Nic się w sumie ostatnio nie działo, ale co nie co robiłem przy autku.
Ostatnio zakupiłem środek do pielęgnacji lakieru, do Glinkowania oraz do woskowania.
Oto i ten środek.
Efekty sami oceńcie. Gąbka była cała brudna, choć auto było wcześniej dokładnie umyte.
Tutaj przed Glinkowaniem oraz woskowaniem
Tutaj już po kuracji
Wymiana Uszczelek, Odmy, Filtrów paliwa i oleju wraz z wymianą oleju. Koszt części i robocizny to 1 350 zł stan licznik 195 031 km
Ostatnio w końcu wziąłem się za wyciek z pokrywy zaworów, ( jednak to nie była pokrywa Vanosa ) . Wymieniono jeszcze uszczelkę kolektora ssącego i uszczelkę pod cewkami.
Tak wyglądają stare uszczelki, odma oraz olej który został zalany. Uszczelka od pokrywy zaworów kiedyś była gumowa, po zdjęciu z silnika była jak plastyk. Tarcze nie moje :
Cała rurka była zawalona syfem, konsystencja jak smoła poprzedni właściciel jej nie wymieniał chyba od nowości. Odma i rurki wymienione.
Olej tak jak pisałem wyżej to Valvoline VR1 5W50, filtr leju Mann oraz zrobiona płukanka silnika. Olej nie był zbyt czysty. Zmieniony również został filtr paliwa również na Mann. Stary filtr to oryginał jeszcze. Muszę go przeciąć i zobaczyć jaki syf po 14 latach tam siedzi.
Efekty :
Silnik równiutko, cicho i płynnie pracuje. Praktycznie go nie słychać obroty stoją na 650 RPM wcześniej były na 750 i budą trzęsło ale to przez Odmę.