[E39] Podłączenie dodatkowego wzmacniacza
- TDS-ik
- Zaawansowany forumowicz
[E39] Podłączenie dodatkowego wzmacniacza
Potrzebuje waszej pomocy Chciałbym do swojej E39 dołożyć dodatkowy wzmacniacz i subwoofer, i teraz pytanie jak
Audio w E39 to navi 4:3 + dsp.
Z przodu od navi idą dwie pary kabli sygnałowych do tunera FM i potem z tunera idą kable do wzmacniacza DSP i z wzmacniacza dalej do głośników.
Podpiąć chce wzmacniacz hertza ep4 + skrzynia hertza
Teraz pytanie jak to podłączyć Ja zawsze podłączałem pod czincze ale chyba w tym wypadku nie wchodzi to w grę bo trzepa podłączyć bezpośrednio pod sygnał idący do głośników.
Audio w E39 to navi 4:3 + dsp.
Z przodu od navi idą dwie pary kabli sygnałowych do tunera FM i potem z tunera idą kable do wzmacniacza DSP i z wzmacniacza dalej do głośników.
Podpiąć chce wzmacniacz hertza ep4 + skrzynia hertza
Teraz pytanie jak to podłączyć Ja zawsze podłączałem pod czincze ale chyba w tym wypadku nie wchodzi to w grę bo trzepa podłączyć bezpośrednio pod sygnał idący do głośników.
-
Robiłem tak u kolegi w e46 na oryginalnym radiu, kupujesz coś takiego
http://allegro.pl/konwerter-poziomow-gl ... 66277.html
i wpinasz to po prostu w kabel od głośników ( tu rozchodzi się tylko o sygnał ) a resztę chyba wiesz jak? Plus pod aku itd, itd jakbyś czegoś nie wiedział to pisz
http://allegro.pl/konwerter-poziomow-gl ... 66277.html
i wpinasz to po prostu w kabel od głośników ( tu rozchodzi się tylko o sygnał ) a resztę chyba wiesz jak? Plus pod aku itd, itd jakbyś czegoś nie wiedział to pisz
heheheh
na starcie napisze ze....ja odradzam konwertery sygnalow...bo to ciagnie cale znieksztalcenia z koncowki mocy...chyba ze typowo do suba ( monoblocka ) ktory ma w sobie zwrotnice od 0 - 300 Hz to wtedy...mozna przebolec jak ktos musi
jezeli chcesz zmienic caly wzmacniacz ( co moim zdaniem ma sens...ale z glosnikami ) to trzeba poszukac rozkladu sygnalow itd
zmiana calego wzmachola ciagnie ze soba wiele problemow bo on ma w sobie zwrotnice do kazdego glosnika....wiec tutaj trzeba bardziej pomyslec ogladajac schemat tego wszystkiego
jezeli chcesz samego suba to wal konwerter poziomu ( ja i tak bym pewnie szukal sygnalu low do wyciagniecia na zewnatrz w samym wzmacniaczu bmw...ale ja to ja hehe ) i po sprawie - jezeli chcesz cos wiecej to juz trzeba dlubac...
najwieksza wada podpinania inwertera jest to ze sam sprzet bmw zwykle dzieli czestotliwosci miedzy przednie a tylne glosniki ( mala czesc basu leci na przod - spora czesc leci na tyl ) wiec podpinajac inweter w tylne glosniki - tracisz to co ma byc wzmocnione z przednich glosnikow - monoblocki sumuja sygnalu z przodu i tylu a nastepnie leci to na zwrotnice i wywalane jest po wzmocnieniu na suba - tutaj bedziesz mial tylko tylny sygnal bez przodu
co do strugania inwertera....to odpusc
http://allegro.pl/brak-rca-w-radiu-konw ... 59514.html
jest to w tak smiesznej cenie...ze az boli robota tego a jeszcze trzeba to upakowac w pudelko zeby nei bylo zwarcia uwalajacego caly wzmacniacz bmw
tyle z mojej strony
na starcie napisze ze....ja odradzam konwertery sygnalow...bo to ciagnie cale znieksztalcenia z koncowki mocy...chyba ze typowo do suba ( monoblocka ) ktory ma w sobie zwrotnice od 0 - 300 Hz to wtedy...mozna przebolec jak ktos musi
jezeli chcesz zmienic caly wzmacniacz ( co moim zdaniem ma sens...ale z glosnikami ) to trzeba poszukac rozkladu sygnalow itd
zmiana calego wzmachola ciagnie ze soba wiele problemow bo on ma w sobie zwrotnice do kazdego glosnika....wiec tutaj trzeba bardziej pomyslec ogladajac schemat tego wszystkiego
jezeli chcesz samego suba to wal konwerter poziomu ( ja i tak bym pewnie szukal sygnalu low do wyciagniecia na zewnatrz w samym wzmacniaczu bmw...ale ja to ja hehe ) i po sprawie - jezeli chcesz cos wiecej to juz trzeba dlubac...
najwieksza wada podpinania inwertera jest to ze sam sprzet bmw zwykle dzieli czestotliwosci miedzy przednie a tylne glosniki ( mala czesc basu leci na przod - spora czesc leci na tyl ) wiec podpinajac inweter w tylne glosniki - tracisz to co ma byc wzmocnione z przednich glosnikow - monoblocki sumuja sygnalu z przodu i tylu a nastepnie leci to na zwrotnice i wywalane jest po wzmocnieniu na suba - tutaj bedziesz mial tylko tylny sygnal bez przodu
co do strugania inwertera....to odpusc
http://allegro.pl/brak-rca-w-radiu-konw ... 59514.html
jest to w tak smiesznej cenie...ze az boli robota tego a jeszcze trzeba to upakowac w pudelko zeby nei bylo zwarcia uwalajacego caly wzmacniacz bmw
tyle z mojej strony
...tak znowu sie czepiam...
