[E30] Problem z sądom lambda, ekonomizer, centralnym i ABS

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
GOLYSK
Małopiszący

[E30] Problem z sądom lambda, ekonomizer, centralnym i ABS

Post autor: GOLYSK »

Kupiłem jakis czas temu E30 325i M20B25 po przejściach ktos deczko zmienił wydech i niema tam miejsca na sonde czy ktos wie czy sonda lambda jest przewidziana w tym modelu bo nawet niewiem gdzie ma byc podpięta. Niedziała mi tez ekonomizer (stoi całyczas na 30L), ABS(działa po odpaleniu po ruszeniu zaswieca sie kontrolka) i centralny zamek ma ktos jakikolwiek schemat elektryczny???
Ostatnio zmieniony 2009-05-10, 22:16 przez GOLYSK, łącznie zmieniany 1 raz.
Paffcio

Post autor: Paffcio »

GOLYSK
Małopiszący

Niestety mam juz tą ksiązke i schematy są tam zle zeskanowane i niestety nieczytelne :(
-Bolo-

Post autor: -Bolo- »

Wszystko zalezy od rocznika silnika, do 86r silniki m20 nie posiadały sondy, miały wyższy stopień sprężania, lepszy moment i ogólnie lepszy kop, nie miały katalizatora i system sterujący nie był opoarty na motronicu na procesorze. Sterownik był "sztywno" zestrojony na rezystorach i nie pobierał żadnych parametrów z silnika. Po 86 była sonda, montowana na tzw portkach, obowiązkowo kat, i sterownik na procesorze.
Co do ABSu wygląda to na objaw padniętego czujnika w którymś kole, weż miernik pomierz czujniki i będziesz wiedział.
GOLYSK
Małopiszący

Autko jest 88r. ma przepływke i małą wtyczke na podpięcie na kompa
-Bolo-

Post autor: -Bolo- »

wygląda na to że silnik jest z wąskiej lampy, bez sondy, wersje mające sonde miłay już wtyk okrągły, najlepiej zrób foto silnika z góry i podaj numer sterownika wtedy można będzie stwierdzić na 100%
ODPOWIEDZ