E38 Tylna półka z zestawu DSP

Problemy, porady oraz projekty sprzętu car-audio, PC-car.
Porady związane z alarmami, nawigacją i T V w samochodzie.
Awatar użytkownika
Świru
Małopiszący

E38 Tylna półka z zestawu DSP

Post autor: Świru »

Witam
Ostatnio chodzi mi po głowie poprawić trochę dźwięk, bo seryjne audio trochę kiepsko gra - basu praktycznie nie ma. Myślę nad dołożeniem oryginalnej tylnej półki z subwooferem co była w zestawie DSP. Zmiana Oryginalnego "kaseciaka" nie wchodzi w grę bo chcę zachować oryginalność konsoli, nie chodzi też o masaż pleców, a zgłębienie basu by to w miarę przyjemnie grało. Przeróbki typu wymiana głośników w drzwiach na 16' - też raczej chciałbym uniknąć rzeźbienia po drzwiach i tapicerkach.
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa z okablowaniem głośnikowym w e38 pod tylną półką? Czy każde E38 było zazbrojone w te wiązki? czy jeśli był podstawowy zestaw na BMW Businness RDS to ich po prostu nie było?
Wzmacniacza DSP na pewno w mojej nie ma ale to nie problem.
Może ktoś przerabiał podobny temat?
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

Pod dsp jest calkowicie inna wiazka ktorej napewno nie masz u siebie. Dolozenie tego mija sie z celem bo nie gra to jakos specjalnie tymbardziej ze i tak musialbys dolozyc wzmacniacz e38 i e39 niestety sa dosyc problematyczne jesli chodzi o poprawe audio
:)
Awatar użytkownika
Świru
Małopiszący

Pablo pisze:Pod dsp jest calkowicie inna wiazka ktorej napewno nie masz u siebie. Dolozenie tego mija sie z celem bo nie gra to jakos specjalnie tymbardziej ze i tak musialbys dolozyc wzmacniacz e38 i e39 niestety sa dosyc problematyczne jesli chodzi o poprawe audio
To chcesz mi powiedzieć że lepiej zagrały by klasyczne "jajka" 16:9 lepszej firmy zamontowane w półce za zagłówkami niż oryginalna półka basowa podpięta przez zewnętrzny wzmacniacz z dorobioną wiązką (nawet nie oryginalną i nie oryginalnym wzmacniaczem) :??
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

Dokładnie tak z tym że pakowac do e38 "jajka" to jak wsadzic do malucha znaczek BMW :P
:)
Awatar użytkownika
Świru
Małopiszący

Pablo pisze:Dokładnie tak z tym że pakowac do e38 "jajka" to jak wsadzic do malucha znaczek BMW :P
No właśnie to rozwiązanie traktuję jako ostateczność, ale dzwięk z oryginalnych głośników to czysta porażka - to właśnie gra jak w maluchu :roll: E32 czy e34 na oryginalnych Nokich grało rewelacyjnie w stosunki do tego co jest tu...
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Po co upierasz się na tą półkę???
W drzwiach masz na tyle miejsca żeby wsadzić tam
porządne 15, 16 a nawet 17tki ;) dwudrożne oczywiście.
Nie raz słuchałem e38 na seryjnym radiu
połączonym ze wzmacniaczem kiepskiej marki
i głośnikami np. steg albo nawet focal i było OK ;)

Najważniejsze żeby to poskręcać i wytłumić żeby nie trzeszczało.
Wzmak jakiś nawet dwukanałowy - kostka - przejściówka z radia za 50zł
i masz czego słuchać...
Jak nie chcesz sie bawić zbytnio w zabudowy, okablowania to
skrzynia aktywna i masz bas tam gdzie chcesz.
W zależności od rozmiarów możesz ją wsadzić w dowolne miejsce w bagażniku czy nawet zaraz za tylny podłokietnik.
Oczywiście skrzynia aktywna to ostateczność i półśrodek, polecam jak już pasywną ;)
ale musisz sie liczyć z dodatkowym okablowaniem, innym wzmacniaczem itd ;)
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ODPOWIEDZ