- TDS-ik
BeleX, tylko do tego co pokazałeś to musiałbym jeszcze dodatkowo przejściówkę dać i przed tunerem radiowym wpinać.
Ale chodziło mi o to że we wzmacniaczy mam jeszcze takie wejście sygnału jak zaznaczyłem na foto (nie pamiętam dokładnie jak się nazywa)
A jeszcze jedno ma ktoś schemat wzmacniacza z DSP do e39 ?
Ale chodziło mi o to że we wzmacniaczy mam jeszcze takie wejście sygnału jak zaznaczyłem na foto (nie pamiętam dokładnie jak się nazywa)
A jeszcze jedno ma ktoś schemat wzmacniacza z DSP do e39 ?
- TDS-ik
Znalazłem schemat opis wtyczek wzmacniacza z dsp
procesor dźwięku wraz ze wzmacniaczem mocy z modelu E38,E39 i X5 produkcji Philips lub Lear
złącze pierwsze
styk sygnał
1 subwoofer 1
2 subwoofer 2 (L+)
3 głośnik LR
4 załączanie wzmacniacza
5 głośnik RR
6 subwoofer 4
7 subwoofer 3 (R-)
8 +12V zasilanie
9 subwoofer 1
10 subwoofer 2 (L-)
11 głośnik LR
12 głośnik RR
13 subwoofer 4
14 subwoofer 3 (R+)
15 masa zasilania
złącze drugie
styk sygnał
1 FL woofer
2 FL woofer
3 -
4 FR mid
5 FL mid
6 -
7 -
8 -
9 FR mid
10 FL mid
11 RR mid
12 FR high
13 FR woofer
14 FR high
15 FR high
16 LR mid
17 -
18 -
19 LR mid
20 -
21 -
22 -
23 -
24 RR mid
25 FR high
26 FR high
złącze trzecie
styk sygnał
1 -
2 tel in -
3 -
4 -
5 I-BUS (?)
6 -
7 -
8 wejście FR-
9 wejście FL-
10 -
11 tel in +
12 -
13 tel mute
14 -
15 -
16 -
17 wejście FR+
18 wejście FL+
opis ze strony http://studio24.prv.pl/
Czy zgodnie z tym opisem mogę podłączyć sygnał do mojego wzmacniacza z wyjść opisanych: 1 (subwoofer 1) 2 (subwoofer 2 (L+)), bądź 1 (FL woofer), 2 (FL woofer), wiem że sygnał będzie już obcięty do tonów niskich i nie będe musiał w moim wzmacniaczu wykorzystywać filtrów. Przy okazji dowiedziałem się że kiedyś w moim e39 był oryginalny sub ale poprzedni właściciel się go pozbył
procesor dźwięku wraz ze wzmacniaczem mocy z modelu E38,E39 i X5 produkcji Philips lub Lear
złącze pierwsze
styk sygnał
1 subwoofer 1
2 subwoofer 2 (L+)
3 głośnik LR
4 załączanie wzmacniacza
5 głośnik RR
6 subwoofer 4
7 subwoofer 3 (R-)
8 +12V zasilanie
9 subwoofer 1
10 subwoofer 2 (L-)
11 głośnik LR
12 głośnik RR
13 subwoofer 4
14 subwoofer 3 (R+)
15 masa zasilania
złącze drugie
styk sygnał
1 FL woofer
2 FL woofer
3 -
4 FR mid
5 FL mid
6 -
7 -
8 -
9 FR mid
10 FL mid
11 RR mid
12 FR high
13 FR woofer
14 FR high
15 FR high
16 LR mid
17 -
18 -
19 LR mid
20 -
21 -
22 -
23 -
24 RR mid
25 FR high
26 FR high
złącze trzecie
styk sygnał
1 -
2 tel in -
3 -
4 -
5 I-BUS (?)
6 -
7 -
8 wejście FR-
9 wejście FL-
10 -
11 tel in +
12 -
13 tel mute
14 -
15 -
16 -
17 wejście FR+
18 wejście FL+
opis ze strony http://studio24.prv.pl/
Czy zgodnie z tym opisem mogę podłączyć sygnał do mojego wzmacniacza z wyjść opisanych: 1 (subwoofer 1) 2 (subwoofer 2 (L+)), bądź 1 (FL woofer), 2 (FL woofer), wiem że sygnał będzie już obcięty do tonów niskich i nie będe musiał w moim wzmacniaczu wykorzystywać filtrów. Przy okazji dowiedziałem się że kiedyś w moim e39 był oryginalny sub ale poprzedni właściciel się go pozbył
ja jak dostane auto od lakiernika ...to maja mi oddac prawe drzwi i biore sie wtedy za komory na glosniki 16 cm...mam morele nowki i wzmachol 4x100W...na szafie...ale to dopiero w przyszlym tygodniu jak pomaluja i poskladaja autko po szlifie
trzeba sie bedzie zgadac i posluchac jak nam to gra ;] tyle ze ja juz nie mam ori radia i mam dodatkowy sub na monobloku
trzeba sie bedzie zgadac i posluchac jak nam to gra ;] tyle ze ja juz nie mam ori radia i mam dodatkowy sub na monobloku
...tak znowu sie czepiam...
Cześć też chcę podpiąć wzmacniacz do oryginalnego radia bmw 16:9 navi kupiłem konwerter który mam podpiąć pod głośniki tylne i chinchami do wzmacniacza ok ale z kont wziąć remont do wzbudzenie wzmacniacza? Mam e39 Touring.
Remote sorry za błąd
Remote sorry za błąd
Ostatnio zmieniony 2015-02-12, 22:28 przez Veluś, łącznie zmieniany 1 raz.