[E46] problem z centralnym zamkiem autoryglowanie i odryglow

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
bytomski1984
Małopiszący

[E46] problem z centralnym zamkiem autoryglowanie i odryglow

Post autor: bytomski1984 »

Witam
Mam problem może nie tyle z centralnym zamkiem co z funkcją zwiazaną z systemem centralki, z tym że nie wiem jak nazwać tą funkcje. Przejdę może do sedna. W moim aucie po przekroczeniu pewnej prędkości ryglują się wszystkie drzwi co uważam za normalne i spotkałem się z tym w innych autach tylko że w innych autkach po wyłączeniu zapłonu drzwi się odryglowywały a u mnie dalej są zamknięte. Trzeba dwa razy ciągnąć za klamkę. Ja się przyzwycziłem do tej czynności ale wożę pasażerów którzy pragną wyrwać mi klamkę. i tu się pojawia pytanie: czy tak ma być ? czy może jakiś przekaźnik jest uszkodzony? Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2012-09-22, 16:32 przez bytomski1984, łącznie zmieniany 1 raz.
BanditenMotorWagen
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Post autor: Moloch »

tak być nie może na pewno, a własnie to jest najgorsze że pasażer który nie wie co jest grane tak jak napisałeś prubuje urwać klamkę;p jedź nim pod kompa dowiesz się co i jak :wink:
bytomski1984
Małopiszący

no chyba będę musiał ale chwile się wstrzymam. może ktoś miał podobny problem i sie wypowie :) temat jeszcze ciepły :)
BanditenMotorWagen
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

w E46 nie spotkałem się, żeby same się otwierały... W NCS nawet nie widzę takiej opcji.. Tylko nie daje ręki uciąć, bo niektóre wpisy w NCS są jak z kosmosu :D
bytomski1984
Małopiszący

no i to jest dziwne. moja matula w PANDZIE miała podobnie. Wskazówka mijała 20 km/h i cyk , drzwi sie ryglowały. ale jak przyszło do wysiadania przekręciła kluczyk i pyk , drzwi się odblokowały. Dlatego watpliwe jest dla mnie żeby inżynierowie BMW :bmw: nie pomysleli o odblokowaniu drzwi. no ale mogę się mylić.
BanditenMotorWagen
pazura
Maniak forumowy

bede miał chiwle czasu zejdę z komputerem do auta... ale 99% nie ma takiej opcji.
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

Nic nie jest zepsute :)

Podłącz pod kompa i wyłącz tą opcję :)

Też to miałem i bardzo mnie to denerwowało :D 5 minut u Edka i już po sprawie :) :bmw:
bytomski1984
Małopiszący

Tzn Tomek ja nie mam nic do tego. ja uważam że to sie nawet przydaje podczas jazdy zeby panna nie uciekła xD ale zeby autko sie otwierało przy wyłączeniu zapłonu. Jezeli taka instytucja jak FIAT potrafila sobie z tym poradzic to nie widze zadnych przeszkod zeby BMW :bmw: sprostało czemus takiemu. jezeli okaze sie jednak ze nie tak ma być i już ... to uczule pasażerów na to. a jak ktorys urwie klame to marny jego los :)
BanditenMotorWagen
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Post autor: Moloch »

Nie możliwe nawet głupie Toyoty przy wyłączeniu zapłonu się otwierają, na 100% tak musi byc bo co by to miało za sens, architekci z bawari uznali "a wsumie poco się ma otwierać niech rwia klamki ci co nie wiedzą" ? moim zdaniem bez sensu, zadzwonie dzisiaj do kumpla co tez tak ma w aucie (ja to mam wylączone) i zapytam go jak u niego to wygląd pozdro :wink:
pazura
Maniak forumowy

Tomek jesteś pewien, że po zgaszeniu zamek się otwierał?
Ja pierwsze słyszę... wiadomo tez wszystkiego nie wiem, ale bawię się często NCS-em i nie widziałem takiej opcji...
Moloch pisze:zadzwonie dzisiaj do kumpla co tez tak ma w aucie (ja to mam wylączone) i zapytam go jak u niego to wygląd pozdro
Dzwoń bo jestem ciekaw...
Aż pójdę dzisiaj z tym komputerkiem :P
bytomski1984
Małopiszący

Radku, na sto milionów procent tak sie działo pamietam to jak dzis bo nie działało to cicho :). A jakby sie nie otwierały to nie byłbym też zdziwiony tym że sie nie otwiera w moim aucie :)
BanditenMotorWagen
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

Nie... Zamek mi sie zamykal po 50m a jak zgasilem auto to musialem sam na przycisku drzwi otwierac :)
bytomski1984
Małopiszący

No to z tego wynika że system niedopracowany ...
BanditenMotorWagen
aaddriannooo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: aaddriannooo »

Niestety system autoryglowania w e46 nie działa poprawnie. Ja osobiście również nie spotkałem się żeby po zgaszeniu silnika rygle Ida do góry. Niestety ma to swoje zalety jak i wady. Do otworzenia „rozbrojenia” zamka trzeba używać przycisku centralnego obok świateł awaryjnych.
Istnieje możliwość przerobienia tego i będzie się otwierało po przekręceniu kluczyka (zgaszeniu silnika)
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Za tego typu bajery jak rygle zamykanie itp odpowiada moduł komfortu który posiada prawie każde BMW
W moim prymitywnym E-34 również posiadam takową funkcje działa ona na zasadzie że kiedy zamykam drzwi i przekręce kluczyk w pozycje 1 automatycznie sie blokują otwarcie ich przy włączonym zapłonie możliwe jest po dwukrotnym pociągnięciu klamki
natomiast po wyłączeniu zapłonu rygle automatycznie się otwierają funkcja automatycznego rygla posiada kilka opcji dostosowuje sie je do indywidualnych wymagań użytkownika.
Przeprogramowanie ich wymaga wiedzy posługiwania się kluczykiem i funkcjami w nim zawartymi lub usługi Aso.
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
ODPOWIEDZ