały wilgoć i mają zwarcie. No chyba że coś ze sterowaniem silnika..
Ciężko powiedzieć.
Autko trzymasz na dworze czy w garażu ?
Pozdro !
Info w 100% pewna ! I bezpiecznik powinien mieć 8A (amper) .
Nie masz gdzieś wilgoci ? Może kable od alarmu czy złącza diagnostycznego gdzieś nie stykają, albo dostały wilgoć i mają zwarcie. No chyba że coś ze sterowaniem silnika..
Ciężko powiedzieć.
Autko trzymasz na dworze czy w garażu ?
Pozdro !
- Majk
Co do wilgoci to nic nie zauważyłem auto stoi na dworze pod chmurką. U mnie ten bezpiecznik ma mieć 7.5A (tak pisze na rozpisce). Wyczytałem też że ten bezpiecznik odpowiada za czujnik poziomu oleju w misce. Może to kurde z tego? Gdzie ten czujnik jest dokładnie zamontowany wie ktoś może?
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne "
kolory kabli masz przy wtyczce....do bezpiecznika tez sa kabelki podpiete....
zwarcie bedziesz mial raczej na wtyczce - wilgoc
EDIT
zanim wsadzisz nastepny bezpiecznik ( dziwne ze zrobiles to juz tyle razy - bo jak jest zwarcie to przegrzanie izolacji kabli moze ja nawet pokruszyc - nie mamy autka sprzed 2 lat...mogles pogorszyc sprawe... )
to miernik w lape i sprawdz czy masz zwarcie do masy czy nie ( moze byc miedzy kablami zwarcie - przetarta wiazka np co bywa w klapie np w sedanach )
( odepnij akumulator do tego zebys sobie miernika nie spalil )
zwarcie bedziesz mial raczej na wtyczce - wilgoc
EDIT
zanim wsadzisz nastepny bezpiecznik ( dziwne ze zrobiles to juz tyle razy - bo jak jest zwarcie to przegrzanie izolacji kabli moze ja nawet pokruszyc - nie mamy autka sprzed 2 lat...mogles pogorszyc sprawe... )
to miernik w lape i sprawdz czy masz zwarcie do masy czy nie ( moze byc miedzy kablami zwarcie - przetarta wiazka np co bywa w klapie np w sedanach )
( odepnij akumulator do tego zebys sobie miernika nie spalil )
...tak znowu sie czepiam...