[E46] SUBWOOFER AKTYWNY PY-BA250X

Problemy, porady oraz projekty sprzętu car-audio, PC-car.
Porady związane z alarmami, nawigacją i T V w samochodzie.
Glodek
Maniak forumowy

Post autor: Glodek »

dokładnie tak jak Marcin mówi ,Morele lub Focal, kup radio Alpine :mrgreen: Sony to jest podbicie pierdzenia,ja mam Alpine i zanic bym go nie zamienił na cos innego
Obrazek
psiorslawek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: psiorslawek »

a jakieś byście proponowali radio?? tak żeby pasowało do tych głośników pod każdym względem :wink: ale żeby nie za tys zł tylko do 400 może 500 zł.
Glodek
Maniak forumowy

Post autor: Glodek »

to tak jak ci Marcin napisał używany Alpine ,a nie jakies nowe noname :mrgreen: takie to jest dobre do słuchania radio maryja :twisted:
Obrazek
psiorslawek
Zaawansowany forumowicz

Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

W zasadzie tak, bo bedzie to o wiele lepsze od tego, które zaproponował Twój kolega,
ale ja pisałem o serii przynajmniej CDA ;)
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
psiorslawek
Zaawansowany forumowicz

Ale jakbym chciał z usb to mnie braknie :wink: (o kase chodzi) bo bez usb to raczej ani rusz bo zaś tymi transmiterami sie bawić...

http://allegro.pl/alpine-cda-9812rb-kom ... 90543.html
coś takiego?? Może jakoś sie obejdzie

(kurde jestem z tego zielony że tak powiem, dlatego tak wypytuje :wink: )
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Weź sobie ten CDE i po problemie.
Kolor bod oświetlenie BMW i jeśli nie szukasz sprzętu dla wymagających to CI wystarczy ;)
Obrazek

psiorslawek
Zaawansowany forumowicz

a wzmacniacz jakiś do tych głośników trzeba będzie?? http://allegro.pl/focal-165-a1-klasa-pr ... 44481.html
Awatar użytkownika
koblov
Małopiszący

Post autor: koblov »

Dobierając głośniki do auta trzeba kierować się dwoma kryteriami – jakością radia w pojeździe i tym, jaki mamy samochód. Pomijając to drugie ( co również jest istotne ) Radio jest najważniejsze. Oczywiście nie ma sensu kupować radia za 2000zł i 4 głośników za 200 zł ale warto kupić ciut lepsze radio i pod nie dobierać głośniki.
W przypadku głośników samochodowych marka ma chyba najmniejsze znaczenie. Zdarzają się konkretne modele mniej znanych firm, które mogą śmiało konkurować z liderami na rynku.
Nie warto wydawać dużych pieniędzy na drogie głośniki, które podłączymy do taniego radia, ponieważ nie będą one w stanie pracować wydajnie,
Nie należy też przy drogim sprzęcie oszczędzać na głośnikach. Nie warto również kupować głośników o dużej mocy rzeczywistej (RMS), jeśli nie pójdzie za tym zakup zewnętrznego wzmacniacza. Przy tańszych radiach wystarczają głośniki seryjne, fabryczne. Jeśli będziesz pakował suba to polecam Ci 30cm bo wytwarzają najlepsze dla ucha człowieka niskie tony no i wzmaka bo bez wzmaka nie da rady.

Polecałbym dobre radio np: Alpine, Clarion, Kenwood, Nakamichi, Pioneer jest średni klasowo ale zawsze dobrze radził sobie bez wzmaka, JVC zawsze grało ładnie, czysto i neutralnie
Nie jestem przekonany natomiast do Sony, blaupunkta ( chociaż seria Bremen grała dobrze)

oczywiście wszystko zależy od tego ile masz kasy.. Ja już jakiś czas w temacie nie siedzę ale zawsze powtarzałem ze fabryczne miejsca mocowania głośników w większości samochodów nie są przystosowane do głośników za kupe kasy... nie mają bardzo sztywnych osadzeń, w tańszych samochodach brakuje wygłuszenia...itd itp... dlatego postaw na dobrze, czysto grające radio mające troche możliwości.
psiorslawek
Zaawansowany forumowicz

http://allegro.pl/kenwood-kdc-bt31u-blu ... 44465.html
http://allegro.pl/alpine-cda-9812rb-kom ... 90543.html

Który lepszy? (nie pomijając fukcji kenwooda mam na myśli usb czyt kart pamięci itp.) Myśle że taki kenwood by mi wystarczył...
Awatar użytkownika
koblov
Małopiszący

Post autor: koblov »

Radyjko Alpine jest już dość stare bo 2007 więc wydaje mi się ze technologicznie nowe radyjko za ok 600 zł powinno dogonić tego Alpine'a

Ten kenwood porównywany jest z Pioneerem Deh 5900.... ja np użytkowałem kiedyś deh 5800 i to już bardzo fajnie grało więc uwazam ze bedziesz zadowolony z tego kenwooda.. Druga sprawa to dużo nowych bajerów jak bluetooth bez którego nie umiałbym się obejść.

Z używanych radii polecałbym model z 2006 roku Pioneera Deh P-88 RS Te radyjko wygrało jakąs nagrodę kiedyś... Mam taki egzemplarz nowy w domu... zapakowany... Został mi jeszcze z czasów handlu. Ciekawą funkcją szczególnie do beemek miało to ze można było radio władować pod siedzenie lub do schowka a panel używać jak pilota lub przykleić w dowolne miejsce nie demontując radia fabrycznego np w e39 czy e46
psiorslawek
Zaawansowany forumowicz

http://allegro.pl/nowy-zestaw-morel-tem ... 18447.html
co powiecie na te głośniki do radia alpine cde-120RM??? Potem na przyszłość jaka skrzynka basowa i wzmacniacz??
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

psiorslawek pisze:co powiecie na te głośniki
BRAć!!!

Szału nie robią, ale jest to model z górnej półki biorąc
pod uwagę klasę, więc godne polecenia...
Obrazek

Awatar użytkownika
Persil
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Persil »

psiorslawek, Kolego ty masz limke czy kombi ? Bo nie doczytałem lub nie pisze
Ja mam Pionier 2300 dobre radio za mala kase , i glosniki seria (prosza sie o wymiane) + kufer w limce 1200W 300RMS (JBL GTO 1204) w dziale sprzedam jest on i wzmak 800w i chyba 200 RMS.
gra super , ale jesli masz sedana dluga droga przed toba zeby dźwięk przedostał sie do środka.
Napisz czy masz sedana czy kombi , jesli sedan czy masz składaną kanape
Moja Beata http://bts-bmw.pl//viewtopic.php?t=10579
Obrazek

Odpalam BM-e wolno wprawiam w ruch fele
136 koni pod maską daje niezłą makrenê ...
psiorslawek
Zaawansowany forumowicz

Mam sedana ze składaną kanapą. Radio już zostawie to co mam. a narazie po wypłacie mam zamiar te głośniki kupić potem dopiero jak budżet pozwoli (może Barbórka;)) to coś do bagażnika... a ta twoja skrzynka to dobrze gra? ;)
ODPOWIEDZ