Witam Panowie nie dawno zakupiłem BMW E46 2.0 D 2002r po lifcie
ogólnie jest wszystko super ale mam z nią 3 problemy
-Zapala sie na kilka sekund kontrolka oleju na pomarańczowo - a stan oleju oczywiście jest ok patrząc po Bagnecie i oil serwis jest za jakies 7k
-Sa głuche stuki dochodzące z tyłu samochodu w momencie przerzucania biegów z 1na2 słychać to najgłosniej
i problem 3 - zapaliła mi się dzisiaj kontrolka poduszek powietrznych, poczytałem juz troche o jakichś matach taśmach itp itd, no i o jakimś emulatorze ?
zaraz poleciałem do Beci pod siedzenie zerknąć jak tam to wszystko wygląda i mianowicie pod siedzeniem pasażera jest właśnie wpięty taki jakby "czunik" na którym pisze emulator , a pod siedzeniem kierowcy nie ma tego czujnika , czy jest możliwość ze to tylko emulator sie spalił czy jakoś tak ? i wystaczyło by go wymienić i skasować błąd ?
pozdrawiam i licze na pomoc jestem nowym zielonym użytkownikiem BMW
a i czy jest może jakiś życzliwy forumowicz z okolic Katowic u którego można by podpiąć kompa i po sprawdzać co i jak ?
ps, gdzieś wyczytałem że zapalona kontrolka poduszki może być przez wystrzelone napinacze, ale posprawdzałem je z kolega i maja po 2,2 om czyli tyle ile ktoś pisał że mają jeśli sa sprawne nie wystrzelone , to teoretycznie napinacze odpadają / zostaję mata i emulator - który też rozebralismy kolega wymienił diode poskładali my do kupy, a lampka nadal się świeci, co dalej ? może to wadliwa ta puszka do której wtyka sie emulator ?? czy może błąd zniknie po resecie kompa??, ale gdzieś czytałem że jak sie emulator maty wepnie , to kontrolka ponoć sama gaśnie , jak to w końcu jest ?
pomoże ktoś ?
[E46] BMW e46 2.0D Kontrolka Poduszki Powietrznej
Kolego, każdy nowy posiadacz e46
zadaje dokładnie to samo pytanie
Na tym forum jest tego ze 30 postów
na innych pewnie więcej
Poczytaj trochę różne tematy - przy okazji dowiesz się jeszcze więcej
niż zamierzałeś
Natkniesz się na pewno takie rzeczy jak:
-brudny czujnik poziomu oleju
-za mało oleju
-poduszka pod dyfrem