[E39] Kontrolka Air Bag
- Majk
- Zaawansowany forumowicz
[E39] Kontrolka Air Bag
Jak to bywa z moim szczęściem auto mam niespełna miesiąc i już się musiało coś zje.. zepsuć i w dodatku z grubej rury. Mianowicie wczoraj przyjeżdżam sobie do domciu wszystko ładnie cacy, a dzisiaj wsiadam do auta przekręcam kluczyk i ku moje zdziwieniu nie gaśnie kontrolka poduchy. Pierwsza myśl bezpieczniki ale te są ok, więc może wy macie jakieś sugestie i pomysły gdzie szukać przyczyny. Może się coś rozłączyły albo jakiś kabelek się przetarł. Mile widziane jakieś zdjęcia poglądowe bo ja kompletnie nie wiem gdzie szukać. Pomóżcie ludziska.
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne "
- MaRio-sKaTe
Mata zajętości pasażera, albo napinacz pasa. Najpierw posprawdzaj wtyczki pod siedzeniami, czy dobrze trzymają. Najprościej kupić emulator maty pasażera na allegro, ew. zrobić samemu (dioda + kondensator i przylutować).
Niestety, ale żeby się upewnić, że problem się naprawił trzeba jechać na komputer i skasować błąd, bo kontrolka sama nie zgaśnie.
Moja rada jedź na komputer i powiedz, żeby Ci sprawdził układ SRS i czy w cenie później Ci nie skasuje błędu. U mnie tak było, podłączył mi kompa powiedział co jest nie tak, naprawiłem to i w cenie mi skasował później bląd.
Niestety, ale żeby się upewnić, że problem się naprawił trzeba jechać na komputer i skasować błąd, bo kontrolka sama nie zgaśnie.
Moja rada jedź na komputer i powiedz, żeby Ci sprawdził układ SRS i czy w cenie później Ci nie skasuje błędu. U mnie tak było, podłączył mi kompa powiedział co jest nie tak, naprawiłem to i w cenie mi skasował później bląd.
- Majk
MaRio-sKaTe, w razie jak by to było to to który emulator lepiej kupić ten http://allegro.pl/item703651359_poduszk ... 6_e39.html czy może ten http://allegro.pl/item698661143_emulato ... 6_e39.html
Czy może to jeden h... byle działało.
Zastanawiam się też czy po prostu nie wymienić maty koszt nie jest taki astronomiczny i był bym w stanie zabulić te 500zł z wymianą.
Zastanawiam się też czy po prostu nie wymienić maty koszt nie jest taki astronomiczny i był bym w stanie zabulić te 500zł z wymianą.
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne "
- MaRio-sKaTe
Wydaje mi się, że ten pierwszy będzie dobry. Decyzja należy do Ciebie. Mata będzie najlepszym rozwiązaniem, ale bardzo drogim. Natomiast emulator moim zdaniem też jest dobrą alternatywą.Majk pisze:MaRio-sKaTe, w razie jak by to było to to który emulator lepiej kupić ten http://allegro.pl/item703651359_poduszk ... 6_e39.html czy może ten http://allegro.pl/item698661143_emulato ... 6_e39.html
a po co chcesz cos monotwac? wiesz wogole dlaczego ci sie zapałio? wystarczy mały brak kontaktu i sie poduszka zapali.. Pierw diagnoza, potem cokolwiek montuj. nieraz wystarczy podczas jazdy opuscic nizej fotel badz gwaltownie wskoczyc przy wisadaniu na zapalonym zapolonie i blad wyskoczy, a i bład musisz nawet po usunięciu usterki skasowac. Jutro sprawdze czy moj fejs obsluguje twoj model wiec moge jakby co pomóc, pozdrawiam!
- Majk
Chciałem trochę odświeżyć temat. Mianowicie wczoraj się zmobilizowałem i załatwiłem sprawę poduchy Okazało się po podpięciu auta że wszystkie czujniki są ok, maty w siedzeniach też są ok. Przyczyną błędu były luźne piny w kostkach pod siedzeniami. Tak że tera jest już gitarka
- MaRio-sKaTe
Miałem również podobny problem, kostka od napinacza pasa kierowcy się poluźniła. Wystarczyło przeczyścić i na razie poducha nie świeci.Majk pisze:Chciałem trochę odświeżyć temat. Mianowicie wczoraj się zmobilizowałem i załatwiłem sprawę poduchy Okazało się po podpięciu auta że wszystkie czujniki są ok, maty w siedzeniach też są ok. Przyczyną błędu były luźne piny w kostkach pod siedzeniami. Tak że tera jest już gitarka
-
- Małopiszący
Witam.
Żeby nie zakładać nowego tematu chciałem Was zapytać jak dobrać się do sterownika air bag w E39? Wiem, że jest ten sterownik do wymiany (byłem na kompie) i już zakupiłem taki sam na wymianę. Wiem, że znajduje się pod podłokietnikiem ale od strony kratek nawiewu jest niewiele miejsca i przeszkadza tunel nawiewu. Wydaje mi się, że da rade dostać się od strony podłokietnika ale boje się że coś pourywam. Macie jakieś pomysły i doświadczenie w tym temacie? Chciałbym go wymienić sam ale nie chcę rozbierać przy tym pół samochodu.
Żeby nie zakładać nowego tematu chciałem Was zapytać jak dobrać się do sterownika air bag w E39? Wiem, że jest ten sterownik do wymiany (byłem na kompie) i już zakupiłem taki sam na wymianę. Wiem, że znajduje się pod podłokietnikiem ale od strony kratek nawiewu jest niewiele miejsca i przeszkadza tunel nawiewu. Wydaje mi się, że da rade dostać się od strony podłokietnika ale boje się że coś pourywam. Macie jakieś pomysły i doświadczenie w tym temacie? Chciałbym go wymienić sam ale nie chcę rozbierać przy tym pół samochodu.