Zegary i czujnik temp. zewnetrznej.

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
Awatar użytkownika
wbs
Maniak forumowy

Zegary i czujnik temp. zewnetrznej.

Post autor: wbs »

Siemanko. Mam problem. Demontowałem dziś zegary by założyć ramki alu. Po złożeniu tego do kupy Przestały świecić zegary prędkości i obrotów. Zaraz po tym przestało mi pokazywać prędkość aktualną. Rozebrałem, porozpinałem, pozpinałem, wszystko w pożądku i świeci. Wkładam zegary odpalam autko i nie świecą te same dwa zegary. Techniką siłową rozwiązałem problem uderzając w deskę rozdzielczą. Pomogło! Jednak zaraz przestało. Znów rozebrałem na spokojnie, pospinałem na spokojnie, poczyściłem i na razie git. No prawie.. bo znów mi nie podświetla temp. silnika. Na razie to zostawe. Jak ma ktoś jakiś pomysł jak pomóc proszę o wypowiedzenie się. Dodam jeszcze, że przed demontażem zegarów wszystko było ok. Nawet nie ciągnąłem tych wiązek wraz z zegarami bo były dość luźno więc raczej wiązek nie naruszyłem, poza tym są nowe.

Druga rzecz to taka, że nie mogę znaleźć (nigdzie) czujnika temperatury zewnętrznej. Nie ma go w tunelu ponieważ jego samego nie ma. Nie wisi nigdzie na widoku, nie widać go nigdzie po ściągnięciu koła. Ewentualnie mi powiedzcie jakie kolory kabli do niego idą. Czy może go nie być jak jest OBC wbudowany fabrycznie? To nie możliwe.

..czekam na waszą pomoc.
Obrazek
Aros
Małopiszący

Post autor: Aros »

hehe te e36 to chyba tak maja ze jak ruszysz to potem ciezko to ogarnac :) ja walczylem dzis pol dnia z lampami tyl dzieki forum dowiedzialem sie ze sa rozne lampy przed i po FL itd ... przejscia sa wpinasz zarowke nie swieci ... klepniesz swieci kosmos ... wg mnie poczysc styki i kup cos takiego jak kontakt spray on pomaga a napewno nie szkodzi tylko nie napsikaj do srodka zegarow bo bedzie smuga ... co do czujnika to moj byl pod lewa lampa nad klaksonem schowany ... sproboj wyciagnac lampe wtedy robi sie widocznosci i moze go znajdziesz :) ja znalazlem
Awatar użytkownika
wbs
Maniak forumowy

Aros dzięki o takim miejscu gdzie może być czujnik jeszcze nie słyszałem. Poszukam. Dam znać co i jak.
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

wbs, a co pokazuje ci na kompie? Jesli -37 to prawdopodobnie jest urwany kabel albo brak czujnika na wtyczce. Czujnik jest razem z wiazka gdzie jest czujnik poziomu wody w chlodnicy i chyba klakson. Szukaj go w okolicy lampy od strony kierowcy. Czujnik tam byc nie moze poniewaz nie ma tam przewiewu i przez nagrzane powietrze z silnika bedzie ci pokazywal bledna temp :P
Co do zegarow, to stawiam na slaby styk. Odkrec zegary i je lekko wyjmij. Zapal auto i wlacz swiatla. Wtedy poruszaj wtyczkami i zobaczysz czy jest jakas rekacja. Uderzanie do niczego cie nie zaprowadzi :P
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

Ewidetny brak kontaktu na jakiś stykach. Jak już bedziesz piskał to bron Boze jakimś wd40.. tylko czyms co odparuje... Ciekawe czy przerwa robi się w zegarach, czy poza? ale chyba z tego co opisujesz to w zegarach.
Awatar użytkownika
wbs
Maniak forumowy

Możliwe, że w zegarach. Tym bardziej, że wypadły mi na podłogę. Jak się pogoda zrobi pozaglądam na razie nie mam jak. Brak garażu w Kato.

[ Dodano: 25 Październik 2010, 22:03 ]
Wyciągnąłem zegary, wtyczki wpinałem i wypiąłem kilka razy niestety nie dało to rezultatu. Próbowałem też na włączonych zegarach. Znów nic. Ale teraz tak sobie myślę.. jak one mi wypadły to może 20sto letnia żarówka poszła. Bo nie patrzyłem na nie już nawet. Możliwe, że spalona. Jakie to trzeba te żaróweczki panowie? Albo raczej tą jedną po prawej stronie.. gdzie kupić w Katowicach i za ile? No i czy to może być powodem. Czy mogło się coś popsuć przy upadku? Dodam tylko, że świecą te dwa kwadraciki (niebieski i czerwony między, którymi stoi ta wskazówka od temp.). To możliwe by była to tylko lampka?

Krzyś, pokazuje -37. Ale za to wezmę się jutro, dziś już brakło czasu.
Obrazek
ODPOWIEDZ