[e39] Pytanko odnośnie poduszek powietrznych i klimatyzacji

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
Dzyndzel
Małopiszący

[e39] Pytanko odnośnie poduszek powietrznych i klimatyzacji

Post autor: Dzyndzel »

witam pisałem już kiedyś post odnośnie mojej spalonej e39 .
Dziś kiedy już udało się poskładać moje auto,mam pewien problem otóż nie działa mi konsola regulacji ogrzewania i klimatyzacji oraz świeci mi się ciągle kontrolka poduszek powietrznych
był dzisiaj u mnie gościu z komputerem podłączył go do auta i w ogóle nie chciał się łączyć z poduszkami a z ogrzewaniem nie znalazł żadnych problemów, jedyny moduł jaki kupowałem to jest taki moduł

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak to się zaczęło

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tu już po rozbiórce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tu w trakcie lutowania kabli i prac porządkowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dziś już auto odpaliło wszystko hula aż miło tylko właśnie nie działa nawiew i poduszki świecą .

Więc prosił bym was o pomoc, porady i wskazówki które mogą mi pomóc w zdjagnozowaniu mojego problemu

Z góry dzięki i pozdrawiam.
DING DONG
Zaawansowany forumowicz

Post autor: DING DONG »

poducha świeci bo pewnie błędy ma jeżei sie nieidzie połączyć z innym fejsem może inny połączy się z twoim air-bag-iem jeśi nie to jest opcja ze "pożar" porobił zwarcia i uwaił sterownik :/ co do klimatronika sprawdź czy przychodzi prąd po kuczyku bezpieczniki masę przy twojej operacji z autem mogiście coś pominąć
...<<<BMW>>>...
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

poduszka swieci bo pewnie jest problem z mata pasazera - albo ktos zapomnial podpaic fotel - brak polaczenia z modulem moze oznaczac ze jest zwarcie gdzies jeszcze

co do poduszek.....to ehhh stary.....tyle kabli ile tam jest..zamiast to lutowac itd....trzeba bylo kupic cale wiazki skoro auto rozbierales do zera
teraz albo szukac bledu albo nie wiem...bo jezeli modul nie odpowiada to albo jest problem z samym modulem albo cos nie tak z magistrala do niego
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

Jak cos to mam taki modul ;)
:)
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

ja na miejscu autora....to szukal bym rozbitego E39 przedliftem i przekladal wiazki jak leci....te auta nie rozbite kosztuja grosze jak sa padaki...wiec rozbity to juz w ogole smiech po ile te auta mozna kupic...
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

BeleX pisze:wiec rozbity to juz w ogole smiech po ile te auta mozna kupic...
dokladnie sam kilka dni temu takiego przywiozlem na plac ;)
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Pablo pisze:
BeleX pisze:wiec rozbity to juz w ogole smiech po ile te auta mozna kupic...
dokladnie sam kilka dni temu takiego przywiozlem na plac ;)
wiec wlasnie....auto na zdjeciach jest przedliftowe....to sa groszowe sprawy a teraz nie dosc ze prawdopodobnie jest blad w lutowaniu to jeszcze bedzie cyrk po pewnym czasie jak sie wysypie cos jeszcze co wspolpracuje z magistrala BUSa w samochodzie

zamiast pchac mu modul to juz wyrywaj Pablo wiazke i szykuj cene :)
Dzyndzel
Małopiszący

powiem tak przerabiałem już wymianę wiązki ale gorzej by było wymienić ja ponieważ trzeba by było znaleźć dokładnie takie auto z takim samym wyposażeniem bo miałem już wiązkę ale większość wtyczek z pinami się nie zgadzała i łatwiej mi było sztukować kable w wypalonych miejscach . poduszki pal licho na razie ważne żeby ogrzewanie działało:) kable są polutowane dobrze, są skręcane i lutowane i na wszystko jest położona podwójna koszulka izolacyjna wszystko jest tak jak było w oryginale i najważniejsze że żadne kable mi nie zostały chodzi mi głównie oto czy trzeba będzie wymienić poszczególne moduły czy wystarczy zajechać do elektronika i w pewien sposób z kalibrować z autem
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Kalibrowac bedziesz musial tak czy siak. e39 jest akurat juz takim autem ze wymiana kazdej czesci zwiazanej z elektronika wymaga kodowania pod dany samochod w ktorym dana czesc ma smigac takze bez konkretnego kompa sie nie obejdzie. Sam jak wymienialem w moim licznik to siedzialem pol dnia zeby go zakodowac. Co do wiazki powiem szczerze ze dziwie ci sie ze nie dales auta do dobrego warsztatu druga wiazka i niech wymieniaja. Druga sprawa ktora mnie dziwi ze podjoles sie naprawy tego auta przy takich szkodach patrzac na dzisiejsze ceny e39. Osobiscie wolalbym tego pogonic tak jak byl albo w czesciach (lepsza opcja) i kupic drugie sprawne a co lepsze to jeszcze z tego poprzekladac
Dzyndzel
Małopiszący

Pablo powiem tak nie stać mnie było na kupno drugiego a za te dałem 18tyś w zeszłym roku jak bym chciał go sprzedać to nie wiem czy bym z 8 dostał, to wolałem dołożyć 3 tyś i go naprawić.
Powiem tak te sztukowanie kabli było prostrze jak wymiana, nie musiałem szukać kombinować tylko po kolei kable sztukowałem, teraz tylko chodzi oto żeby to wszystko dograć, auto odpala działa centralny, szyby pali na dotyk navi chodzi radio działa wszystko chodzi tak jak powinno tylko została kwestia dogrania nawiewu i poduszek tym się teraz będę zajmował.
Chodziło mi głownie czy macie jakieś pomysły sugestie które pomogły by mi w znalezieniu problemu, to są dwie takie usterki bez których do wyjazdu z garażu mogę się obyć bo jak auto będzie gotowe (tapicerka będzie założona) to wyjadę z garażu i zajadę do elektronika który mi to wszystko ogranie czyli zakoduje te moduły

A tak na boku jakiego koloru jest wnętrze tej e39 co ja na plac sprowadziłeś i czy szyba przednia jest cała bo potrzebuje jeszcze parę elementów
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Srebrna ale mam jeszcze czarna w jednej juz niema szyby a z drugiej jest niestety zaklepana wnetrza w obu czarne w jednej skora. Jak cos to wal smialo na pw ;)
Dzyndzel
Małopiszący

szkoda że czarne wnętrza ja potrzebuje szare
ODPOWIEDZ