Witam.
Ostatnio dostałem w spadku takie coś jak dodatkowe zabezpieczenie do auta tylko mam lekki problem z podłączeniem tego.Poniżej przesyłam schemat tego urządzenia i opis może ktoś z Was mi coś doradzi.
generalnie takie blokady umią uprzykrzyć życie lubią sie zepsuć prędzej niż ustawa przewiduje ale jak kto chce schemat banalny pisze czarno na białym w czym problem?
wyłącznik gdzieś chowasz , niebieski bierzesz z wyłącznika drzwiowego sygnał , pomarańczowy plus po zapłonie , czarny masa jest prawie wszędzie , czerwony prąd stały , czarne przecinasz np. pompe paliwa bądź jakikolwiek prąd po kluczyku powodujący unieruchomienie pojazdu może być nawet rozrusznik choć to słabe zabezpieczenie tj. przecinasz kabel i jeden czarny do jednego końca a drugi do drugiego , brązowy przez schowany mikrostyk podający + bądź możesz sobie połączyć np.pod włącznik szyby ogrzewanej czy coś co daje + napisz co ci sprawia kłopot to postaram sie pomuc
generalnie 6 kabli wył.drzwi pier... bo ci auto zgaśnie przy otwartych drzwiach z czego 1 to stały+ drugi - trzeci +po kluczyku 4i5 odcięcie 6 rozblokowanie +
No chodziło mi właśnie o te dwa czarne gdzie najlepiej tych kabli szukać żeby je przeciąć i o ten brązowy czyli rozblokowanie. A tego niebieskiego do drzwi nie muszę podpinać czy jest to obowiązkiem do działania tego zabezpieczenia?
możesz se niebieski odpuścić czerne najłatwiej ci będzie sciągnąć obudowe kierownicy i przeciąć jakiś kabel od stacyjki (oczywiście po kluczyku druga pozycja zapłon) brązowy mozesz podac + przez jakiś przycisk
brązowy musisz bo auta nieodpalisz po podłączeniu moim zdaniem zbędny wynalazek w aucie taki alarm chinski szajs to samo zrobisz na zwykłym przekaźniku za 20zł i diody za 30gr ale ....twoje auto a jak niemasz pojęcia o kablach to daj to komuś zrobić za50zł spokojnie ci to podłączom
A jak mówisz na przekaźniku? Masz jakiś schemat do tego i wykaz części? Wiesz pojęcia trochę mam bo w końcu elektrykiem jestem na kopalni,ale boję się,że coś źle podłącze i nie odpalę auta.
haaa proste ale najpierw znajdź se kabel ktury chcesz przeciąć (+) jako odcięcie zapłonu potem zasilający pod 30 , masa pod 85 drugi koniec przeciętego kabla pod 87 dioda kierunkowa między piny 87 a 86 (przepływ prądu od 87 do 86 ) mikrostyk do 30 a 86 wystarczy pstryknąć aby zamknąć obieg 30,85,86,87 to oznaczenia na przekaźniku