[E39] Namiętnie przepala bezpiecznik

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
Awatar użytkownika
Majk
Zaawansowany forumowicz

[E39] Namiętnie przepala bezpiecznik

Post autor: Majk »

Panowie jak w temacie. Od dwóch dni namiętnie przepala mi bezpiecznik nr.15 w schowku i wyskakuje mi na desce kontrolka akumulatora. Nie wiem dokładnie od czego on jest bo opis bezpieczników mam po italianisku ale domyślam się że ma to coś wspólnego z ładowaniem. Jest to bezpiecznik 7.5A i przepala go zawsze po przekręceniu kluczyka. Poszło mi już chyba z 5 bezpieczników z czego na próbę poszedł nawet 10A a nawet 25A. Czy miał już ktoś do czynienia z czymś takim? Gdzie szukać przyczyny? I od czego dokładnie jest ten bezpiecznik(za co odpowiada)? Aha ładowanie mam ok. Proszę szanowne grono o szybką pomoc :ddd
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne ;) "
Awatar użytkownika
Antek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Antek »

Witaj , bezpiecznik nr. 15 w E39 jest od : Złącze diagnostyczne, sterowanie silnikiem, zabezpieczenie przed kradzieżą . :)

Info w 100% pewna ! :) I bezpiecznik powinien mieć 8A (amper) .

Nie masz gdzieś wilgoci ? Może kable od alarmu czy złącza diagnostycznego gdzieś nie stykają, albo dostały wilgoć i mają zwarcie. :) No chyba że coś ze sterowaniem silnika..
Ciężko powiedzieć.

Autko trzymasz na dworze czy w garażu ?

Pozdro ! :bmw:
Awatar użytkownika
Majk
Zaawansowany forumowicz

Co do wilgoci to nic nie zauważyłem auto stoi na dworze pod chmurką. U mnie ten bezpiecznik ma mieć 7.5A (tak pisze na rozpisce). Wyczytałem też że ten bezpiecznik odpowiada za czujnik poziomu oleju w misce. Może to kurde z tego? Gdzie ten czujnik jest dokładnie zamontowany wie ktoś może?
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne ;) "
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

Czujnik poziomu oleju w misce , jest w misce :P, a dokładnie w najniższym punkcie miski łatwo ubić od niego kable, przykręcany na 3 śrubki do miski.
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

odepnij czujnik i wsadz bezpiecznik....wywali bezpiecznik tzn ze masz zwarcie na instalacji ( zakladajac ze to ten bezpiecznik )
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Majk
Zaawansowany forumowicz

tylko kurde gdzie potem szukać tego zwarcia jak tam miliony kabli :sad:
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

kolory kabli masz przy wtyczce....do bezpiecznika tez sa kabelki podpiete....

zwarcie bedziesz mial raczej na wtyczce - wilgoc

EDIT

zanim wsadzisz nastepny bezpiecznik ( dziwne ze zrobiles to juz tyle razy - bo jak jest zwarcie to przegrzanie izolacji kabli moze ja nawet pokruszyc - nie mamy autka sprzed 2 lat...mogles pogorszyc sprawe... )

to miernik w lape i sprawdz czy masz zwarcie do masy czy nie ( moze byc miedzy kablami zwarcie - przetarta wiazka np co bywa w klapie np w sedanach )

( odepnij akumulator do tego zebys sobie miernika nie spalil )
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Majk
Zaawansowany forumowicz

Sprawa rozwiązana. Winny podejrzany czujnik poziomu oleju - przetarte kable. Do wymiany przy najbliższej zmianie oleju, puki co jest wypięty.
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Lubię kiedy wszystko się dobrze kończy Zamykam :wink:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Zablokowany