[E46] Stacja Multimedialna/Radio 2DIN/Navi

Problemy, porady oraz projekty sprzętu car-audio, PC-car.
Porady związane z alarmami, nawigacją i T V w samochodzie.
UmianyAndrzej
Małopiszący

[E46] Stacja Multimedialna/Radio 2DIN/Navi

Post autor: UmianyAndrzej »

Witam :wink:
Planuje zakup nowego radia ,dokładnie interesuje mnie stacja multimedialna wzorowana na Ori BMW,na systemie Android,i tu moje pytanie,czy ktoś ma taki sprzęt u siebie w aucie i jak to śmiga ? Proszę o jakieś opnie na ten temat,najlepiej osób które mają cuś takiego :roll: Stylistycznie bardziej podchodzi mi ten na Androidzie 4.4.4 guziki są jak w climatronicu :bmw: Z góry dzięki,Pozdrawiam :razz:

Przykładowe Aukcje :
Radio Android 4.4.4 KitKat 1.6GHz BMW E46

Radio Android 5.1 Lollipop 1.8 GHz BMW E46
donia
Małopiszący

Post autor: donia »

Cześć :)
Akurat w zeszłym tygodniu montowałam u siebie stacje multimedialna. Też postawiłam na chinczyka, generalnie głównie ze względu na funkcjonalność (nawigacja, odtwarzanie filmów, WiFi, dużo jeżdżę samochodem więc takie bajery są jak najbardziej mile widziane ). Na ta chwile jeszcze ciężko mi coś więcej powiedzieć ale dla mnie stacja działa bez zarzutu, dźwięk nie najgorszy, GPS łapie bez najmniejszego problemu. pozostała mi jeszcze kamera cofania do zamontowania. Ja zamawiałam bezpośrednio od producenta erisin i całość: stacja, kamera wraz z przesyłką kosztowała mnie około 1450zl. Wysyłka z UK więc bez żadnych podatków a paczka dotarła po ok. 4 dniach roboczych. Jeśli będziesz zamawiał to dobrze jest napisać do nich maila o jakiś rabat, mi się udało urwać prawie 200 zł patrząc wg ceny w sklepie internetowym. Także na ta chwile polecam, ale trochę zbyt krótko korzystam z niej żeby powiedzieć coś więcej :)
http://www.erisin.com/erisin-es2246b-an ... _p557.html
Młody95
Małopiszący

Post autor: Młody95 »

donia, nie miałaś żadnego problemu z montażem? Gdzieś czytałem że trzeba kawałek nagrzewnicy wyciąć bo cała stacja się nie mieści :roll:
Osobiście podobają mi się takie stacje i też zastanawiam się nad zakupem ale do E39 :)
UmianyAndrzej
Małopiszący

Co do miejsca zakupu,jako że mieszkam w Niemczech zobaczę jakieś aukcję w pobliżu ze względu na gwarancję,choć ceny na podanej przez cb stronię są nieco niższe niż podane przeze mnie.Pozdrawiam :wink:
Młody95 pisze:donia, nie miałaś żadnego problemu z montażem? Gdzieś czytałem że trzeba kawałek nagrzewnicy wyciąć bo cała stacja się nie mieści :roll:
Osobiście podobają mi się takie stacje i też zastanawiam się nad zakupem ale do E39 :)
Z tego co czytałem rzeźbić trzeba przy uniwersalnych radiach 2DIN ,bo one są "kwardatowe,a te o których ja myślę i donia ma są krztałtem jak ori navi ,więc nie ma problemu :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2016-04-12, 21:12 przez UmianyAndrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Johny
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Johny »

Rzezbic trzeba przy normalnym radiu na 2din.te dedykowane ze tak powiem tyl maja normalnie na 1din a panel przedni pod 2din :razz: sam mysle nad zakupem takiego radia ale boje sie ze zagra to duzo gorzej niz zwyczajny pionek za 200zl :mrgreen:
Jedna miłość, jedna marka.BMW
donia
Małopiszący

Post autor: donia »

Dokładnie, w tym wypadku nie trzeba nic przerabiać, montaż całkiem prosty patrząc że jako kobieta poradziłam sobie z tym bez większych problemów (poza wyciagnieciem kratek nawiewu - tutaj potrzebny był mężczyzna :) ) myślę że w e39 działa to na podobnej zasadzie bez przerabiania
UmianyAndrzej
Małopiszący

John'y pisze:Rzezbic trzeba przy normalnym radiu na 2din.te dedykowane ze tak powiem tyl maja normalnie na 1din a panel przedni pod 2din :razz: sam mysle nad zakupem takiego radia ale boje sie ze zagra to duzo gorzej niz zwyczajny pionek za 200zl :mrgreen:
Może i zagra gorzej,ale spójrz no to z innej strony,taki Pionier szpeci deskę całkowicie i nie ma nawet 3/4 bajerów czy możliwości co te radyjko :p

A co do samego radia,jak wygląda sytuacja z navi?,dokładnie chodzi mi o to czy jak mam wł. navi to można słuchać muzyki normalne i używać navi,czy przy komunikatach z navi,muzyka/radio się troszke lub całkiem wycisza i czy przy słuchaniu muzyki/radia i odebraniu połączenia telefonicznego ,muzyka sie wycisza czy jak to wygląda ?
Awatar użytkownika
Johny
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Johny »

no jak by mialo zagrac gorzej i bym mial sie bawic w dodatkowy wzmak pod glosniki to ja sobie daruje :mrgreen: nie jestem audiofilem ale lubie granie takiej wzglednie dobrej jakosci i irytuje mnie jak cos pierdzi trzeszczy itd :razz: co do muzyki i nawi zapewne bedzie tak ze mozna i z tego i tego korzystac wkoncu to andek a znajac zycie podczas sluchania muzyki bedzie sie ona przyciszac jak bedzie komunikat z navi bo generalnie z tego co mi wiadomo andki w tych radiach sa jak by przystosowane pod auto :razz:
Jedna miłość, jedna marka.BMW
MaWe
Małopiszący

Post autor: MaWe »

Ja mam erisina, super urządzenie android na pokładzie, filmy, muza navi, youtube, dvd, radio, bluetooth i takie tam

Plusy =

- navi !!!, (można mieć navi w tle i normalnie korzystać z reszty funcji, mapy do navi działa każda która jest na androida)
- bluetooth ( chociaż rozważam montaż zewnętrznego mikrofonu, oryginalny słabo zbiera)
- podgląd parametrów auta, kasowanie błędów ( poprzez bt + adapter ELM 327, można nawet kodować BMW ale szkoda mi 200 złoty na iCarly celem testów)
- wygląda jak oryginał, pasuje do deski
- sterowanie z kierownicy działa w 100 procentach :D

Minusy -

- długo się uruchamia
- słaba jakość dźwięku ( potrzebne 2 wzmacniacze jak ktoś chce mieć skrzynie w bagolu, brak filtrów dolno i górno przepustowych żeby wyciąć bas na głośnikach)
- słaby odbiór radia ( może mam walnięty wzmacniacz antenowy bo piloty do drzwi też mają słaby zasięg :D)
- w moim egzemplarzu usb jest wbudowane w obudowie z tylu nie po europejskiej stronie, przeszkadza nawiew żeby coś włożyć ( widziałem na alledrogo że są już wersje z usb wyprowadzonym na kablu)
- do usb można wpiąć modem USB ale nie każdy działa, podobno trzeba dedykowany ( modem play + aero nie zadziałał)

Ja zamawiałem prosto ze strony producenta, wysyłka szła ok tygodnia z magazynu w Holandii, kupione u chinioli i dogadany zakup przez skype z Chinką :D

Jak masz włączone navi, to możesz słuchać muzy, oglądać nawet film. Jak jest komunikat z navi to to co leci sie przycisza kosztem komunikatu potem wraca do normy, w radiu można nawet wrzucić program dzięku któremu głośność zwiekszą się razem z prędkością jak w ori radiu, acha i działa multinkcja
Awatar użytkownika
marzok
Zaawansowany forumowicz

Post autor: marzok »

Ja kupilem ta:

https://www.aliexpress.com/item/Pure-An ... 0.0.U1oAbM

Czekam na dostawe. Bedziemy to montowac w Naszej nowej e46 330d 204KM. Wczesniej mialem e46 z HK i robilo robote. Natomiast seryjne audio w 46 to jakas porazaka.

Do wszystkiego kupilismy jeszcze:
https://www.aliexpress.com/item/18-5mm- ... 0.0.aNyttx

Jak znajde czas wrzuce film z montazu w GOrilla electronics.

Mam nadzieje, ze obejdzie sie bez wymiany seryjnych glosnikow.
CHIPTUNING HAMOWNIA PODWOZIOWA BOSCH 698463776

https://www.facebook.com/gorillaelectronics/
Shrek
Małopiszący

Re:

Post autor: Shrek »

Johny pisze: 2016-04-12, 22:00 Rzezbic trzeba przy normalnym radiu na 2din.te dedykowane ze tak powiem tyl maja normalnie na 1din a panel przedni pod 2din :razz: sam mysle nad zakupem takiego radia ale boje sie ze zagra to duzo gorzej niz zwyczajny pionek za 200zl :mrgreen:
ja swoją e46 kupiłem już ze stacją ERISIN wyglądem przypomina ori 2din .... i powiem tak ... do wyjebu jakość dźwięku jest okropna, chyba że przez BT łącze z telefonem wtedy lepiej gra ale dupy nie urywa, fale radiowe ciężko ma ściągnąć jedynie te najmocniejsze typu RMF czy tam TORUŃ :twisted: .... lepiej gra w dziadka Hyundaiu Getz radyjko sony za 100zł. Ogólnie rozglądam się za inną jednostką w poprzedniej e46 kupiłem stacje firmy PHONOCAR wyglądem przypominało ori 2din i minus jaki tam był to tylko to że na Windowsie było a nie na androidzie ale jakość dźwięku była fenomenalna .... szukam teraz takiego ale już ich w sprzedaży nie widzę więc pewnie kupie innego hinola .... może ktoś polecić jakąś stacje która ma dobry dźwięk i dobrze fale zbiera?
ODPOWIEDZ